Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Nainen Michelle Obaman maailmankuulujen puheiden takaa tulee kesällä Suomeen

"Minä haluan presidentin, joka tietää, että presidentin kohtaamat asiat eivät ole ahdettavissa 140 merkkiin." Michelle Obaman puoluekokouspuhe on kuuluisa, mutta pitäisikö kunnia antaa puheenkirjoittaja Sarah Hurwitzille?

Sarah Hurwitz  ja Michelle Obama
Puheenkirjoittaja Sarah Hurwitz ja Michelle Obama käyvät keskustelua lentokoneessa. Kuva: Chuck Kennedy / Valkoinen talo
Antti Ruonaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tätä voi kysyä Sarah Hurwitzilta itseltään kesäkuussa Hämeenlinnassa. Kuudetta kertaa järjestettävä Retoriikan kesäkoulu saa vieraakseen Hurwitzin lisäksi muitakin kovia nimiä.

Näitä ovat esimerkiksi Britannian ex-pääministerin David Cameronin ja nykyisen pääministerin Theresa Mayn puheenkirjoittaja Tim Kiddell sekä Simon Lancaster, joka toimi Britannian pitkäaikaisen pääministerin Tony Blairin puheenkirjoittajana 1990-luvulla.

– Meillä on ollut aiemminkin kovan tason luennoitsijoita. Halusimme nostaa edelleen tasoa ja saimme yhteyksillämme houkuteltua maailmantähdet Hämeenlinnaan, iloitsee toinen Retoriikan kesäkoulun pääjärjestäjä Antti Mustakallio.

Kuka puhuu, kun puheen kirjoittaa ammattilainen?

Maailman ja Suomenkin päättäjät käyttävät puheenkirjoittajia yleisesti. Kun poliitikko puhuu kirjoittajan puhetta, kenen ajatuksia kuulemme?

– Me emme yleensä leikkaa omaa tukkaamme, emmekä myöskään ompele vaatteitamme. Meidän pitää pystyä käyttämään ammattilaisia, sanoo toinen Retoriikan kesäkoulun päävetäjä Katleena Kortesuo.

Kortesuon mukaan hyvä puheenkirjoittaja kuuntelee poliitikon ajatukset, ottaa hänen viestinsä, ja muotoilee sen sillä tavalla, että puhe istuu poliitikon suuhun.

– Kun mietin Michelle Obaman kuuluisaa puhetta, olen sitä mieltä, että puhe oli sataprosenttisesti Michelle Obaman. Sarah Hurwitz on muotoillut puheen niin, että kaikki hahmottavat puheen ja se kuulostaa Obamalta, tulkitsee Katleena Kortesuo.

Nelikymppinen lakinainen on ollut jo monessa mukana

Harvardin oikeustieteellisestä valmistunut Sarah Hurwitz aloitti puheenkirjoittajana demokraattien varapresidentille ja presidenttiehdokkaalle Al Gorelle. Hän on avustanut presidenttikampanjassa myös senaattori John Kerryä.

Hillary Clintonin puheenkirjoittajana Sarah Hurwitz toimi vuonna 2008. Kun Barack Obama voitti Clintonin demokraattien esivaalissa, Hurwitz sai kutsun Obaman puheenkirjoittajatiimiin. Elokuussa 2008 Hurwitz työskenteli ensimmäisen kerran Michelle Obaman kanssa ja siirtyi hieman myöhemmin toimimaan hänen johtavana puheenkirjoittajanaan aina presidentin vaihtumiseen asti.

Washington Post -lehden julkaiseman henkilökuvan mukaan yhteistyö Michelle Obaman ja Hurwitzin oli niin tiivistä, että lähes jokainen Obaman julkisuudessa lausuma sana oli joko Hurwitzin kirjoittama tai editoima.

Hurwitz sai huomiota myös Donald Trumpin vaimon Melania Trumpin pitämän puheen vuoksi. Rouva Trump puhui republikaanien puoluekokouksessa heinäkuussa. Puheessa oli vahvoja yhtäläisyyksiä Michelle Obaman vuonna 2008 pitämään puheeseen.

Kävi ilmeiseksi, että Melania Trumpin puheeseen oli plagioitu osuuksia Obaman puheesta. Obaman puheen oli laatinut Sarah Hurwitz.

Tim Kiddellilläkin pitkä ura

Hämeenlinnaan kesällä saapuva Tim Kiddell aloitti työväenpuolueen pääministerin Gordon Brownin puheenkirjoittajana ollessaan vain 28-vuotias. Hän jäi Downing Street 10:een, kun pääministeriksi vaihtui konservatiivisen puolueen David Cameron.

Cambridgen yliopiston kasvatti Kiddell sai viime vuonna Brittiläisen imperiumin komentaja -kunniamerkin. Kiddell jatkaa toimintaansa Downing Streetillä avustaen nykyistä Britannian pääministeriä Theresa Maytä.

Suosittelemme