Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tipaton tammikuu jää monella päälle – lähes puolet jatkaa raitistelua saman tien helmikuunkin

Tipattoman tammikuun päättyminen ei juurikaan hetkauta viranomaisten arkea. Tipattomuuden hyödyt sitä viettävälle ovat kuitenkin kiistattomat.

Mies istuu olutpullo edessään pöydän äärellä.
Kuva: Tiina Jutila / Yle
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

OULU Kun tipaton tammikuu loppuu, jatkuu elämänmeno pitkälti ennallaan. Ainakin tilastollisesti.

Kotihälytykset, järjestyshäiriöt tai muut poliisin tehtävät eivät lisäänny. Tipattoman päättyminen ei näy myöskään terveyskeskuksissa tai edes päihdeklinikoilla.

Tätä selittää osaltana se, että tipattoman tammikuun viettäjät ovat harvemmin alkoholin ongelmakäyttäjiä eli heitä, joille siitä ehkä olisi eniten hyötyä.

Tipattomalle alkavat useimmiten ne, jotka käyttävät alkoholia jonkin verran, mutta pystyvät hallitsemaan sitä ja tekemään kokeiluja.

– Tipaton ei ole ratkaisu vakaviin alkoholiongelmiin, vaan terveys- ja ryhtiliikettä, sanoo A-klinikkasäätiön viestintäpäällikkö Aino Majava.

Meidän kyselyissä ei ole lainkaan havaittu ilmiötä, että tipattoman tammikuun jälkeen alettaisiin helmikuussa vetää viinaa kaksi käsin.

Antti Hytti EHYT ry

Monella raitistelu myös hirttää kiinni.

– Uutta elämäntapaa tulee jatkaneeksi tietoisesti tai vahingossa. Meidän kyselyissä ei ole lainkaan havaittu ilmiötä, että tipattoman tammikuun jälkeen alettaisiin helmikuussa vetää viinaa kaksi käsin, kertoo aikuistyön yksikön päällikkö Antti Hytti EHYT ry:stä.

– Se on pitkälti myytti. Joka viides suomalainen on vuosittain tipattomalla. Vuosittain lähes puolet jatkaa tipatonta myös helmikuussa, muotoilee Majava.

Alkoholin myyntimäärät kasvavat - hillitysti

Tammikuu on ollut Alkossa hiljainen kuukausi jo pitkään. Tammikuussa juodaan vähemmän kuin minään muuna kuukautena Suomessa. Tammikuussa myynti putoaa puoleen joulukuun huippuluvuista, mutta nousee vain 15 prosenttia siirryttäessä helmikuulle.

Ravintolamaailmassa tammikuussa kulutus putoaa joulukuusta lähes 40 prosenttia ja nousee helmikuussa vajaat 20 prosenttia.

Tammikuu on rauhallinen kuukausi, mutta selkeää suoraa yhteyttä tipattomuuteen ei ole.

Konsta Korhonen, rikostarkastaja

Ravintolamaailmassa suurkulutus liittyy kesään.

– Ravintoloissa huippusesonkia eletään heinäkuussa, jolloin myynti saattaa ylittää jopa 10 miljoonaa litraa puhdasta alkoholia, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi.

Tilastot eivät heilahda helmikuussa

Helmikuun tulo ei näy juurikaan esimerkiksi poliisin tilastoissa.

– Tammikuu on rauhallinen kuukausi, mutta selkeää suoraa yhteyttä tipattomuuteen ei ole. Tammikuuta on vaikea verrata muihin kuukausiin, koska rauhallisuuteen vaikuttaa myös kuukauden kylmyys, sanoo rikostarkastaja Konsta Korhonen Oulun poliisilaitokselta.

Rattijuopumustapauksia ei tammikuussa ole vähempää muuhun vuoteen verrattuna, eli tipaton tammikuu ei vaikuta rattijuopumusten määrään. Eivätkä rattijuopumukset radikaalisti lisäänny helmikuulle tultaessa.

Tammikuun vaihtuminen helmikuuksi ei näy terveyskeskuksissa eikä edes päihdeklinikoilla.

Tipattoman loppumisen jälkeen alkoholin käyttö saattaa palata entisiin uomiinsa, mutta minkäänlaisena piikkinä se ei missään näy.

– Joulu ja uusivuosi tuovat monelle retkahduksen, mikä taas näkyy palvelukysynnässä. Kovin selvää eroa ei ainakaan Turun avopalveluissa näy siinä onko tipaton kuu menossa tai sen loppuessa. Yhteydenottoja tulee tasaisesti, kertoo ylilääkäri Markus Partanen A-klinikkasäätiön Lännen palvelualueelta.

Miksi tipaton ärsyttää?

Mielenkiintoista on myös se miksi tipaton tammikuu herättää niin voimakkaita kielteisiä tunteita. Sen merkitystä on tapana vähätellä, vaikka talonpoikaisjärjelläkin käsittää, että lyhytkin puhdistautuminen on elimistölle hyväksi.

