Hyppää sisältöön

Muistatko nämä 10 herkkupalaa viisukarsinnoista? Danny ninjana, jättiglittertukka ja yhden miehen mielenosoitus

Suomen vuoden 2017 euroviisuedustaja ratkeaa lauantai-iltana Uuden Musiikin Kilpailussa. Ennen finaalia on hyvä muistella millaisia esityksiä takavuosien karsinnoissa on ollut tarjolla.

Sanna Vilkman

1

Maarit: Mätämakee

1960-luvun lopulta lähtien viisukarsinoissa vähintään häivähteli kantaaottavuus. Ritva Paakkunaisen sanoittama ja nuoren Maarit Hurmerinnan vuoden 1975 karsinnoissa esittämä Mätämakee on jatsahtava versio yhteiskunnallisesta sanomasta. Mätämakee-sanaa avataan muun muassa viittaamalla lahjusvuoreen, kilpajuoksuun ja tekotuoksuun; kaikenlaisiin ikäviin juttuihin, jotka mädättävät meidät hiljaa. Laulu ei kuitenkaan vedonnut voittajan valinneisiin alueraateihin. Euroviisuihin lähti Pihasoittajien Viulu-ukko.

2

Fredi ja ystävät: Pump-pump

Suomen viisutarjokkaat eivät olleet edellisvuosina istuneet popin valtavirtaan. Vuonna 1976 tilannetta korjattiin avoimella sävellyskilpailulla. Karsintojen voiton vei sekä rohkeaksi kehuttu että halpa-arvoiseksi moitittu pyllyrallatus Pump-pump. Esityksen koreografian laati Aira Samulin. Fredi oli hakenut hittiinsä ideaa Euroopan diskot villinneestä pump-tanssityylistä. Entistä kaupallisempi meno ei ollut kaikkien mieleen. Kun voittaja julistettiin, säntäsi lavalle villapaitamies pitämään minimielenosoitusta. "Mummoja, ei patukoita, pump pump", lauleli mies.

3

Mikko Alatalo: Rokkilaulaja

Kevään 1977 euroviisukarsinnoissa Mikko Alatalolla oli tuttu tuhti tukka ja värjätyt silmälasit. Iltatähti-ohjelmassa hän kuitenkin esitti Rokkilaulaja -kappaleen tässä harvoin nähdyssä pikkupoikamaisessa habituksessa. Alatalo kunnostautui takavuosina useinkin Suomen karsinnoissa huumorimiehenä. Rokkilaulajassa Alatalo esiintyy rokkilaulajaa ihailevana pikkutyttönä, joka lopulta päätyy viinankäryisen muusikon kourimaksi.

4

Leevi and the Leavings: Sinisilmä mansikkasuu

Legendaarinen yhtye esiintyi tiettävästi tasan yhden ainoan kerran, Suomen euroviisukarsintojen semifinaalissa 1981. Postikorteilla äänestänyt yleisö ei kuitenkaan innostunut Gösta Sundqvistin lyriikasta, eikä jatkopaikkaa herunut. Surullisinta on se, että kolme vuotta myöhemmin voimaan tullut arkistolaki olisi varjellut ainutkertaisen hetken jälkipolville. Esityksestä on säilynyt vain tämä tuntemattoman viisufanin taltioima äänite.

5

Juice Leskinen: Ilomantsi

Slamfonia-yhtye tarjoili vuoden 1981 karsinnoissa sarkastisen hatunnoston Euroviisu-instituutiolle. Ilomantsissa tehdään kunniaa laulukilvan tunnussävelelle. Soittimina toimivat muun muassa ämpäri, ikkunaruutu ja nallipyssy. Juice on kertonut halunneensa kuulla, miten Euroviisujen kansainvälinen orkesteri laulaa mikä-mikä-mikä, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan. Yleisö olisi lähettänyt Euroviisuihin Frederikin Titanicin, mutta asiantuntijajury luotti Riki Sorsan esittämään Reggae OK:hin, vaikka artisti unohti osan sanoista.

6

Kojo: Video-Venus

Vuonna 1982 Yleisradio järjesti viisukarsinnat kutsukilpailuna. Säveltäjät saivat valita kappaleelleen esittäjän neljästä vaihtoehdosta. Aiemmin englanniksi esiintynyt Kojo sai laulettavakseen Jim Pembroken Nuku pommiin ja Jukka Siikavireen Video-Venuksen. Nuku pommiin voitti karsinnat ja raspikurkkuinen Kojo kävi pokkaamassa viisuista nolla pistettä. Ehkä karsintojen kolmonen, "amatsonimainen, uusi uljas nainen" Video-Venus olisi pärjännyt paremmin.

7

Danny: Ninja

"On ninja minut valtaansa ottanut", lauloi Danny karatea muistuttavin liikkein höystetyssä esityksessään vuoden 1986 euroviisukarsinnoissa. Yleisö lämpeni, mutta asiantuntijaraati ei. Iltapäivälehtien suitsuttama kappale jäi karsinnoissa pahnan pohjalle. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen osallistui vuosien varrella kaikkiaan kahdeksan kertaa Suomen karsintoihin. Paras sijoitus on vuodelta 1975, jolloin hän tuli kakkoseksi Seikkailijalla.

8

Johnny Lee Michaels: Kesätuuli

Jos 1980-luvun glamrock-estetiikka pitäisi tiivistää johonkin hahmoon, se voisi hyvin olla Suomen euroviisukarsinnoissa esiintynyt Johnny Lee Michaels, eli Jouni Turpeinen. Kirsikka vuoden 1987 kasarikakussa on se, että laulun sävelsi Dingon hajottua uutta suuntaa etsinyt Neumann. Johnny Lee Michaelsin ja Anita Pajusen glitterkuorrutettu, isotukkainen Kesätuuli-hempeily jäi karsinnoissa kakkoseksi. Virve Rostin esittämä Sata salamaa lähti kisoihin.

9

Kikka: Parhaat puoleni

Mä haluun viihdyttää -hitillään 1980-luvun lopulla supersuosioon noussut Kikka, eli Kirsi Siren osallistui viisukarsintoihin 1992. Aappo I.Piipon sanoittama Parhaat puoleni oli rohkealle esittäjälleen uskolliseen tapaan vihjaileva ja vauhdikas ralli. Euroviisuedustajaksi pääseminen oli yksi Kikan suurimmista haaveista, mutta se ei valitettavasti täyttynyt: esitys ei päässyt finaaliin asti. Lohtua toi se, että Parhaat puoleni -niminen, samana vuonna julkaistu kokoelmalevy menestyi mukavasti.

10

Ulltra Bra: Tyttöjen välisestä ystävyydestä

Vastikään comebackistaan ilmoittanut Ultra Bra kisasi Suomen viisuehdokkuudesta vuonna 1998. Samana vuonna karsinnoissa oli muitakin kappaleita, joista tuli sen kesän isoja hittejä: Jari Sillanpään Valkeaa unelmaa, Nylon Beatin Umm ma ma ja Samuli & Sanin Olen luonasi sun. Viisuviisaat äänestivät kuitenkin Suomen edustajaksi Edean kappaleen Aava. Sen sanoista nousi melkoinen poru ja epäiltiin, onko siinä sanoja ollenkaan. Laulu alkaa näin: Aava maa, avaa maa avara, aava maa, avaa maa avara, kauneus, suuruus, kauneus, suuruus, Isa.

Suosittelemme sinulle