Hyppää sisältöön

Kulttuurivieras Jenni Vartiainen – Kympin tyttö on kirosana

Suositun laulajan mielestä nuorten maailma on liian suorituskeskeinen.

Kuva: Pekka Tynell / Yle

Blondi bimbo laulaa seksistä. Mikä klisee! Jenni Vartiainen nauraa vastaanotolle, jonka hän on saanut uudesta lookistaan ja kappaleestaan. Tummista hiuksistaan tunnettu laulaja värjäsi tukkansa vaaleaksi ja on saanut ensimmäistä kertaa kuulla blondivitsejä. Kuittia on tullut jopa omalta isältä.

– Tämä on ollut ihmiskoe siitä, mitä blondius meidän yhteiskunnassa ja ajassa tarkoittaa. Vaikka en ole musiikintekijänä muuttunut mitenkään, minun odotetaan vaaleatukkaisena tekevän kevyempää musiikkia.

Mutta olihan se pieni yllätys, että puhtoisesta imagostaan tunnettu Vartiainen laulaa avoimesti seksistä Turvasana-kappaleella. Edellinen albumi Terra ilmestyi yli kolme vuotta sitten ja päätti kolmen albumin trilogian. Oli aika uudistua. Neljännelle albumille musiikkia on syntynyt pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Jukka Immosen sekä esimerkiksi Antti Tuiskulle musiikkia tuottaneen Simo Reunamäen eli Jurekin kanssa.

"En ollut valmistautunut, että minulta kysytään fantasioistani tai että minun haluttaisiin avautuvan omasta seksielämästäni", Jenni Vartiainen sanoo Turvasana-kappaleestaan. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Jurek heitti Vartiaiselle, että ei ole koskaan kuullut tämän laulavan seksistä. Laulaja lähti ideaan mukaan ajattelematta seurauksia.

– Jos aihe on kiinnostava, en osaa pelätä studiossa biisiä tehdessä, tuleeko tästä jotain sanomista. En ollut valmistautunut, että minulta kysytään fantasioistani tai että minun haluttaisiin avautuvan omasta seksielämästäni.

Epävarmuus

Haastattelen Jenni Vartiaista levy-yhtiö Warner Musicin kabinetissa, kun yhtäkkiä sisään ryntää Asko Kallonen ja muita levy-yhtiön ihmisiä kukkapuskan ja kuohuvan kanssa. Turvasana-kappale on noussut Spotifyn uutuuslistan kakkossijalle vain päivä ilmestymisen jälkeen.

Vartiainen liikuttuu uutisista kyyneliin. Laulaja on tiedostamattaan jännittänyt Spotify-sijoitusta, sillä hän ei ole julkaissut omaa uutta musiikkia suoratoistopalvelun kulta-aikana. Siellä jyräävät nuoremmat artistit ja tämä on ollut koetinkivi. Yli 70 000 soittokertaa reilussa vuorokaudessa on kuitenkin erittäin hyvä saavutus.

Jenni Vartiaista jännitti uuden sinkun kohdalla erityisesti sen menestys Spotifyssa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Olen vähän kujalla, miten homma menee suoratoistopalveluissa. Aikaisemmin levymyyntiä mitattiin fyysisesti, mutta tämä mittaristo on ehkä jopa raadollisempi. Tärkeintä on, että ihmiset ovat kuunnelleet biisiä. Olisihan se ollut karua todeta, että sä et enää kiinnosta ketään.

Hetkinen. Kuuluuko 2000-luvun menestyneimmän naisartistin puheessa epävarmuus? Jenni Vartiainen on Suomen poptaivaan kirkkaimpia tähtiä, jumalaisen kaunis ja laulaa hyvin. Nuoria naisartisteja kuitenkin ilmestyy musiikkialalle koko ajan horjuttamaan Suomen popkuningattaren valtaistuinta.

Vartiainen ei halua puhua kilpailusta, mutta hän vastaa haasteeseen tekemällä paljon töitä.

