Raskausaika aiheuttaa naisen kropassa monia ja myös odottamattomia muutoksia. Esimerkiksi jalkaterien ja nenän kasvu voivat tulla yllätyksenä.
Joistakin raskauden aiheuttamista muutoksista vartalo toipuu ennalleen, mutta osa on pysyviä.
Moni synnyttänyt nainen tuskailee muuttuneen kroppansa kanssa ja hakee vertaistukea netin keskustelupalstoilta. Vaikka asioista puhutaan myös äitiysneuvolassa, moni yksityiskohta saattaa jäädä kiireessä mainitsematta.
Nenän ja jalkojen kasvun lisäksi leventynyt lantio, löystynyt vatsanahka ja pahat raskausarvet ovat useimmiten pysyviä muutoksia, kertoo äitiysterveydenhuollon vastuuterveydenhoitaja Johanna Moilala Oulun kaupungilta.
– Noin vuoden kuluttua synnytyksestä elimistö on palautunut siihen tilaan, mihin se voi palautua. Osa vartaloon tapahtuvista muutoksista ei palaudu koskaan.
Kehon muutoksista pitäisi puhua enemmän
Moilalan mukaan synnytyksen jälkeisestä toipumisesta pitäisi keskustella jo raskausaikana, perhevalmennuksessa, synnytyksen jälkeen neuvolakäynnillä ja jälkitarkastuksessa. Myös ulkonäköön liittyvistä asioista tulisi keskustalla, mutta on terveydenhoitajasta ja lääkäristä kiinni, mitä asioita he painottavat.
Kansalliset säädökset määrittelevät, mitä kaikkea pitää ottaa puheeksi. Asioita on paljon, eikä aika riitä kaikkien asioiden syvälliseen käsittelyyn.
– Moni asia saatetaan kiireessä kuitatata kysymyksellä, onko mitään kysyttävää, Moilala kertoo.
Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo, että ulkonäköön liittyviä asioista käytiin aiemmin läpi tarkemmin synnytysvalmennuksissa, mutta nyt niitä on säästösyistä karsittu monessa kunnassa.
Rytkönen ymmärtää naisten synnytyksen jälkeistä hämmennystä. Hän ei kuitenkaan halua sysätä vastuuta asioista kertomiseen pelkästään neuvoloiden henkilökunnalle, sillä se on liian myöhäistä.
Raskauden ja synnytyksen vaikutuksista naisen keholle tulisi puhua jo koululaisille. Näin saataisiin kasvatettua uutta sukupolvea, jolle oman tai toisen kehon muutokset eivät aiheuttaisi niin suurta huolta, Rytkönen sanoo.
– Esimerkiksi poikien kanssa pitäisi puhua naisen rinnoista, että mitä varten ne ovat. Ne eivät ole vain bikinien täytettä, vaan maitobaari, imetystä varten.
Ammattilaistenkin pitäisi olla somessa
Rytkösen mielestä myös ammattilaisten toiminnassa on parantamisen ja nykyaikaistamisen varaa. Tietoa ja vertaistukea haetaan netin keskustelupalstoilta ja somesta, joten myös ammattilaisten tulisi olla siellä. Netistä toki löytyy paljon tietoa, mutta kaikki eivät löydä sitä ilman neuvontaa.
Osa vartaloon tapahtuvista muutoksista ei palaudu koskaan.
Johanna Moilala
– Ammattilaiset ovat vielä arkoja ottamaan asioihin kantaa somessa, mutta tästä tulisi ottaa koppi.
– On myös peiliin katsomisen paikka, jos asiakkaat eivät uskalla kysyä asioista suoraan, vaan puhuvat niistä mieluummin nimettöminä netissä.
Vyötärön palautuminen askarruttaa
Moilala ja Rytkönen sanovat molemmat, että synnyttäneillä naisilla on selvästi ulkonäköpaineita ja kuntoon pitäisi päästä nopeasti. Varsinkin vatsan seudun palautuminen koetaan tärkeäksi.
Moilalan mukaan monet kyselevät vatsalihasten erkaantumisesta, että milloin saa alkaa treenata vatsalihaksia. Toipuminen on yksilöllistä, mutta siihen voi mennä puolikin vuotta. Se on pitkä aika ja silloin pitäisi olla malttia, Moilala sanoo.
– Vatsalihastreeniä voi alkaa tehdä siinä vaiheessa kun suorat vatsalihakset ovat palautuneet keskilinjaan, eli välissä ei ole rakoa tai harjannetta. Sen pystyy sormilla tunnustelemaan itsekin. Syviä vatsalihaksia voi alkaa treenata saman tien, samoin lantionpohjan lihasten treeni on sellainen, mistä kannattaa lähteä ensimmäisenä liikkeelle.
Raskasta liikuntaa, kuten juoksua ja hyppimistä tulisi välttää niin kauan kun lantionpohjan lihakset eivät ole kunnossa. Jos on esimerkiksi ongelmia virtsanpidätyskyvyn kanssa, lihakset eivät ole palautuneet.
Väärät uskomukset istuvat tiukassa
Rytkösen mukaan raskauteen ja synnytykseen liittyy myös paljon pelkoja ja vääriä uskomuksia. Hänen mukaansa esimerkiksi sektiota pyydetään sen vuoksi, että pelätään alatiesynnytyksen vaikutuksia. Samoin imetystä vältellään, jotteivät rinnat muuttuisi.
– Muutoksia tapahtuu joka tapauksessa hormonien toiminnan vuoksi. Synnytystavalla ei ole sen kanssa välttämättä mitään tekemistä. Samoin rinnat muuttuvat, vaikkei imettäisi.
Pitäisi muistuttaa enemmän siitä, että naisen keholla on mielettömät supervoimat.
Millariikka Rytkönen
Raskauden aiheuttamien muutosten sijaan Rytkönen haluasi nostaa enemmän esille naisen kehon muuntautumiskykyä ja vahvuutta.
– Mielestäni pitäisi muistuttaa enemmän siitä, että naisen keholla on mielettömät supervoimat. Se pystyy kasvattamaan ja ruokkimaan lapsen. Moni nainen ei tunnu tätä ihmettä tajuavan.
Myös Moilala toivoo äideiltä armollisuutta itseään kohtaan. Ei kannata odottaa, että olisi timmissä kunnossa parin viikon kuluttua synnytyksestä. Se vaatii aikaa.
– Jos ajattelee, että elimistö on yhdeksän kuukautta muovautunut, niin ei se voi parissa viikossa muovautua takaisin.