Hyppää sisältöön

Lehti: Yhdysvaltain ulkoministeriön kovin ja kokenein johto erosi

Washington Post kirjoittaa verkkosivuillaan massiivisesta johtajien joukkopaosta Yhdysvaltain ulkoministeriössä. Osaa eronneista on vaikea korvata, arvioi ministeriön ex-päällikkö.

Rex Tillerson on Trumpin hallinnon ulkoministeri.
Rex Tillerson Kuva: EPA / Sergei Ilnitsky
Risto Mattila

Yhdysvaltain tuoreen ulkoministerin, Rex Tillersonin työ hankaloitui tänään merkittävästi, kertoo Washington Post. Iso osa keskeisintä ja kokeneinta virkamiesjohtoa jättää ulkoministeriön osana massiivista Trumpin aikakauden joukkopakoa.

Osa eroista on lehden mukaan tullut täysin puskista. Yksi yllätyslähtijöistä on ministeriössä yhdeksän vuotta palvellut hallinnollinen alivaltiosihteeri, Patrick Kennedy sekä kolme muuta, läheistä huippujohtajaa, lehti viittaa lähteisiinsä ulkoministeriössä.

Merkillepantavaa on, että he ovat kaikki palvelleet niin republikaanien kuin demokraattien hallintojen alaisuudessa.

Kaksi kovan tason virkamiestä irtisanoutui aiemmin, vain vajaa viikko sitten perjantaina. Käytännössä tämänpäiväiset irtisanoutumiset mukaanlukien melkein koko ministeriön tärkeimpiä tehtäviä ja henkilöstöasioita johtava joukko on lähtenyt kävelemään, lehti laskee.

Ministeriön ex-päällikkö: Suurin yhtäaikainen irtisanoutuminen

Kyse on suurimmasta yhtäaikaisesta irtisanoutumisesta miesmuistiin, vahvistaa ministeriön päällikkönä ulkoministeri John Kerryn alaisuudessa toiminut David Wade.

Hänen mukaansa erityisosaamista, mitä eronneilla johtajilla on turvallisuusasioissa, johtamisessa, hallinnossa, ja erityisesti ulkoministeriön edustustotehtävissä eri puolilla maailmaa, on erittäin vaikea korvata ja vaikea löytää yksityiseltä sektorilta.

Trumpin valinnan jälkeen ovi on käynyt tiuhaan myös ministeriön alemmilla portailla. Osa väestä on irtisanottu, osa irtisanoutunut.

Uutistoimisto Reutersin mukaan vielä on epäselvää onko kyse "normaalista vallanvaihdosta" vai protestista.

Uutistoimisto AP kertoo ulkoministeriön vahvistaneen, että osa lähtijöistä on irtisanoutunut henkilökohtaisista syistä ja osa on eläköitynyt.

AP:n mukaan kukaan ei ole myöntänyt lähtemisensä liittyvän suoraan Trumpiin, mutta moni diplomaatti on kertonut huolestaan, että jotkin Trumpin ulkopolitiikkaan liittyvistä lausunnoista saattaisivat olla ristiriidassa heidän käsitystensä kanssa.

CNN:n mukaan kolmelle tänään irtisanoutuneista Valkoinen talo on ilmoittanut, että ei tarvitse enää heidän palvelujaan.

Lisätty AP:n tiedot artikkelin loppuun 26.1. kello 22:33 ja CNN:n tieto kello 22:51, otsikosta jätetty pois alkuperäisen lähteen muotoilu "eivät halua palvella Trumpia" kello 23:20

Suosittelemme sinulle