– Olen kova tyttö suunnittelemaan ja puristamaan mailaa. Mietin asiat loppuun asti hyvin varhaisessa vaiheessa.

Kympin tyttö

Jenni Vartiainen on aina ollut kympin tyttö. Kiltti, tarkka ja tunnollinen. Kouluikäisenä hän hoiti kouluasiat moitteettomasti, treenasi taitoluistelua SM-tasolla ja suoritti musiikkitutkintoja musiikkiopistossa. Kaikki oli suorituskeskeistä.

– Suorittamiseen yhdistyi vielä kunnianhimo. Taisin olla tosi iloton lapsi.

Kun Vartiainen epäonnistui taitoluistelukisoissa, hän syytti siitä itseään. Teini otti kaiken päälle taakakseen ulkonäköpaineet.

Jenni Vartiainen otti lapsena kovat paineet menestymisestä: "Suorittamiseen yhdistyi vielä kunnianhimo. Taisin olla tosi iloton lapsi." Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Olen kuluttanut elämässäni niin paljon aikaa miettimällä, miten paljon reisissäni on voimaa, miltä ne näyttävät ja mikä on rasvaprosenttini ja kuinka paljon painan. Mikä stressi siitä syntyi, Vartiainen huokaa.

Nykyään ulkonäkökeskeisyys on mahdollisesti jopa rankemmin esillä nuorten arjessa. Laulaja on huolissaan siitä, kuinka netti sylkee kehonkuvaa vääristävää maailmaa nuorten mieliin.

– Meidän aikamme lietsoo petraamaan väärissä paikoissa. Sen kustannuksella, että pitää näyttää helvetin hyvälle, sairastutaan vakavasti. Kaiken ei pitäisi pyöriä kehollisuuden keskellä. Mieluummin pitää ottaa käteen romaani ja koettaa rikastuttaa kielellistä pohjaansa.

Nuorille luodaan paineita monelta suunnalta. Itsensä pitää osata brändätä jo lapsena.

– Se maailma on niin raaka. Miten helposti siinä riittämättömyyden tunne kympin tyttöön hiipii.

Vartiainen muistelee, kun hän neljäsluokkalaisena löysi urheilu- ja musiikkitreenejä pullistelevasta kalenteristaan tyhjän aukon. Hän suunnitteli siihen telinevoimistelutreenejä. Äiti sanoi, että nyt riittää. Vapaa-aikaa pitää olla.

– Ylisuorittaja ja tunnollinen tyyppi ei tuollaista huomaa. Siinä on vanhemmilla ja lähipiirillä vastuuta sanoa, että nyt suoritat liikaa.

Jenni Vartiaisen luistelu-ura loppui 16-vuotiaana loukkaantumiseen. Se oli ehkä Vartiaisen onni, sillä musiikissa onnistumisia ei lasketa vain kilpailupokaaleina.

Muusikko

Kun Jenni Vartiainen voitti vuoden 2011 Emma Gaalassa ennätykselliset seitsemän palkintoa, juhlinta ei jatkunut gaalailtaa pidempään. Maanantaina laulaja istui kiltisti ammattikorkeakoulun sovituskurssilla kirjoittamassa nuotteja jousikvartetin orkestrointiin.

Popstars-kisasta pinnalle ponnahtanut Vartiainen aloitti musiikkiopinnot kykykilpailun jälkeen. Ei kuitenkaan vain osoittaakseen pätevänsä musiikkimaailmassa vaan puhtaasta kiinnostuksesta musiikkiin.

Jenni Vartiainen esitellään julkisuudessa yleensä laulajana, ei muusikkona. Tosi-tv-menneisyydellä on pitkä varjo.

– On järkyttävää, että ihmiset ajattelevat, että en tee itse kappaleitani. Olen tehnyt niin ensimmäisistä biiseistä lähtien. Keikoilla jotkut ovat epäilleet, että pianonsoittoni tulee nauhalta. Levyillä olen aina soittanut itse pianoa, huilua ja jopa saksofonia.

