Hyppää sisältöön

Tukkiseppä on Suomessa harvinainen ammatti – käsityönä valmistuu omiin mittoihin sopiva ase

Neljännen polven käsityöläisellä Lasse Smedsillä on asiakkaita ympäri Suomea. Tukkisepän asiakaskuntaa ovat esimerkiksi urheiluammunnan harrastajat.

Värikkäästä vanerista valmistettuun tukkiin on käsin naputeltu otteen lipsumista ehkäisevä karhennus. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Neljännen polven käsityöläinen, 27-vuotias Lasse Smeds, opiskeli ensin puusepäksi ja asesepän koulutuksen myötä hän erikoistui aseiden puuosiin.

Smeds ei muista pikkupoikana veistelleensä puupyssyjä, mutta varhain alkanut metsästysharrastus on osaltaan ohjannut alalle. Alan valinta onkin osoittautunut hyväksi, sillä taitavien tukkiseppien vähyyden vuoksi Smedsin asiakaskuntaa on koko Suomi.

Smeds kävi ammentamassa ammattiinsa oppia Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Aseseppäkoulutuksen opettaja Antti Vartiainen on tyytyväinen, että hänen entinen opiskelijansa päätti perustaa puuosiin keskittyvän yrityksen, sillä hänen mukaansa tukkisepistä on Suomessa jopa pulaa.

– Jotkut asesepäthän voivat tehdä myös tukkeja, mutta aika vähän on pelkästään tukkiseppiä. Niinpä minullakin on käynyt asiakkaita ympäri Suomea. Kuljetusliikkeiden kautta aseiden lähettäminen onnistuu mihin päin tahansa. Pohjoisin asiakas taitaa olla tällä hetkellä Kittilässä ja sitten on asiakkaita Lahti-Helsinki-suunnalla, Smeds sanoo.

Lasse Smeds työstää pähkinäpuutukkia. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Eri tarkoituksiin oleville ampuma-aseille on omat erikoisliikkeensä. Tukkisepän asiakaskuntaa ovat esimerkiksi urheiluammunnan harrastajat, joille on erityisen tärkeää saada juuri käteen sopiva ase. Urheilijoiden lisäksi metsästystä harrastavat ovat entistä enemmän valmiita satsaamaan aseisiinsa.

– Nykyään ollaan entistä enemmän valmiita panostamaan aseisiin. Ei siis välttämättä haluta pärjätä yhdellä aseella, vaan haetaan erikoisuuksia eri jahtimuotoihin.

Torniolainen Smeds perusti yrityksensä naapurikaupunki Kemiin, koska sieltä vuokralle tarjoutui sopiva toimitila. Tilassa oli valmiina puusepän työhön soveltuvia koneita ja tukkisepän työssä tarvittavat koneet Smeds hankki Oulusta.

Salmiakkikuvioinen karhennus syntyy käsin kaivertamalla. Karhentaminen vie työvaiheista eniten aikaa. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Vaikka tukkisepän työ on pitkälti käsityötä, niin puun työstämiseen tarkoitetut koneet ovat varsinkin työn alkuvaiheessa tärkeitä. Niitä käytetään apuna, jotta sille eniten tarkkuutta ja aikaa vievälle viimeistelyvaiheelle jää reilusti aikaa.

– Viimeistely ratkaisee sen, miltä ase näyttää. Oma kädenjälki on ratkaiseva, sillä tällä alalla mennään omalla maineella. Tavoitteena on, että jokainen työ lähtee pajalta virheettömänä, Smeds toteaa.

Suosittelemme sinulle