Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tuomiopäivän kelloa siirrettiin lähemmäs keskiyötä Trumpin kommenttien vuoksi

Tiedemiesten vertauskuvallinen kello näyttää kahta ja puolta minuuttia vaille keskiyön. Historian aikana kelloa ei ole aiemmin siirretty yhden ihmisen vuoksi.

sivukaappaus
Kuva: thebulletin.org
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaisten ydinaseasiantuntijoiden yhdistyksen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kommentit ovat tehneet maailmasta vähemmän turvallisen.

Bulletin of the Atomic Scientist -tiedejärjestö siirsi torstaina symbolista Tuomiopäivän kelloa puoli minuuttia lähemmäs keskiyötä. Vertauskuvallinen kello kuvaa sitä, kuinka lähellä ihmiskunta on tuhota planeettamme.

Edellisen kerran kelloa siirrettiin 2015. Tuolloin viisarit vaihtuivat viidestä minuutista kolmea minuuttia vaille keskiyön. Nyt kello näyttää kahta ja puolta minuuttia vaille keskiyön.

Päätöksen kellon siirtämisestä tekee ryhmä tiedemiehiä ja ajattelijoita. Ryhmään kuuluu muun muassa 15 Nobel-palkittua tieteilijää.

Kellon siirtämisen syynä ovat "maailmanlaajuisen, korvia vihlovan nationalismin nousu, presidentti Donald Trumpin ydinase- ja ilmastonmuutoskommentit, synkentynyt globaalin turvallisuusilmapiiri, jota värittää yhä edistyksellisempi teknologia sekä tieteellisen ammattitaidon kasvanut väheksyminen", ryhmä sanoi lausunnossaan.

Ei aiemmin yhden henkilön vuoksi

Tuomiopäivän kello, The Doomsday Clock, luotiin 1947. Sitä on siirretty 19 kertaa tuon jälkeen. Lähimmillään keskiyötä kello oli 1953, Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton vetypommikokeiden jälkeen. Silloin keskiyöhön oli aikaa kaksi minuuttia.  Kauimmillaan keskiyöstä, 17 minuutissa, kello oli vuonna 1991.

– Koskaan aikaisemmin Bulletin ei ole päättänyt edistää kelloa etupäässä yhden henkilön lausuntojen mukaan, tiedemiehet Lawrence Krauss ja David Titley kirjoittivat New York Timesin mielipidekirjoituksessa.

– Mutta koska tämä henkilö on Yhdysvaltain uusi presidentti, hänen sanoillaan on merkitystä.

Lähde: AFP

Suosittelemme