Hyppää sisältöön

Trumpin aisapari – Neuvonantaja Kellyanne Conway on mediapelin taituri, jonka hymy ei koskaan hyydy

"Vaihtoehtoisista faktoista” puhunut presidentti Donald Trumpin neuvonantaja tietää, miten viestin saa perille.

Kellyanne Conway ja Donald Trump kuvattuna Union Stationilla Washingtonissa 19. tammikuuta 2017.
Presidentti Donald Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway osaa julkisuudenhallinnan. Kuva Washingtonin juhlaillallisilta päivä ennen Trumpin virkaanastujaisia. Kuva: EPA
Pirkko Pöntinen

WASHINGTON **Ääni on tasainen ja pehmeä. **Ilmekään ei värähdä, kun Yhdysvaltain presidentin neuvonantaja puhuu suorassa lähetyksessä televisiokanava NBC:n toimittajalle Chuck Toddille.

– Chuck, älä viitsi olla niin ylidramaattinen. Sinä puhut valheita… Lehdistöpäällikkö Sean Spicerille annettiin vaihtoehtoisia faktoja.

Syntyy viikon kohutuin sanapari, vaihtoehtoiset faktat.

Termin lanseerasi Kellyanne Conway vain kaksi päivää Trumpin virkaanastujaisten jälkeen. Kyse oli kiistasta, joka koski virkaanastujaisseremonian yleisömäärää.

Trumpin hallinto väitti, että Valkoisen talon edustalla sijaitsevalle puistoalueelle oli saapunut enemmän ihmisiä kuin Barack Obaman ensimmäisten virkaanastujaisten aikaan.

Ensin viestiä vei eteenpäin Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sean Spicer, mutta hän esiintyi tiedotustilaisuuteen saapuneille toimittajille hermostuneesti ja aggressiivisesti.

Siksi tilannetta paikkaamaan tarvittiin Conway.

Onhan hän pelastanut Trumpin aikaisemminkin monesta tilanteesta.

Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway
Conway on tunnettu siitä, että hänen hymynsä ei hyydy toimittajien vaikeimpienkaan kysymysten edessä. Kuva: Albin Lohr-Jones / EPA

**Donald Trump palkkasi **Conwayn viime heinäkuussa vaalikampanjaansa neuvomaan, kuinka vedota etenkin naisäänestäjiin.

Liikemiesmiljardööri vaikuttui Conwayn pätevyydestä nopeasti, ja jo elokuussa Conway sai koko kampanjan johdettavakseen.

Conway esiintyi koko syksyn tv-kameroiden edessä, vuorokauden ajasta riippumatta. Hän osoittautui mediapelin taituriksi:

Haastattelutilanteissa Conway esiintyy aina rauhallisesti, mutta hän pystyy yhtäkkiä keskeyttämään toimittajan ja vaihtamaan aihetta hetkessä, mikäli kysytty aihe osoittautuu hankalaksi. Hän kykenee myös venyttämään haastattelua niin, että varsinainen vastaus tulee vasta aivan hänen puheensa lopussa.

Conwayn taktiikka on ollut menestys.

Hänestä tuli vuoden lopulla ensimmäinen nainen, joka on johtanut republikaanipuolueen presidenttiehdokkaan vaalitaiston loppuun ja vienyt sen voittoon asti.

Donald Trump kuvattuna taustajoukkoineen Valkoisessa talossa 24. tammikuuta 2017.
Presidentti Trumpin taustajoukkoihin kuuluu Conwayn lisäksi Valkoin talon kansliapäällikkö Reince Priebus (vasemmalla) sekä neuvonantajat Jared Kushner (toinen oikealta) ja Stephen Bannon (oikealla). Kuva: Shawn Thew / EPA

Nyt Conwayn on yksi neljästä vaikutusvaltaisesta neuvonantajasta Trumpin hallinnossa.

Lue lisää Trumpin hallinnon värikkäistä jäsenistä tästä jutusta.

