Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Vesi

Vesi
Pertti Seppä

(Video käynnistyy, kun klikkaat kuvaa.)

Suomessa vettä voi juoda joka paikassa suoraan hanasta. Vettä tulee hanasta heti ja kaikkina vuodenaikoina. Vesi on kirkasta ja hajutonta.

Vesipulloja.
Pullovesi ei ole yhtä puhdasta kuin suomalainen hanavesi. Kuva: Fancy

Suomessa ei tarvitse ostaa kallista juomavettä pullossa, koska hanavesi on usein parempaa kuin pullovesi. Pullovedessä voi olla 100 kertaa enemmän mikrobeja kuin hanavedessä.

Pikkulapsi juo vettä tuttipullosta.
Myös pikkulapset voivat juoda hanavettä Suomessa. Kuva: Jarmo Määttä/Vastavalo

Kun verrattiin hanavettä yli 120 eri maassa, paras vesi oli Suomessa. Seuraavaksi paras vesi on Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa. Monissa maissa vesi on niin huonoa, että siitä sairastuu. Suomessa hanavettä voi antaa myös vauvoille ja pikkulapsille.

Järvimaisema.
Suomessa on paljon puhtaita järviä. Kuva: Pentti Kallinen

Suomen talousvedestä 60 prosenttia on pohjavettä, joka tulee maan alta. 30 prosenttia talousvedestä saadaan järvistä ja joista.

Päijännetunneli.
Päijännetunneli tuo vettä Päijänne-järvestä Helsinkiin. Kuva: HSY

Pääkaupunki Helsinkiin vesi tulee Päijänne-järvestä, joka on Suomen toiseksi suurin järvi. Vesi kulkee Helsinkiin tunnelissa, joka on maailman pisin kalliotunneli. 120 kilometrin matka järvestä kotiin kestää noin 10 päivää. Matkan aikana järvivesi puhdistetaan hyvin.

Vedenpuhdistuslaitos.
Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos Helsingissä. Kuva: HSY

Helsingissä hanavettä on puhdistettu jo kauan. Ensimmäinen vedenpuhdistuslaitos aloitti jo vuonna 1876. Puhdistuslaitoksessa veteen lisätään vähän klooria, joka pitää veden hyvänä.

Hanasta valuu vettä tiskialtaaseen, jossa on astioita.
Suomalaiset tuhlaavat paljon vettä. Kuva: Image Source

Suomalainen käyttää vettä noin 150 litraa päivässä. Suomalaiset ovat ehkä liian tottuneita siihen, että meillä on hyvää vettä paljon. Suomessa vessakin huuhdotaan vedellä, joka on yhtä hyvää kuin juomavesi.

Toimittajat: Merja Windia, Pälvi Tammi ja Pertti Seppä

Arkistotoimittajat: Tuuli Raento, Katriina Parviala ja Eila Haikarainen

Videon editointi: Kristofer Andersson