Hyppää sisältöön

Trump rajoittaa muslimien maahantuloa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantaina laajan täytäntöönpanomääräyksen, joka rajoittaa muun muassa syyrialaisten ja muiden muslimienemmistöisten maiden kansalaisten maahantuloa.

Presidentti Donald Trump allekirjoitustilaisuudessa Pentagonissa 27. tammikuuta 2017.
Presidentti Donald Trump allekirjoitustilaisuudessa Pentagonissa 27. tammikuuta 2017. Kuva: Olivier Douliery / EPA
Saara Hirvonen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julkistanut uudet periaatteet ja toimenpiteet "pitää radikaalit islamistiterroristit poissa Yhdysvalloista”, kirjoittaa BBC (siirryt toiseen palveluun).

– Emme halua heitä tänne. Haluamme myöntää luvan vain niille, jotka tukevat maatamme ja rakastavat syvästi kansaamme, Trump sanoi. Trump myös linjasi, että kristityt ovat etusijalla muslimeihin nähden.

Trump allekirjoitti laajan täytäntöönpanomääräyksen, joka estää syyrialaisten tulon maahan toistaiseksi, vähintään 90 päiväksi. Lisäksi kuudesta muusta muslimimaasta on Yhdysvaltoihin maahantulokielto 90 päivän ajan. Nämä maat ovat Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan ja Jemen, Valkoinen talo kertoo.

Määräyksellä keskeytetään maan pakolaisohjelman toteuttaminen neljäksi kuukaudeksi.

Vaalikampanjansa aikana Trump ilmoitti, että muslimien maahantulo on katkaistava kokonaan niin pitkäksi aikaa, että viranomaisilla on mahdollisuus selvittää, mitä on tekeillä. Valintansa jälkeen hän ei ole maininnut asiasta ennen perjantain allekirjoituksia.

Trumpin ennakoitiin puhuvan jotakin Syyrian sisään perustettavista turva-alueista, joissa maan sisäiset pakolaiset voisivat olla turvassa. Hän ei kuitenkaan maininnut niistä mitään.

Yhdysvaltain linja muuttuu jyrkästi

Yhdysvaltain linja muuttuu voimakkaasti. Edellisenä vuonna presidentti Barack Obaman hallinto myönsi luvan 10 000 Syyrian pakolaiselle. Naapurimaa Kanada puolestaan otti vastaan 35 000 syyrialaista.

Trumpin määräykset ovat herättäneet vastustusta kotimaassa. Demokraatit ja monet tunnetut henkilöt kritisoivat päätöstä.

– Älkää erehtykö, tämä on muslimikielto. Holokaustin aikana emme onnistuneet tarjoamaan turvaa pakolaisille, kuten Anne Frankille. Emme voi antaa historian toistaa itseään, demokraattisenaattori Kamala Harris kirjoittaa.

Nobelin rauhanpalkinnon saanut pakistanilainen rauhanaktivisti Malala Yousafzai puolestaan kirjoittaa, että hän on surullinen.

– Presidentti Trump sulkee oven väkivaltaa ja sotaa pakenevilta lapsilta, äideiltä ja isiltä, hän kirjoittaa.

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg kirjoittaa olevansa huolissaan presidentin toimista ja muistuttaa, että monet amerikkalaiset ovat maahanmuuttajien jälkeläisiä.

Lähteet: Reuters ja BBC

Suosittelemme sinulle