Neljän suuren ryhmään kuuluvat Conwayn lisäksi vävypoika Jared Kushner, konservatiivisen ja kansallismielisen Breitbart-nettisivuston entinen johtaja Stephen Bannon ja republikaanipoliitikko Reince Priebus.

Washington Postin selvitysten mukaan nelikko on jo orastavissa riidoissa keskenään.

Jokainen kamppailee tärkeimmän neuvonantajan asemasta.

Tärkeimmäksi neuvonantajaksi saattaa päästää poikkeuksellista tietä:

Trumpia tuntevat kertoivat jo vaalikamppailun aikaan, että se joka viimeisenä vie viestin hänelle, saa todennäköisimmin kantansa läpi.

Kellyanne Conway Trump Towerin aulassa 28. marraskuuta 2016.
Kellyanne Conway nousi nopeasti Trumpin vaalikampanjan johtoon. Conway Trump Towerin aulassa marraskuuta 2016. Kuva: EPA

**Mikäli neuvonantajien välillä **on kilpailua, ei Conway, 50, varmasti ainakaan luovuta helpolla.

Hän on kertonut olleensa sinnikäs jo lapsesta asti.

Conway kasvoi lapsena naisten huomassa, eronneen yksinhuoltaja-äitinsä, isoäitinsä ja kahden tätinsä kanssa. Hän sanoo oppineensa työkurin ja vastuuntunnon jo teini-ikäisenä, kun hän vietti kahdeksan kesää töissä mustikkafarmilla.

Joitakin vuosia myöhemmin Conway valmistui juristiksi ja teki uraa mielipidetutkimukseen perehtyneissä konsulttifirmoissa. Hän perusti itsekin yhden konsulttifirman, joka erikoistui naisten mielipiteiden ja elämäntapojen tutkimiseen.

Tiedoista on ollut todennäköisesti hyötyä, kun Conway myöhemmin toimi monien republikaanipoliitikkojen avustajana.

Kellyanne Conway puhui lehdistölle Trump Towerissa 21. marraskuuta 2016.
Kellyanne Conway puhui lehdistölle Trump Towerissa marraskuuta 2016. Kuva: Aude Guerrucci/ EPA

**Näyttää siltä, että **Conway ja muut neuvonantajat ovat rakentamassa presidentti Trumpin kanssa aivan uudenlaista tiedotuskäytäntöä Valkoiseen taloon.

Paitsi toimittajia, myös ministeriöiden virkamiehiä on Trumpin ensimmäisinä työpäivinä järkyttäneet määräykset, joilla virastojen tiedotusta ja sosiaalisen median käyttöä on karsittu presidentin määräyksestä.

Osa tiedotuksen alasajosta voi olla normaalia siirtymäkauden muutosta, mutta tähän eivät kaikki usko.

Jos osoittautuu, että esimerkiksi Washingtonin puisto-osaston valokuvia kielletään vain siksi, että presidentti ei halua nähdä vertailevia kuvia virkaanastujaisyleisöstä, on kyseessä ennenkuulumaton yritys rajoittaa amerikkalaisten ilmaisunvapautta. 

**Yhdysvaltain valtamediassa **ovat jo vastahankkeet valmiina. Sanomalehdistä the New York Times ja Washington Post ovat ilmoittaneet perustavansa uudet tutkivan journalismin työryhmät seuratakseen presidentti Trumpin hallintoa ja tutkiakseen hänen liikesuhteidensa taustoja.

Esimerkiksi the New York Times on budjetoinut tutkivan toimituksen ryhmälleen viisi miljoonaa dollaria.

Kellyanne Conway on varmasti varautunut vastaamaan mahdollisiin tuleviin paljastuksiin.

Lue lisää Trumpin lähipiiristä:

Maailman vaikutusvaltaisin tytär – Tuleeko Ivanka Trumpista Yhdysvaltain todellinen ensimmäinen nainen?

Trumpin bisnesimperiumin perijäveljekset – Kohteliaita herrasmiehiä vai isänsä poikia?

Suosittelemme sinulle