Vähättelyä on tullut myös musiikkialalta. Nuori nainen on saanut miesvaltaisessa bisneksessä kuulla tytöttelyä monta kertaa.

– Kyllähän se tytöttely ottaa päähän. Mutta kun tulee alalle tietyssä roolissa, niin siitä pitää päästä yli. Vaikka lähtökohtani on ollut, että tytön tyllerö tulee vähän varkain levylaulajaksi, minun ei tarvitse pienentää itseäni millään tavalla.

Rentous

Jenni Vartiainen rakastaa kaksimielistä huumoria. Ronskeilla jutuilla on varmasti pärjännyt keikkabusseissa, joissa Vartiainen on istunut ainoana naisena kymmenen vuotta.

– Pillillä kuristaja, eettinen Stalin, Vartiainen nauraa sananmuunnoksille.

Vartiainen on oppinut päästämään irti täydellisyyden tavoittelusta: "Uskallan jättää taakseni asioita ja suhtautua niihin rennommin, koska täydellistä ei ole." Kuva: Pekka Tynell / Yle

Reipas huumori on kaukana siitä mielikuvasta, mikä hänestä artistina yleensä ensimmäisenä tulee mieleen. Häntä on toisinaan kutsuttu jopa vakavaksi ja etäiseksi. Vartiainen tietää tämän itsekin. Vakavuus tulee hänen mielestään siitä, että monet hänen kappaleistaan käsittelevät elämän ja kuoleman kysymyksiä. Ne soivatkin usein hautajaisissa.

– Monelle on tullut livekeikoilla yllätyksenä se, että sehän vitsailee ja heittäytyy. On hauska näin monen vuoden jälkeen yllättää ihmiset sillä, että keikoilla on tarjolla muutakin kuin kirkonmenot.

Vain elämää -sarjan yhteydessä jopa muusikkokollegat kritisoivat, ettei Vartiainen täysin avaa itseään julkisuudessa (siirryt toiseen palveluun). Laulajan mukaan kuitenkin lähes ainoa asia, mistä hän ei kerro, ovat läheiset ihmissuhteet kuten perhe ja kenen kanssa hän seurustelee. Silti Vartiaisen ero pitkäaikaisesta avopuolisostaan ja tuottajastaan Jukka Immosesta vei suhdekiemurat lehtien ja keskustelupalstojen reviteltäväksi.

– Se on kuitenkin hyvin kapea sektori, mistä en puhu. Viimeisimmässä haastattelussa kerroin, että paastosin ja mulle tehtiin suolihuuhtelu. Se on aika henkilökohtaista.

Henkilökohtaiset asiat tulevat esiin myös Vartiaisen kappaleissa. Tällä hetkellä ne kertovat 33-vuotiaan naisen maailmasta. Viime vuonna Vartiainen menetti äänensä kuukausiksi ja työ laulajana oli vaakalaudalla. Vuosi oli myös surullinen, Vartiainen lauloi monissa hautajaisissa tuttavapiirissään.

Kympin tytön suhtautuminen työhön ja elämään ylipäätään muuttui.

– Uskallan jättää taakseni asioita ja suhtautua niihin rennommin, koska täydellistä ei ole. Oma kuvitelma täydellisyydestä on muuttunut.

Balin retriitit on käyty, mutta ihmelääkettä täydellisyyden tavoittelusta luopumiseen ei Vartiaisella ole silti tarjota. Hyvän elämän ohje on itse asiassa niin yksinkertainen, että se kuulostaa lattealta: Syö, nuku ja nauti.

– Eniten olen fiiliksissä siitä, jos joku sanoo, että vitsi sä näytät hyvinvoivalta tai levänneeltä tai olet läsnä. Olen että jes! Se tepsii, että syön hyvin, ulkoilen ja nautin elämästä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme sinulle