Hyppää sisältöön

Opettajien uusi ammattivala velvoittaa oikeudenmukaisuuteen

Opettajien työn tueksi laadittu vala pyrkii vahvistamaan ammattietikkaa. Vala on samantyyppinen kuin lääkäreillä ja insinööreillä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Educa-messuilla lauantaina julkistettu opettajien vala on saanut nimekseen Comeniuksen vala, 1600-luvulla eläneen kasvatusajattelija Johan Comeniuksen mukaan.

Valan tavoitteena on vahvistaa opettajan ammattietiikkaa ja ammatti-identiteettiä.  Vastaavasti lääkäreillä on Hippokrateen vala ja insinööreillä Arkhimedeen vala.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan laatima vala korostaa muun muassa sitä, että opettajan pitää aina pyrkiä toimimaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.Valatekstissä opettaja sitoutuu myös edistämään oppilaiden kehitystä kunkin taipumusten mukaisesti. Lisäksi opettaja lupaa kunnioittaa lasten yksityisyyttä ja koskemattomuutta.

Valassa myös sitoudutaan puolustamaan oppilaiden kasvurauhaa poliittisia ja taloudellisia hyötypyrkimyksiä vastaan, niin että jokainen voi itse muodostaa katsomukselliset tai poliittiset vakaumuksensa.

Vala on tarkoitettu kaikille opettajille varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Se on eettinen ohjenuora, juridista velvoittavuutta sillä ei ole.

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Arno Kotro toivoo, että opettajankoulutus ottaisi Comeniuksen valan käyttöön ja sen vannomisesta tulisi traditio opettajaksi valmistumisen yhteydessä.

Opettajavalan laatinut Opetusalan eettinen neuvottelukunta on valtakunnallinen ja riippumaton opetusalan eettisiä kysymyksiä käsittelevä elin.

Lue valasta lisää OAJ:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle