Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Nämä helsinkiläisravintolat ovat Aki Kaurismäen elokuvista tuttuja – kokosimme kuvauspaikat listaksi

Tavastia, Pub Sirdie, Kosmos, Fennia... Lista Kaurismäen kuvauspaikkoina toimineista ravintoloista on pitkä. Uutta Toivon tuolla puolen -elokuvaa kuvattiin kahdessa oikeassa ja yhdessä lavastetussa helsinkiläisravintolassa.

Toivon tuolla puolen -elokuvan ravintola Kultainen tuoppi rakennettiin ja lavastettiin Kaartin maneesiin.
Toivon tuolla puolen -elokuvan ravintola Kultainen tuoppi rakennettiin ja lavastettiin Kaartin maneesiin. Kuva: Malla Hukkanen / Sputnik oy
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Monet Aki Kaurismäen elokuvien tunnetut kohtaukset sijoittuvat ravintolaan, kahvilaan, baariin tai grillille. Kauas pilvet karkaavat -elokuvassa Kati Outinen ravintola Dubrovnikin hovimestarina, Calamari Unionin Frank-joukkio Pub Sirdiessä, Varjoja paratiisissa -elokuvan Nikander (Matti Pellonpää) sammumassa ravintolan pöytään ja niin edelleen.

Jonkinlainen ravintola on tapahtumapaikkana jokaisessa Aki Kaurismäen elokuvassa, ja lista kuvauspaikkoina käytetyistä ravintoloista on pitkä.

Iso osa ravintolakohtauksista on todellisuudessa kuvattu varta vasten tarkoitukseen rakennetussa ympäristössä, kertoo Markku Pätilä, joka on lavastanut kymmenkunta Kaurismäen elokuvaa ja tehnyt ohjaajan kanssa yhteistyötä yli 20 vuotta.

– Monet ravintolat on tehty pelkästään elokuvaa varten. On etsitty tyhjä ravintolaksi sopiva paikka ja rakennettu sinne kaikki alusta loppuun. Sitten on haettu jostain muualta se ext, eli ulkokuva, joka kertoo missä ollaan, Pätilä kertoo.

Monet ravintolat on tehty pelkästään elokuvaa varten. On etsitty tyhjä ravintolaksi sopiva paikka ja rakennettu sinne kaikki alusta loppuun.

Markku Pätilä

Esimerkiksi Kauas pilvet karkaavat -elokuvan ravintolat Dubrovnik ja Työ on Pätilän mukaan tehty tällä menetelmällä.

– Dubrovnikin ulkopuoli on entinen taideakatemia Yrjönkadulla. Sitä vastapäätä oli tyhjä mainostoimisto, jossa tehtiin kaikki sisäkuvat.

Myöhemmin Dubrovnikia varten teetetty nimikyltti päätyi koristamaan Kaurismäen Corona-baarin alakertaan avaamaa ravintola Dubrovnikia.

– Nuukina miehinä laitettiin ravintolan nimi sen mukaan, mikä neonvalo jäi elokuvanteosta yli, Kaurismäki sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2004.

Lavastajien ohjeistaminen on kokonaan oma taiteenlajinsa. Pätilä kertoo, että esimerkiksi Dubrovnikista ohjaaja ohjeisti tekemään "oliivin, joka on ollut vuosia haudattuna maahan".

Kultainen tuoppi lavastettiin Kaartin maneesiin

Uudessa Toivon tuolla puolen -elokuvassa keskeinen tapahtumapaikka on ravintola Kultainen tuoppi, joka on rakennettu alusta loppuun elokuvaa varten.

– Kultainen tuoppi tehtiin Kaartin maneesiin, joka oli täysin ränsistynyt. Sinne rakennettiin ihan alusta alkaen seinät, baaritiskit, narikat, keittiö, ihan kaikki, Pätilä kertoo.

Ravintolan nimikyltti teetettiin erikseen Virossa ulkokuvia varten. Keittiön kalusteet ja koneet Pätilä sai lainattua Munkkivuoressa sijaitsevasta Pohjolan talosta, joka on tyhjennetty uudisrakentamisen tieltä.

Nämä edelleen olemassa olevat ravintolat ovat olleet Aki Kaurismäen kuvauspaikkoja.
Nämä edelleen olemassa olevat ravintolat ovat olleet Aki Kaurismäen kuvauspaikkoja. Kuva: Tero Ylioja / Yle

Uutuusleffaa kuvattiin Ateneuminkujalla

Edelleen toimivista helsinkiläisravintoloista Kaurismäen kuvauspaikoiksi ovat päässeet esimerkiksi Calamari Unionin Pub Sirdie (1) Tavastia (2) ja ravintola Kaisaniemi (3), ravintola Tornin Ateljee Bar (4) elokuvassa Varjoja Paratiisissa sekä Katajanokan Kasino (5) elokuvassa Hamlet liikemaailmassa.

Tulitikkutehtaan tytössä nähdään Ravintola Kannas (6), Laitakaupungin valoissa Kosmos (7) ja Kaurismäen oma Cafe Moskova (8) ainakin elokuvassa Kauas pilvet karkaavat. Kattavampi listaus kuvauspaikoista löytyy pdf-tiedostona täältä.

