Parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt perjantaina lakimuutoksen, joka lieventää rangaistusta perheväkivallasta.
Vastedes perheenjäsenen kurittamisesta rangaistaan hallinnollisena rikkeenä, jos väkivallasta on jäänyt kiinni ensi kertaa.
Rikkeestä voi saada sakkoa, enintään 15 päivän vankeusrangaistuksen tai 60–120 tuntia yhdyskuntapalvelua.
Muutos koskee sellaista kurittamista, joka ei aiheuta suurta vahinkoa terveydelle. Sen sijaan pahoinpitely säilyy rikoslaissa, mutta laissa ei asianajaja Mari Davtjanin mukaan erikseen mainita perheenjäsenen vahingoittamista.
– Perheväkivalta oli rikoslaissa, jotta kyettäisiin ehkäisemään vakavampia rikoksia, kertoo perheväkivaltatapauksiin erikoistunut Davtjan puhelimitse.
–Sen poistaminen tarkoittaa, että tästä lähtien perheväkivaltatapausten vieminen oikeuteen tulee olemaan hyvin vaikeaa, hän jatkaa.
Davtjanin mukaan lievä "kurittaminen" on tarkoittanut käytännössä vakavaakin väkivaltaa.
–Jos uhrilla ei ole aivotärähdystä eikä murtuneita luita, mutta kasvot ovat mustelmilla, se on katsottu lieväksi kurittamiseksi, Davtjan sanoo.
Vain kolme kansanedustajaa äänesti lakiesitystä vastaan perjantaina. Yleensä tämä enteilee myös parlamentin ylähuoneen ja presidentti Vladimir Putinin hyväksyntää.
Perheväkivalta on Venäjällä kuuma puheenaihe
Venäläisten "perinteisten perhearvojen" puolustajana tunnettu parlamentin ylähuoneen jäsen Jelena Mizulina on todennut nykyisen lainsäädännön "vihaavan" perheitä ja lapsia.
Rikosvastuuseen lievästäkin perheenjäsenen kurittamisesta on Venäjällä voinut joutua viime vuoden kesästä lähtien.
Konservatiiviset piirit vastustavat Venäjällä ärhäkästi länsimaista lastensuojelun mallia. Väliin keskustelu kääntyy suoranaiseksi perheväkivallan puolustamiseksi.
Presidentti Vladimir Putinilta kysyttiin joulukuun isossa lehdistötilaisuudessa, miksi Venäjällä viranomaiset voivat puuttua lasten läpsimiseen perheessä, vaikka presidentti on luvannut ettei länsimaista mallia ole Venäjälle tulossa.
Putin totesi, että parempi olisi olla lyömättä lapsia. Lopuksi hän kuitenkin lupasi syynätä viranomaisten toimet.
Kuumentuneen keskustelun tuoksinassa tulkittiin, että vankilaan voisi joutua esimerkiksi lapsen ranteeseen tarttunut vanhempi, joka yrittää estää lasta juoksemasta tien yli punaisten valojen palaessa.
Rangaistusten lieventämistä tukee 59 prosenttia venäläisistä
Kolmasosa venäläisistä on kohdannut tuttavapiirissään perheväkivaltaa, kertoo tutkimuskeskus Vtsiomin tammikuussa julkaistu kysely. Kymmenesosa vastaajista oli itse nähnyt väkivaltaa omassa perheessään.
Lakimuutosta rangaistusten lieventämisestä tuki 59 prosenttia vastaajista, kun 33 prosenttia vastusti sitä.
Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa yli puolet vastaajista sanoi kohdanneensa perheväkivaltaa. Kolmasosa näistä tapauksista koski fyysistä väkivaltaa.
Kansalaisjärjestöt ovat arvioineet lakimuutoksen johtavan perheväkivallan lisääntymiseen Venäjällä.
"[Lieventäminen] olisi selkeä signaali Venäjän taantumisesta ja olisi isku kansainvälisille yrityksille juuria perheväkivaltaa", Euroopan neuvoston pääsiheeri Thorbjørn Jagland kuvaili.
_Juttua korjattu 30.1.2017 klo 10.20: Jutun alusta korjattu kohta, jossa sanottiin perheenjäsenen pahoinpitelyn säilyvän Venäjän rikoslaissa. Pahoinpitelystä rangaistaan rikoksena, mutta perheenjäsenen pahoinpitelyä ei mainita erikseen. Lisätty asianajaja Mari Davtjanin kommentit ja muutettu otsikon aikamuotoa, koska lakimuutosta ei ole vielä hyväksytty lopullisesti. _