Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yle irtisanoo 63 työntekijää tuotannosta ja designista

Irtisanomisten taustalla on Ylen pyrkimys oman tuotantotyön vähentämiseen parlamentaarisen Yle-työryhmän linjauksen mukaan.

Linkkitorni Pasilassa
Kuva: Marja Väänänen / Yle
Satu-Lotta Peltola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen marraskuussa käynnistämien ja 25. tammikuuta päättyneiden yhteistyöneuvottelujen tuloksena Yle Tuotanto ja Design -osaston 63 työntekijää saa potkut. Lisäksi 35 lähtee eläkkeelle ja 17 jatkaa töitä muualla yhtiössä.

Yle Tuotanto ja Design -osasto vastaa lavastuksesta, puvustuksesta, naamioinnista, kuvauksesta, äänityksestä, grafiikasta ja leikkaamisesta.

Yt-neuvottelut koskivat koko kyseisen osaston henkilökuntaa eli 439 henkilöä. Alun perin neuvottelujen arvioitiin johtavan jopa 145 henkilön irtisanomiseen.

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT:n pääluottamusmies Jyrki Saarikoski arvioi, että 63:n Ylen vahvan ammattilaisen irtisanominen on ankara isku paitsi irtisanottaville myös työyhteisöille ja Ylen tuotantokulttuurille.

– Työntekijöiden näkökulmasta tilanne on absurdi. Nyt 63 ihmistä saa irtisanomisilmoituksen ja samojen työntekijöiden pitäisi tehdä kevään talviurheilukisoja, kuntavaaleja ja Suomi100-ohjelmia. Se tulee olemaan erittäin rankka paikka. Heidät irtisanotaan, vaikka heillä on töitä.

Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö myöntää, ettei tilanne ole helppo.

– Meillä on tosiaan tuotantoruuhka päällä ja samaan aikaan tulee irtisanomisia. Kyllä tällä hyvällä porukalla saadaan kuitenkin ohjelmat aikaiseksi.

Yli-Äyhön mukaan muutokset ovat väistämättömiä.

– Suomalaisten mediankäytön muutos edellyttää isoja muutoksia Yleltä myös tuotantotyössä. Erittäin tärkeää on, että Ylellä on vahva ja osaava tuotanto myös jatkossa, ja näillä toimilla varmistamme sen, Yli-Äyhö uskoo.

Uusien toimintamallien käyttöönotto yhtiössä alkaa heti.

Taustalla parlamentaarisen työryhmän mietintö

Yle Tuotanto ja Design toimii jatkossakin sekä Helsingissä että Tampereen Mediapoliksessa.

Irtisanomisten taustalla on parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaus. Kesäkuussa 2016 esityksensä jättänyt, kaikista eduskuntapuolueista koostunut yksimielinen työryhmä velvoitti Ylen lisäämään ohjelmahankintoja ja palveluostoja yhtiön ulkopuolelta jopa 35 prosenttia vuoteen 2022 mennessä.

Osasyitä väen vähentämiseen ovat Ylen omat uudistussuunnitelmat ja halu saada tuotantopalveluihin joustoa.

Osana uudistuksia Yle Teema ja ruotsinkielinen Yle Fem siirtyvät samalle kanavalle vielä tämän kevään aikana. Uudistuksen ytimessä on Areena, jonne tulevaisuudessa siirretään yhä enemmän Ylen ohjelmia. Muutokset koskevat lähivuosina myös radiokanavia.

Seuraavat, alueiden teknistä työtä koskevat, yt-neuvottelut alkavat Ylessä 7. helmikuuta. Neuvottelujen piiriin kuuluu 20 henkilöä eri puolilla Suomea.

Lisätty Janne Yli-Äyhön ja Jyrki Saarikosken kommentit irtisanomisista klo 11.30

Suosittelemme