Hyppää sisältöön

Venäjän talouden käänne: rupla vahvistumassa jopa liikaa

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän keskuspankki toteuttaa maan hallituksen tavoitetta ja pyrkii pitämään ruplan arvon alhaalla.

Kuva: Yle

Runsas vuosi sitten Venäjän ruplan arvo oli lähestulkoon vapaassa syöksyssä. Ruplan arvo määräytyy tiukasti raakaöljyn hinnan mukaan ja öljyn hinnanlasku romahdutti myös ruplan.

Vuoden 2015 lopulla yhdestä eurosta joutui maksamaan enimmillään jopa 90 ruplaa. Sittemmin rupla on vahvistunut yli neljänneksellä. Viime aikona euron arvo on ollut noin 64 ruplaa.

Dollaria vastaan rupla on vahvistunut vielä enemmän.

Venäjän keskuspankki ilmoitti keskiviikkona, että se alkaa helmikuussa ostaa markkinoilta ulkomaanvaluuttaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Ulkomaisen valuutan ostaminen heikentää ruplan arvoa. AFP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan ostoja tehtäisiin noin 80 miljoonan dollarin arvosta päivittäin.

Heikko rupla vahvistaa omaa taloutta

Venäjän virallisen ilmoituksen mukaan valuuttakauppa tehdään puskurin hankkimiseksi, jotta öljyn hinnan vaihtelun vaikutukset kansantalouteen saataisiin pienenemään.

AFP:n haastattelemien taloustieteilijoiden mielestä toimenpiteiden tavoite on muualla.

Venäjän taloutta on vahvistanut raakaöljyn hinnan vähittäinen nousu. Kun hinta oli vuoden 2016 alussa alle 30 dollaria barrelilta, on se nyt 53 dollarin tasolla.

Keskuspankin ilmoitus nähdään valuuttamarkkinoilla vakuutuksena, että keskuspankki aikoo kasvaneiden öljytulojen avulla pitää ruplan "sopivan" heikkona.

Heikko rupla parantaa Venäjän vientituotteiden hintakilpailukykyä. Venäjälle tuotavat tuotteet puolestaan pysyvät kalliina, mikä kannustaa kasvattamaan tuotantoa kotimaassa. Kotimaisen teollisuuden kehittäminen on Venäjän hallituksen tavoite.

Ulkomaanmatkailu olisi venäläisille kallista, joten matkailurahat olisi tuottoisinta käyttää kotimaassa.

AFP:n mukaan ruplan hinta putosi keskuspankin keskiviikkoisen ilmoituksen jälkeen heti hieman alemmas.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle