Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Hayder suljettiin säilöön, eikä hän ymmärrä miksi – "Ainoa ongelmani on kielteinen turvapaikkapäätös"

Irakilainen Hayder Al-Hatemi kieltäytyi palaamasta Irakiin, ja joutui sen seurauksena säilöönottoyksikköön. Työpaikka suomalaisessa leipomossa ei auttanut.

Hayder Al-Hatemi Metsälän säilöönottoyksikössä 23.1.2016
Kuva: Retu Liikanen
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Hayder al-Hatemi sytyttää tupakan seinään kiinnitetystä sytyttimestä ja tarkkailee Helsingin elämää Metsälän säilöönottoyksikön suurta kanahäkkiä muistuttavan tupakointitilan läpi.

Säilöönottoyksikössä on pelikoneita, kirjoja ja televisioita. Aidatulle pihalle pääsee kävelemään vähintään tunniksi päivässä henkilökunnan saattamana. Ne ovat vähäinen lohtu Al-Hatemille, joka ei ole tottunut vankeuteen. Tunnit, päivät ja viikot kuluvat hitaasti, ja tupakkaa kuluu.

Huonetovereita Al-Hatemin alle kymmenen neliön huoneessa tulee ja menee. Jotkut viettävät säilössä päivän, jotkut kuukausia. Jotkut huonetovereista ovat kertoneet käyneensä Suomessa huumekauppaa tai osallistuneet tappeluihin.

– Mutta minun ainoa ongelmani on kielteinen turvapaikkapäätös, Al-Hatemi sanoo.

Al-Hatemi on hermostunut ja syystä. Tulevina päivinä selviää, saako hän jäädä Suomeen jatkamaan työtään Laitilan leivässä vai pakkopalautetaanko hänet Irakiin.

Irakiin palataan vapaaehtoisesti, tai väkisin

Al-Hatemin asiat olivat huonosti jo ennen säilöön joutumista. Isis tappoi hänen veljensä ja tuhat muuta irakilaista Speicherin joukkosurmassa, josta epäiltyjen joukossa on myös kaksi Suomeen paennutta irakilaista.

Joukkosurman jälkimainingeissa shiiamilitiat yrittivät rekrytoida Al-Hatemia riveihinsä. Al-Hatemi kieltäytyi, jonka jälkeen hänet miehen mukaan uhattiin tappaa. Maahanmuuttovirasto piti uhkaa mahdollisena, mutta totesi uhkauksien perustuvan "kuulopuheisiin", ja antoi Al-Hatemille kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Hallinto-oikeus vahvisti päätöksen marraskuussa, eikä korkein hallinto-oikeus antanut lupaa valittaa päätöksestä. Poliisi antoi 30 päivää poistua Laitilan vastaanottokeskuksesta ja Suomesta.

6. tammikuuta poliisi piti Al-Hatemille puhuttelun, jossa kysyttiin, haluaako mies palata Irakiin vapaaehtoisesti.

– Vastasin, että jos palaan, kuolen, Al-Hatemi sanoo.

Al-Hatemin yllätykseksi poliisi lukitsi hänet puhuttelun jälkeen selliin ja tämän jälkeen Metsälän säilöönottoyksikköön.

– Miksi minua pidetään täällä kuin kriminaalia, Al-Hatemi kysyy oltuaan säilössä yli kaksi viikkoa.

Metsälän säilöönottoyksikkö 23.1.2017.
Metsälän säilöönottoyksiköstä poistutaan joko palautettuna kotimaahan, tai käräjäoikeuden päätöksellä takaisin vapauteen. Kuva: Retu Liikanen

Poliisi panee säilöön ulkomaalaisen, jos hänen epäillään esimerkiksi välttelevän maastapoistoa piiloutumalla. Tällä perusteella poliisi vaati myös Al-Hatemin säilössä pitoa.

– Olen ollut Suomessa puolitoista vuotta ilman ongelmia. Jos haluaisin piileskellä, olisin tehnyt niin jo, Al-Hatemi sanoo.

Ulkomaalaislain ja sisäministeriön oman ohjeistuksen mukaan säilöönotto on viimesijainen keino varmistaa ulkomaalaisen maastapoiston toteutuminen. Ennen säilöönottoa ulkomaalaiselle voidaan esimerkiksi määrätä ilmoittautumisvelvollisuus tai hänen passinsa voidaan takavarikoida.

Hayder Al-Hatemilla oli työpaikka, osoite, passi ja hän saapui sovitusti poliisin puhutteluun. Miksi hänet siis pantiin säilöön?

