Hyppää sisältöön

Turun jättilumpeen siemenet matkaavat ensi viikolla Italiaan

Siemenvaihto on suosittua puutarhojen kesken. Turun jättilumpeen jälkeläisiä on lähetetty Europan lisäksi myös Japaniin.

Työntekijät siirtävät jättilumpeen siivouksen ajaksi pois.
Kuva: Tarja Hiltunen / Yle
Minna Rosvall

Turun kasvitieteellisen puutarhan jättilumme on suosittu kasvi. Sen siemeniä lähetetään eri puolille Eurooppaa ja jopa Japaniin saakka. Ensi viikon alussa siemeniä lähtee Italiaan, sillä Napolista oli kyselty jättilumpeen perään viime syksynä. Tuloja vaihdosta ei tule, vaan kyse on vaihtokaupoista puutarhojen välillä.

Ylipuutarhuri Simo Laine kertoo, että jättilumme on tullut Turkuun lähes 20 vuotta sitten Yhdysvaltojen Denveristä.

– Tämä on kahden Amazonin alueen lajin risteymä. Olemme kasvattaneet sitä täällä. Muutama vuosi sitten tämä on ollut yli kaksi metrinen, kertoo ylipuutarhuri Simo Laine.

Lummelampi Kasvitieteellisessä puutarhassa Turun Ruissalossa.
Arkistokuva lummelammesta Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Turun lumme ei kuitenkaan kestä ihmisen painoa.

– Korkeintaan se kestäisi 40-kiloisen henkilön painon, mutta silloin painon pitäisi jakautua tasaisesti joka puolelle kasvia, arvioi Laine.

Kukinta kestää kaksi yötä

Jättilumpeen kasvualusta siivotaan kerran vuodessa. Altaan vesi poistetaan, ja lumme nostetaan erilliseen astiaan siivouksen ajaksi.

– Kyseessä on sama taimi, joka istutetaan uudestaan. Tämä on iso urakka meille, sillä vettä poistetaan altaasta runsaasti, kertoo ylipuutarhuri Simo Laine.

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan jättilumme astiassa
Jättilumme siirtoastiassa Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Kukinta on vuorossa kahden kuukauden kuluttua. Ensin tulee valkoinen ja sitten punainen kukka.

– Monissa kasvitieteellisissä puutarhoissa jättilumme on tärkeä kasvi – sellainen, joka on pakko pitää. Suomessa tätä on tietojeni mukaan meidän lisäksemme vain Helsingissä, kertoo Laine.

Suosittelemme sinulle