Toki on niitäkin, jotka tipattomalla tajuavat, etteivät osaa olla ilman alkoholia.

Ja ne virkeät aamut lähtevät aika äkkiä takaisin pois.

Risto Laitila, lääkäri

– Se on todella tärkeä oivallus. Ihmettelen kuitenkin, että tipattomaan suhtaudutaan usein niin kielteisesti. Tämän päivän trendejä ovat urheilullisuus ja hyvä ulkonäkö, työstä palautuminen ja unen laatu. Alkoholi heikentää kaikkia näitä. Kokemus tipattoman hyödyistä on askel kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia. Ehkä alkoholiasia vain on monelle herkkä paikka, toteaa Majava.

Miehet ovat vähän naisia enemmän tipattomalla. Maaseudulla ollaan useammin tipattomalla, kuin kaupungeissa. Suurin motiivi tipattomalle on halu kokeilla kuukautta ilman alkoholia.

Lyhytkin tauko alkoholista on hyväksi

Tipaton tammikuu tai alkoholin käytöstä pidättäytyminen minä tahansa ajankohtana vuodesta alkaa korjaamaan alkoholin elimistölle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia. Alkoholi esimerkiksi estää tietyt univaiheet.

– Unen laatu paranee jo kahdessa viikossa ja aamut muuttuvat virkeiksi, sanoo suomalaisille Akuutin omalääkärinä tutuksi tullut yleislääkäri Risto Laitila.

Aina kun ihminen ei käytä alkoholia, elimistö saa levätä. Varsinkin maksalle tipaton tammikuu on onnellista aikaa.

Ravintoloissa huippusesonkia eletään heinäkuussa, jolloin myynti saattaa ylittää jopa 10 miljoonaa litraa puhdasta alkoholia.

Ari Peltoniemi, MaRa

– Kun tipaton aika päättyy, hiekkalinna alkaa murentua tai pankkitili taas tyhjentyä. Ja ne virkeät aamut lähtevät aika äkkiä takaisin pois. Mitä tipattomuus ja sen loppuminen merkitsevät, riippuu paljolti siitä, minkälainen alkoholin riskikuluttaja on kyseessä, toteaa Laitila.

Juomaton aika laskee myös alkoholitoleranssia.

Mitä tapahtuu kun tipaton kuukausi päättyy?

Tipattoman jälkeen päihtymiseen riittää pienempi määrä alkoholia. Samalla myös krapulan kynnys laskee. Mitään kovien huumeiden käyttäjien vieroituksen jälkeiseen käyttöön liittyvää yliannostusvaaraa ei Laitilan mukaan alkoholin käytön uudelleen aloittamisessa ole.

Alkoholin käytön uudelleen aloittamisen kielteisten vaikutusten lista on kuitenkin melko vaikuttava.

Virkeät aamut jäävät, verenpaine alkaa nousta, maksa alkaa uudelleen kuormittua, monet erilaiset haitalliset laboratorioarvot nousta, unen laatu alkaa heiketä, alkoholitoleranssi alkaa uudelleen nousta, paino alkaa nousta, kolesteroli alkaa nousta, energia alkaa vähentyä ja ärtyneisyys, masentuneisuus sekä rahan meno lisääntyä.

Alkoholinkäytön vuodenkierto Suomessa

Suomalaisen alkoholin käytön vuoden kierrossa on selkeä ja mielenkiintoinen rytmi. Tipaton tammikuu on sen kannalta oikeassa paikassa. Se ajoittuu "härkäviikoille" eli vuodenvaihteen juhlakauden jälkeen koittavaan arkisen työn aikaan. Virallisesti sitä on vietetty Suomessa jo 75 vuotta.

Tipaton tammikuu on vuosikymmenten kuluessa muodostunut käsitteeksi Suomessa.

Joka viides suomalainen on vuosittain tipattomalla. Viime vuonna lähes puolet jatkoi tipatonta myös helmikuussa.

Aino Majava, A-klinikkasäätiö

– Kun tällainen kansanperinne on olemassa, meillä terveysjärjestöissä on nähty, että juuri tammikuu on hyvä aika nostaa alkoholinkäyttöteemaa viestinnässä esiin, sanoo Hytti.

Tipatonta tammikuuta on koordinoinut vuodesta 2012 lähtien samana vuonna perustettu Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Tipattomalla tammikuulla on kuitenkin paljon pidempi historia. Ensimmäisen kerran sitä vietettiin Suomessa jatkosodan aikana 1942. Propaganda Aseveljet ry halusi silloin raittiuskampanjalla osoittaa kotirintaman solidaarisuutta rintamamiehille.

Tiedossa ei ole kuinka tarkkaan jo silloin oli harkittu kuivan kauden ajoittaminen vuodenvaihteen juhlakauden jälkeiselle, arkisen työn leimaamalle ajalle.

Suosittelemme sinulle