– Jos oikein muistan, henkilö oli toista kertaa puhuttelussa ja kieltäytyi palaamasta vapaaehtoisesti. Eihän sitä loputtomiin voi jatkaa, vaan maastapoistopäätös on täytäntöönpantava, sanoo rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli, joka teki Al-Hatemin säilöönottopäätöksen.

Kaikkia käännytettäviä ei Soikkelin mukaan kategorisesti panna säilöön. Jos käännytettävä ei "pienen mietintäajan" jälkeenkään kuitenkaan suostu vapaaehtoiseen paluuseen, säilöönotto saatetaan tehdä maastapoiston varmistamiseksi.

– Yleisen elämänkokemuksen mukaan tällainen henkilö saattaa muuten mennä piiloon, Soikkeli sanoo.

Säilöönotto esti oleskelulupahakemuksen tekemisen

Al-Hatemia korpeaa myös työpaikan menetys. Hänellä oli kymmenen kuukauden määräaikainen sopimus Laitilan leipomon avustajana ja lupaus vakituisesta työpaikasta tulevaisuudessa.

– Hän on erittäin ahkera, tekee tunnollisesti työtä. Olen ollut erittäin tyytyväinen Hayderiin, ja harmittaa se, että tässä on käynyt näin, kuvailee Al-Hatemin esimies Inga Heinonen Laitilan Leivästä.

Työpaikkansa ansiosta Al-Hatemi voi hakea Suomesta työperusteista oleskelulupaa. Hän ei kuitenkaan koskaan päässyt Maahanmuuttovirastoon sopimaansa tapaamiseen hakemuksen jättöä varten, koska istui jo säilössä.

Al-Hatemin kaltaisten Suomesta käännytettyjen irakilaisten joukko kasvaa keväällä, kun hallinto-oikeus alkaa vahvistaa tai kumota Maahanmuuttoviraston viime vuonna tekemiä tuhansia turvapaikkapäätöksiä.

Suomi haluaa ohjata heidät palaamaan kotimaahansa vapaaehtoisesti, sillä pakkopalautukset ovat kalliita, hankalia järjestää, ja Irak on vaatinut Euroopan maita jäädyttämään pakkopalautukset. Siitä huolimatta Suomi pakkopalauttaa henkilöitä Irakiin tällä hetkellä viikottain.

"Jos minut palautetaan, kuolen"

Al-Hatemin kohtalo on vielä hämärän peitossa. Hän on jättänyt Maahanmuuttovirastolle uuden turvapaikkahakemuksen, tällä kertaa uusilla perusteilla. Hän kertoo saaneensa Irakista uusia uhkauksia, joista ei uskalla kertoa julkisuuteen Irakissa odottavan koston pelossa.

Jos Maahanmuuttovirasto kuitenkin toteaa, että uusia perusteita turvapaikkahakemukselle ei ole, uusi hakemus hylätään ja Hayder todennäköisesti palautetaan Irakiin.

Hayder Al-Hatemi Metsälän säilöönottoyksikössä 23.1.2016
Kuva: Retu Liikanen

– En tiedä miten minun käy. Mutta en voi palata. Ystäväni kertovat, että minua kysellään ja etsitään siellä. Jos minut palautetaan Irakiin, kuolen sataprosenttisen varmasti.

Suomeen Al-Hatemin houkutteli maan maine ihmisoikeuksien puolustajana. Lisäksi hän tiesi Suomen antavan turvapaikkoja irakilaisille monia muita Euroopan maita helpommin. Se oli kuitenkin vuonna 2015, jolloin Suomi ei ollut vielä tiukentanut turvapaikkalinjaansa. Tällä hetkellä ylivoimainen enemmistö irakilaisista saa Suomessa kielteisen päätöksen.

Kaduttaako Suomeen tulo nyt?

– Ei. Minua on autettu täällä niin paljon. Nytkin ystäväni Laitilasta soittelevat minulle päivittäin. Haluan jäädä tänne asumaan. Suomi on täynnä hyviä ihmisiä.

Päivitys 3.2.2017 klo 9:29: Hayder Al-Hatemi vapautettiin säilöönottoyksiköstä 1.2.2017, sillä Maahanmuuttovirasto päätti ottaa hänen uuden turvapaikkahakemuksensa käsittelyyn. Hän on myös päässyt Maahanmuuttovirastoon hakemaan työperusteista oleskelulupaa.

Suosittelemme