Hyppää sisältöön

Varo huonoja kopioita: Yksi iso paljastus tuplasi seteliväärennökset

Viime vuoden lopussa yhden ihmisen hallusta päätyi Helsingin poliisiin lähes tuhat väärää viisisatasta.

Setelikäärö.
Seteliväärennökset tuplaantuivat viime vuonna tilastotiedon valossa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tiina Länkinen

Suomessa tavatut seteliväärennökset tuplaantuivat viime vuonna yli 2 170 euroseteliin. Syynä on yksittäistapaus.

Helsingissä löydettiin vuoden 2016 lopussa lähes tuhat heikkolaatuista seteliä, jotka olivat olevinaan 500 euron suuruisia. Setelit päätyivät poliisille yhdeltä ihmiseltä. Tapauksen tutkinta on kesken.

Ilman yksittäistapaustakin seteliväärennösten määrä on saattanut asettua uudelle tasolle. Vuoden 2015 noin tuhatta väärennettyä seteliä edelsivät joidenkin satojen seteliväärennösten vuodet. Esimerkiksi vuonna 2013 lukumäärä oli 427.

– Vaikka väärennösten määrä on kasvanut, on väärennöksen saamisen todennäköisyys edelleen erittäin pieni, sanoo neuvonantaja Jussi Kangas Suomen Pankista. Suomen Pankki on laskenut liikenteeseen toistakymmentä miljardia euroa seteleinä.

Ilman Helsingin paljastusta yleisimmin väärennetty seteli sekä Suomessa koko euroalueella oli viisikymppinen. Tällä haavaa euro on maailman toiseksi käytetyin valuutta dollarin jälkeen.

Seteleiden kysyntä on ehkä yllättäenkin kasvanut voimakkaasti Suomessa, missä euroja lasketaan liikkeelle joka vuosi enemmän. Osin ilmiö voi selittyä harventuneella seteliautomaattien verkostolla, jolloin käyttäjä nostaa kerralla paksumman tukun rahaa kuin takavuosina.

Suosittelemme sinulle