Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa

Puolustusvoimat on alkanut kohdella Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä eri tavoin kuin aiemmin.

Puolustusvoimien Paikallispuolustus Länsi 1 -harjoitus Laajasalossa Helsingissä.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän toimet Ukrainassa ja kiristyneet välit EU:n kanssa ovat saaneet Suomessa aikaan pohdinnan, pitäisikö Suomen rajoittaa tai jopa estää pääsy tiettyihin valtion virkoihin niiltä henkilöiltä, joilla on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Suomessa on jo vuosia mietitty kaksoiskansalaisuuskysymystä, mutta lakihanke on edennyt verkkaisesti. Lakiuudistus on parhaillaan työn alla valtiovarainministeriössä.

Puolustusvoimissa oma käytäntö

Puolustusvoimat ei ole jäänyt odottamaan lakimuutosta, vaan on ottanut käyttöön omat säännöt ja toimintatavat Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisia kohtaan.

Jokaiselle Puolustusvoimiin töihin tulevalle tehdään turvallisuusselvitys. Jos siinä on käynyt ilmi henkilön Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuus, häntä ei ole otettu töihin Puolustusvoimiin. Näin on toimittu jo jonkin aikaa.

Kaksoiskansalaisuus paljastui turvallisuusselvityksessä

Puolustusvoimat teki muutamia kuukausia sitten turvallisuusselvityksen henkilölle, jonka piti käyttää työssään Puolustusvoimien tietojärjestelmää, jossa on henkilökuntaa koskevia tietoja.

Turvallisuusselvityksessä paljastui työntekijän Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuus. Tämän jälkeen häntä ei päästetty työtehtävään, joka oli hänelle jo aiemmin suunniteltu.

Yle sai nähtäväksi salaisen ohjeistuksen

Yksittäisten tapausten lisäksi Puolustusvoimissa on Ylen saamien tietojen mukaan alettu rajoittaa varusmiespalvelukseen tulevien Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisten toimintaa.

Yle sai nähtäväksi Puolustusvoimien hiljattain antaman salaisen ohjeistuksen, jonka mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavien varusmiesten koulutusta muutetaan. Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisia ei enää kouluteta sellaisiin tehtäviin, joissa heillä on mahdollisuus päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.

Aiemmin tällaista linjausta ei varusmiespalveluksessa ole ollut.

Suosittelemme