Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tältä näyttää koululaisten suosikkiruokien lista – kärjessä kalapuikot

Uusilla kouluruokailusuosituksilla halutaan lisätä kasvisten, kalan ja vaalean lihan osuutta. Näitä mahtuu myös suosikkeihin.

Poika ottaa ruokaa koulussa.
Makaronilaatikko kuuluu helsinkiläiskoululaisten suosikkeihin. Kuva: Timo Heikkala / Lehtikuva
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun koulun ruokalassa on tarjolla kalapuikkoja, ruuan menekki on varmaa.

– Ehkäpä syy on se, että kala on niissä miedossa ja helposti syötävässä ruodottomassa muodossa, arvelee ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen Palvelukeskus Helsingistä.

Palvelukeskus Helsinki valmistaa ruuat lähes 50 000 koululaiselle. Sen kouluravintoloissa kalapuikot ovat suosikkilistan kärjessä. Tykätyimpiin ruokiin kuuluvat myös tortillat, jotka tarjoillaan kasvistäytteellä. Samoin pinaattiletut kuuluvat suosikkeihin. Kymmenen joukkoon mahtuu myös yllättäjä, joka on pitänyt pintansa pitkään.

– Niin yllättävää kuin se onkin, ohrasuurimopuuro on viidentenä listalla. Olisiko ohrasuurimopuuro ruoka, jota ei kotona nykyisin kauheasti valmisteta, Tarja Heikkinen pohtii.

Lempiruokia selvitettiin viimeksi kyselyllä, joka tehtiin helsinkiläiskoululaisille vuonna 2015. Kyselyyn vastasi noin tuhat eri-ikäistä lasta ja nuorta. Hittilista on pysynyt vuodesta toiseen hyvin samanlaisena.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tiistaina julkaistut kouluruokailusuositukset painottavat kasvisten, kalan ja vaalean lihan lisäämistä. Muun muassa punaista lihaa ja erityisesti makkaraa halutaan vähentää.

Yleisiä ravitsemussuosituksia on seurattu ja huomioitu ruokasuunnittelussa tarkkaan jo aiemmin, joten ainakaan helsinkiläiskoululaisten ruokalistaan suositukset eivät vaadi välittömiä muutoksia. Suosikkiruokien perusteella punainen liha kuitenkin maistuu.

– Tokihan kymmenen listalla on neljä ruokaa, joissa on punaista lihaa. Hernekeitto on tosin hyvin suurelta osalta kasvista, Tarja Heikkinen sanoo.

Helsingin kouluissa esimerkiksi kasvisruuan lisääminen on jo hyvässä vauhdissa, sillä oppilaille on jo pitkään tarjottu joka päivä myös kasvisvaihtoehto. Kerran viikossa on kaikille tarjolla kahta erilaista kasvisruokaa.

Koululaisten makuraati arvioi uudet kasvisruuat

Ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen on mukana tiimissä, joka suunnittelee kymmenien tuhansien koululaisten ateriat yhdessä tilaajan kanssa. Ensi syksyksi on luvassa uusia kasvisruokia, joita koululaisten makuraati pääsee testailemaan alkuvuoden aikana. Ruokalistaa halutaan houkuttelevammaksi uusilla ruokalajeilla ja raaka-aineilla. Niukka budjetti ja saatavuus täytyy kuitenkin ottaa huomioon.

– Esimerkiksi nyhtökauraa ei ole tulossa ihan lähiaikoina. Olemme testanneet sitä ja meillä on ajatuksia, miten sitä voisi käyttää. Sen saatavuudessa on kuitenkin ongelmia, Tarja Heikkinen Palvelukeskus Helsingistä toteaa.

Ruokasuositusten, niukan rahan ja saatavuuden keskellä päämäärä  on kuitenkin selkeä.

– Tavoite on aina, että oppilaat söisivät, Tarja Heikkinen sanoo.

Suosittelemme