Oman ravintolan perustaminen on monen unelma, mutta usein intoa puhkunut yrittäjä joutuu pettymään, kun arjen realiteetit tulevat vastaan. Tämän sai huomata myös Mika Tuomonen, joka voitti tv-kanava Nelosen MasterChef Suomi -amatöörikokkikisan vuonna 2012.
Ennen kuin Tuomonen lähti mukaan kisaan, hän työskenteli vuosia it-alalla.
– Minusta tuli kokki, kun kyllästyin it-maailman oravanpyörään. Ajattelin, että MasterChef voisi olla hyvä ponnahduslauta pois sieltä ja näin kävi, Tuomonen kertoo.
Kokki maksoi kulut
Ravintola-alan koulutusta tai työkokemusta Tuomosella ei ollut, mutta hän oli aina mielellään laittanut ruokaa. Voitto kokkikisassa antoi sysäyksen oman lounasravintolan, Social Foodin, perustamiseen, jota Tuomonen pyöritti vajaan vuoden ajan Helsingin Käpylässä.
Toiminta ei kannattanut taloudellisesti. Artisti sai itse maksaa kulut.
– Teimme pitkää päivää, eikä mitään jäänyt käteen. Se oli hauska harrastus, joka maksoi meille noin sata euroa päivässä. Nykyään yritys on keskittynyt pitopalveluihin, kokkikouluihin ja katuruokaan erilaisissa tapahtumissa.
Moni yritys lopettaa alle vuoden ikäisenä
Tuomosen tarina on tavallinen ravintola-alalla, jossa ravintoloita syntyy ja kuolee tiuhaan tahtiin.
Tilastokeskuksen mukaan 509 uutta ravitsemistoimintaa harjoittavaa yritystä aloitti liiketoimintansa vuonna 2015 Helsingissä. Samana vuonna 430 alan yritystä lopetti toimintansa. Näitä yrityksiä ovat ravintolat, kahvilat, ruokakioskit, pitopalvelut, henkilöstö- ja laitosruokalat sekä olut- ja drinkkibaarit.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan monilla ravintola-alalle tulevilla yrittäjillä ei Tuomosen tapaan ole alan koulutusta tai työkokemusta.
– Jos haluaa tarjota hyvää palvelua ja palkkaa useita työntekijöitä, henkilöstökustannukset käyvät kalliiksi. Sen päälle tulevat verot, vuokrat ja viranomaismaksut.
Lapin mukaan moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa alle vuoden ikäisenä, kuten Tuomosen ensimmäiselle lounasravintolalle kävi.
– Asiakkailla on paljon tarjontaa. Välillä joku ravintola on hyvin suosittu, mutta sitten tulee uusi mielenkiintoinen ravintola ja asiakkaat menevät sinne. Jatkuva trendien haistelu ja ravintoloiden uudistaminen ovat tätä päivää.
"Rahaa täytyy tulla, mutta se on ajatusmaailmassani alimpana"
Tuomonen ei kuitenkaan luopunut omasta ravintolahaaveestaan. Hänen uusi yrityksensä perusti tammikuussa toisen lounaspaikan eli Social Food Burger Jointin Helsingin Sörnäisiin.
Tuomonen uskoo, että yrittäminen sujuu tällä kertaa paremmin kuin hänen ensimmäisessä ravintolassaan, jossa ateriat pyrittiin valmistamaan nopeasti juuri ennen tarjoilua. Myös uudessa ravintolassa valmistetaan hampurilaisten briossit ja pihvit itse, mutta virheistä on otettu opiksi.
– Nykyään osaan ennakoida ja valmistella etukäteen, niin annosten tekeminen on paljon helpompaa kuin ennen, jolloin pyrimme valmistamaan kaiken à la minute.
Nyt Tuomosella on myös yhtiökumppani, jolla on pitkä kokemus ravintola-alalta. Heidän täytyy saada yritys kannattavaksi, mutta siitä huolimatta Tuomonen sanoo, että rahalla ei ole hänelle merkitystä.
– It-menneisyyteni isoissa firmoissa merkitsi vain raha, raha ja raha. Pörssiyritykset laittoivat työntekijät kakkossijalle. Nyt kun olen yrittäjä, niin totta kai rahaa täytyy tulla, mutta se on ajatusmaailmassani alimpana. Sitä tulee sitten, kun on tullakseen, ja minä keskityn ruuan laittamiseen.