Myös Toivon tuolla puolen -elokuvassa nähdään muutama oikeasti olemassa oleva ravintola: Toivonkadulla Töölön kisahallin kupeessa sijaitseva ravintola Gandi (9) sekä Ateneuminkujalla sijaitseva Bar Wall st. (10) vilahtahtavat elokuvassa selvästi tunnistettavina.

Fredrik Westerlundin pyörittämä Bar Wall St. Helsinki on yksi Toivon tuolla puolen -elokuvan tapahtumapaikoista.
Fredrik Westerlundin pyörittämä Bar Wall St. Helsinki on yksi Toivon tuolla puolen -elokuvan tapahtumapaikoista. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Bar Wall st. Helsingin omistaja Fredrik Westerlund suostui antamaan ravintolansa filmiryhmän käyttöön, mutta vasta toisella yrittämällä.

– Kesällä tänne tuli joku kuvausryhmästä kysymään, että hänen esimiehensä haluaisi kuvata täällä leffaansa, olisiko tällainen mahdollista. Sanoimme ei, kun emme tienneet kenestä oli kyse ja mitä se meiltä oikein vaatisi. Sitten myöhemmin itse Kaurismäki tuli tiedustelemaan samaa asiaa, emmekä me sitten voineet sanoa mitään muuta, kuin että sopii mainiosti.

Lyhyttä kohtausta kuvattiin yhden päivän ajan.

– Vakioasiakkaat saivat hengailla täällä ihan vapaasti ja kaikki sujui aika rennosti, Westerlund sanoo.

Myös Itäkeskuksessa sijaitseva ravintola Kummisetä vilahtaa uutuuselokuvassa.

Kaurismäki ja Kuosmanen ravintoloitsijoina

Kaurismäen luottonäyttelijä Sakari Kuosmanen on esittänyt monia ravintolamaailmaan sijoittuvia rooleja. Tällaisia ovat esimerkiksi Kauas pilvet karkaavat -elokuvan portsari Melartin tai Toivon tuolla puolen -leffan ravintoloitsija Valdemar Wikström.

Sakari Kuosmanen on näytellyt useita ravintola-alalle sijoittuvia rooleja Aki Kaurismäen elokuvissa.
Sakari Kuosmanen on näytellyt useita ravintola-alalle sijoittuvia rooleja Aki Kaurismäen elokuvissa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Kuosmasen mukaan mieltymys ravintoloihin on verissä sekä hänellä että Kaurismäellä. Molemmat ovat toimineet myös ravintoloitsijoina.

– Mulla on ollut ravintoloita ja Akilla on myös ravintoloita. Se on meille normaalia, jokapäiväistä elämää, Kuosmanen sanoo.

Kaurismäki omisti pitkään karkkilalaisen Oiva-hotellin ja on helsinkiläisen kulttuuri- ja viihdekompleksi Andorran osaomistaja. Kuosmanen kertoo kokeilleensa ruokaravintolan pyörittämistä Playa del Inglesissä, Lempäälän Ideaparkissa, Kuopion satamassa sekä Nuorgamissa.

Myös Kuosmasen pitkä yhteistyö Kaurismäen elokuvissa sai alkunsa eräänlaisessa ravintolaympäristössä.

Aki sanoi, että on sulla Kuosmanen sen verran kova viinapää, että täytyy sulle varmaan joku elokuvarooli kirjoittaa.

Sakari Kuosmanen

– Saimaa-ilmiö-risteilyllä me oltiin Akin kanssa useampana iltana istumassa siellä laivan katolla, kun muut olivat jo menneet nukkumaan tai nukahtaneet ja laiva puksutteli tyynellä Saimaalla kauniissa maisemassa. Aki sanoi jossain vaiheessa, että on sulla Kuosmanen sen verran kova viinapää, että täytyy sulle varmaan joku elokuvarooli kirjoittaa. Sitten se keksi mulle tän Frank Armoton -hahmon, jota esitin Calamari Unionissa.

Turistikierros Kaurismäki-ravintoloihin

Jos ravintola vilahtaa edes muutaman sekunnin ajan kansainvälistä menestystä saaneessa elokuvassa, saattaa kuvauspaikka kiinnostaa elokuvahulluja turisteja.

Esimerkiksi Punavuoressa sijaitsevan ravintola Kamomen tiloissa kuvattiin japanilaiselokuva Ruokala Lokki. Elokuvan suosion myötä paikalle vaelsi laumoittain japanilaisia turisteja.

Kaurismäki-fanien peruskauraa ovat jo entuudestaan esimerkiksi ravintola Eliten Matti Pellonpää -pöytä sekä Kaurismäkien Andorra-kompleksi Eerikinkadulla.

Bar Wall st. Helsingin omistaja Fredrik Westerlund ei pistäisi pahakseen, vaikka elokuvanäkyvyys toisi tullessaan myös uteliaita turisteja.

– En uskalla toivoa liikaa, mutta toivon mukaan tänne jotain tulisi.

_Juttua on muokattu 6.2. klo 6.20: pdf-tiedostoa on täydennetty ja korjattu. _

4.12. klo 10.09 lisätty tieto ravintola Kummisedästä.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti kerää kotimaisten elokuvien kuvauspaikkoja Suomen kansallisfilmografia -tietokantaansa. Samasta tietokannasta on peräisin pääosa tässä jutussa esitellyistä kuvauspaikoista. Lista kuvauspaikoista löytyy täältä. Listan kokoamisessa on auttanut Kavin Unto Vanhamäki. Lista ei ole täydellinen.

Suosittelemme