Hyppää sisältöön

Venäjän talous rullaa odottamattoman hyvin – Talouspakotteet toimivat väärinpäin?

Venäjän talous toipuu kovista iskuista jo niin hyvin että, tärkeitä uudistuksia ei ehkä uskalleta tehdä, koska ei ole ihan pakko.

Kuva: Virpi Hukkanen / Yle
Antti Parviala

Punaisella torilla on vipinää. Venäjän keisarinnoiksi Katariina II:ksi ja Elisabethiksi tälläytyneet tytöt myyvät tuhannella ruplalla (16 euroa) pusun ja valokuvausmahdollisuuden Roman Popov Vasiliyevichille.

Kotimaanmatkailijoita Moskovan ytimessä riittää. Halvan ruplan takia ulkomaat ovat kalliimpia kuin pari vuotta sitten. Viime vuonna valuutan arvo nousi, mutta takavuosien tasolle se ei ole palannut.

Venäjän valuutan arvo liikkuu käytännössä öljyn hinnan perässä. Lisäksi Venäjän vastaiset talouspakotteet ovat vähentäneet ruplan kysyntää ja myös siksi sen hinta laskee.

Venäjän suurin yksityispankki Alfa Bank tekee talousennusteensa nyt kahden ratkaisevan oletuksen pohjalta.

– Putin jatkaa presidenttinä ikuisesti ja öljy maksaa 50 dollaria tynnyriltä, pääekonomisti Natalia Orlova nauraa, mutta on puoliksi vakavissaan.

Kuva: Virpi Hukkanen / Yle

Vladimir Putinin käsissä ovat niin monet langat, että presidentin vaihtuminen jättäisi talousennustajien taulukoihin lähinnä kysymysmerkkejä. Myös öljyn hinta on pakko lukita ennusteissa oletusarvoon.

Viiden vuoden päästä Venäjän talouden rakenteet ovat ennallaan, sanoo Orlova Suomen taloustoimittajayhdistyksen tilaisuudessa Moskovassa.

– Parhaassa tapauksessa meillä on silloin uudistusohjelma, jonka toteuttaminen on aloitettu. Mutta en voi kuvitella, että se vielä muuttaisi talouden rakenteita. Odotan status quo -tilannetta.

Kriisi ei pakotakaan uudistumaan

Pysähtynyt tilanne on pettymys monelle talouden tarkkailijalle, joka on odottanut että raaka-aineiden varaan rakentuva Venäjän talous alkaisi uudistua pakon edessä, öljyn ja pakotteiden paineissa.

Mutta nyt Venäjä onkin nousemassa raskaasta taantumasta ainakin niukkaan kasvuun. Samalla presidentti Putinin paineet talousremonttiin vähenevät.

Entinen valtiovarainministeri Alexei Kudrin ehti saada Putinilta tehtäväksi talousreformin suunnittelun jo viime vuonna. Kudrin on vihjannut, että heikko talous on turvallisuusuhka ja voi johtaa poliittiseen epävakauteen.

Hänen talousreformiehdotuksiaan odotetaan kevään aikana. Mutta talouden hivuttautuessa ylös taantumasta, hiipuu Putinin motivaatio talouden suurremonttiin. Remonteistahan voi seurata yllättävää riesaa.

Venäjällä reformi tarkoittaisi luultavasti valtionyhtiöiden roolin kaventamista, vallan siirtämistä Moskovasta alueille sekä työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä. Myös eläkeikää todennäköisesti nostettaisiin. Nyt se on naisilla 55 vuotta ja miehillä 60 vuotta.

Kaikki ovat remonttikohteita, joihin koskeminen saattaa tuottaa suuren luokan ongelmia. Niitä ei kaivata ainakaan ennen ensi vuoden maaliskuun vaaleja.

Pakotteet toimivat – väärinpäin

Alfa Bankin arvostettu ekonomisti Natalia Orlova näkee hieman yllättäen Venäjän vastaisten talouspakotteiden sopivan maan johdolle. Pakotteet painavat osaltaan ruplan arvoa. Se lisää Venäjän kansainvälistä kilpailukykyä.

– Olen vakuuttunut että Venäjällä ei ole juurikaan kiinnostusta päästä pakotteista eroon siitä yksinkertaisesta syystä, että se nostaisi jyrkästi ruplan arvoa.

Myös Venäjän hallituksen neuvonantaja, suomalainen liikemies Pekka Viljakainen näkee pakotteissa hyötyjä Venäjälle.

Pekka Viljakainen Kuva: Virpi Hukkanen / Yle

Kehnona bisneksenä pidettyyn maatalouteen ei ole aikaisemmin suuremmin investoitu, mutta nyt rahaa käytetään ja maahan rakennetaan huikeita 100 000 lehmän maitotiloja.

– Varmaan presidentti vihjasi oligarkeille, että maatalous on hyvä juttu, Viljakainen muotoilee taloustoimittajatapaamisessa.

Hänen mukaansa pakotteiden jälkeen suomalaiset ja pohjoismaat eivät investoineet Venäjälle mitään, mutta ”italialaiset ja ranskalaiset ostivat kaiken minkä saivat”.

– Sovhoosit syntyvät uudelleen, mutta yksityisinä yhtiöinä. Venäjästä on tullut jopa sianlihan nettoviejä, Viljakainen sanoo esimerkkinä pakotteiden vaikutuksesta.

Suosittelemme sinulle