Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Saamelaistaiteilija Ulla Pirttijärvi voitti KEKSI-musiikkipalkinnon

Ulla Pirttijärven taiteilijan ura lähti liikkeelle Beaivvaš-teatterissa ja Angelin nuorissa, joista syntyi myös Angelin tytöt.

Ulla Pirttijärvi voitti Keksi-palkinnon.
Ulla Pirttijärvi vastaanotti KEKSI-musiikkipalkinnon Ylläs Jazz Blues-festivaaleilla, jossa hän oli esiintymässä Ulda-yhtyeensä kanssa. Kuva: Arto Junttila.
Minna Aula
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden 2016 KEKSI-musiikkipalkinnon saajaksi on valittu utsjokinen pitkänlinjan saamelaismuusikko ja joikaaja Ulla Pirttijärvi. Eri puolilta Lappia, muusikoista, toimittajista ja musiikinystävistä koottu raati katsoi monipuolisesti vuosikymmeniä saamelaismusiikkia tehneen Pirttijärven ansiot painavimmiksi kahdentoista ehdokkaan joukosta.

Pirttijärvi sai 67 ääntä, kun toiseksi tullut Lapin blueskuningas Slim Butler alias Jarmo Puhakka Rovaniemeltä sai 51 ääntä. Kolmanneksi sijoittui kemiläinen Greatsounds-studiota pyörittävä, Men In Black-yhtyeen muusikko Kimmo ”Kime” Klemettinen 47 äänellä.

Ulla Pirttijärvi vastaanotti KEKSI-musiikkipalkinnon Ylläs Jazz Blues-festivaaleilla, missä hän oli esiintymässä Ulda-yhtyeensä kanssa. Ylläkselle hän saapui esiintymisreissulta Nordic Music-festivaaleilta Saksasta. Pirttijärvellä tuntuu riittävän töitä jatkossa, niin Suomessa kuin Norjassakin.

– Tänä keväänä toimin äänenkäytön opettajana Utsjoella Saamen musiikkikoulun Sámi musihkka-akademiassa ja myös kielipesässä, ja keikkailen joikaillen siellä täällä. Tyttäreni Hildan kanssa esiinnytään Irlannissa ja Uldan kanssa Oslossa. Lisäksi kesällä olen mukana ainakin maailmanmusiikkifestivaaleilla Førdessa, Norjassa, Pirttijärvi kertoo.

Uusi albumi tulossa

Pirttijärven taiteilijan ura lähti liikkeelle Beaivvaš-teatterissa ja Angelin nuorissa, joista syntyi Angelin tytöt. Pirttijärvi oli mukana yhtyeen läpimurtolevyllä Dolla.

Vuosien aikana Pirttijärvi on noussut Saamenmaan yhdeksi arvostetuimmista ja kirkkaimmista tähdistä. Pirttijärvi on julkaissut useita levyjä ja hänelle on myönnetty muun muassa Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinto ja Áillohaš-musiikkipalkinto.

Lisäksi Pirttijärvi on toiminut Suomessa Lapin läänintaiteilijana vuosina 2004–2007. Hän esiintyi myös Suomen Euroviisu-karsinnoissa tyttärensä Hildan kanssa vuonna 2015. Solju-duon sijoitus oli komeasti neljäs laululla Hold your colours ja piakkoin on tulossa myös kokonainen albumi.

Kunniaa kolmatta kertaa

KEKSI-musiikkipalkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa nettijulkaisu Väylän Pyörre Musiikkiuutisten toimesta. Aiemmin kunnianosoituksen ovat saaneet  Willy Clay Band ja Talonpoika Lalli.

Vuoden 2016 ehdokkaat olivat: Ulla Pirttijärvi (Utsjoki), Jan Johansson (Pajala), Kari Väänänen (Kemijärvi), Jarkko Honkanen (Rovaniemi), Jarmo Puhakka (Rovaniemi), Jari Rautio (Tervola), Tapani Ollonen (Tornio), Mika Jefremoff (Tornio), Lasse Stenman (Haaparanta), Kamoon Kaakamoon-Alapää soi-tapahtuma (Kaakamo), Rock DJ Sändi (Keminmaa) ja Kimmo ”Kime” Klemettinen (Kemi).

Tällä kertaa kisan tuomarina toimivat:  Irene Määttä (Pello), Risto Koskinen (Kemi), Jari Marjala (Savukoski),  Daniel Sandström (Pajala), Hannele Kenttä (Haaparanta), Tauno Vähäjärvi (Tornio), VeePee Salmi (Rovaniemi), Jukka Rajala (Kolari) ja Ilmari Aikio (Inari).

KEKSI–musiikkipalkinto on huomionosoitus pohjoisessa kevyessä musiikissa ansioituneelle artistille, yhtyeelle tai yhteisölle, mutta myös kunnianosoitus Lapin ja koko Tornionlaakson populaarimusiikin esi-isälle, Ylitornion Kaulirannalla syntyneelle Antti Mikkelinpoika Keksille (1622 – 1705), josta se on nimensä saanut. Hän lauloi Kalevala-poljennolla Laulua jäänlähdöstä Tornionjoessa 1677, kiersi talosta taloon ja oli ensimmäinen nimeltä tunnettu suomenkielinen kansanrunoilija, kerrotaan KEKSI-musiikkikilpailun tiedotteessa.

Suosittelemme