Hyppää sisältöön

Merilappilaiset aktiivisia pihabongareita – juhlavuoden tavoitteena sata pihaa

Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi Meri-Lapin lintuharrastajat ovat asettaneet tavoitteekseen saada mukaan pihabongaukseen tasan sata joukkuetta.

Tuula Laasanen ja Tuomo Miettunen tuomassa ruokaa lintujen ruokintapaikalle.
Kuva: Antti Heikinmatti / Yle
Antti Heikinmatti

KEMI Kuluvana viikonloppuna järjestettävä pihabongaus on perinteisesti houkutellut mukaan viljalti merilappilaisia lintuharrastajia. Viime vuonna mukana oli 83 havaintojaan ilmoittanutta joukkuetta.

Tänä vuonna tavoitetta on nostettu Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

– Olen heittänyt ilmoille haasteen, että jos saataisiin se sata pihaa täyteen, sanoo Meri-Lapin lintuharrastajien yhdistyksen Xenuksen puheenjohtaja Tuula Laasanen.

Lintuja ruokintapaikalla. Hömötiainen hakkaa talipalloa ja punatulkku istuu hangella.
Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Pihabongauksen (siirryt toiseen palveluun) tarkoituksena on havainnoida lintuja esimerkiksi omassa pihapiirissä tunnin ajan. Mukavuudenhaluisimmat välttyvät lähtemästä ulos ja kiikaroivat ikkunasta, mutta havaintoja saa kirjata myös esimerkiksi lintujen ruokintapaikalta.

Havaintoja voi ilmoittaa Birdlife Suomelle nettilomakkeen kautta. Karttuva tieto on arvokasta, sillä sen avulla voidaan muun muassa arvioida yleisten lintulajien kannanvaihteluita.

Kesyimmät tiaiset syövät kädestä

Hömötiainen istuu männyn oksalla.
Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Kemin Lallinperällä sijaitseva metsäruokintapaikka on kohde, joissa havaintovihkoon saa helposti ainakin tutuimpien pihalintujen nimet: talitiainen, hömötiainen, sinitiainen ja punatulkku löytyvät melko lyhyellä odottelulla.

Harvemmin nähtyjäkin tiaisia voi osua kohdalle.

– Kuusitiainen ja töyhtötiainen ovat täällä koko lailla vakiovieraita, kertoo Tuula Laasanen.

– Myös käpytikka ja palokärki ja närhi ovat ainakin äänessä täällä.

Laasanen ja miehensä Tuomo Miettunen ovat kantaneet ruokintapaikalle jyviä ja pähkinöitä muiden lintuharrastajien ohella pitkin talvea.Ruokintaan tottuneet linnut osaavat jo odottaa antimia.

– Tässä kun malttaa seisoa pähkinöitä kourassa ihan rauhassa niin rohkeimmat tiaiset saattavat tulla jopa syömään kädestä.

Suosittelemme sinulle