Piensijoittajan kannattaa olla tarkkana asuntoalan buumissa ja selvittää perin pohjin, mihin sijoittaa, neuvovat asuntoalan vaikuttajat.
Asuntoalalla eletään lihavia vuosia: uusia asuntoja rakennetaan enemmän kuin aikoihin, rakennusyhtiöiden ja korjausrakentajien osakekurssit nousevat nopeasti ja kasvukeskusten asuntojen hinnat kallistuvat. Myös piensijoittajat pyrkivät saamaan osansa tuotoista.
Yle kysyi sijoittamisen ammattilaisilta vinkkejä vuoden 2017 asuntomarkkinoille.
Mihin tänä vuonna kannattaa sijoittaa asuntoalalla?
– Minun järjestykseni olisi: ensin asunto, sitten rakennusliikkeen osakkeet ja viimeisenä asuntorahasto, kauppatieteiden tohtori ja muun muassa Osakesäästäjien keskusliittoa pitkään luotsannut konkarisijoittaja Jarmo Leppiniemi sanoo.
Sijoitusasunnosta saa Leppiniemen mukaan tasaisen tuoton pitkällä aikavälillä, eikä siihen liity yhtä paljon riskejä kuin pörssi- tai asuntorahastosijoitukseen.
Oli sitten kyse rakennusyhtiöstä tai mistä tahansa pörssiyhtiöstä, sijoittaminen on asunnon hankkimista monimutkaisempaa ja vaatii asiantuntemusta tai perehtymistä.
– Arvaaminen on vaikeaa, siksi kannattaa muistaa sijoittamisen perussääntö eli hajautus, hajautus ja hajautus, Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo.
– Mutta taitavilla rakennusliikkeillä voi tienata aika hyvin, viime vuoden aikana useita kymmeniä prosentteja, Leppiniemi huomauttaa.
Mistä sijoitusasunto kannattaa ostaa?
Helsingin ja muiden kasvukeskusten yksiöt ja kaksiot tuottavat pitkällä aikavälillä enemmän kuin pienten maakuntakeskusten asunnot.
Esimerkiksi Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että yksiöiden kokonaistuotto on tulevina vuosina Helsingissä liki yhdeksän prosenttia.
Toisaalta, voimakkaan muuttotappion kaupungissa Kajaanissakin ylletään kahdeksan prosentin tuottoon. Sijoittajan saama bruttovuokratuotto – sijoittajan asunnosta saama vuokra suhteutettuna asunnon arvoon – on Kajaanissa jopa parempi kuin vaikkapa Helsingissä tai Tampereella.
Muuttotappioalueilla asunnot ovat selvästi halvempia kuin kasvukeskuksissa, mutta vuokratasossa ei ole vastaavanlaista eroja. Vuokratuotto on siis hyvä.
– Tehtaan varjossa pienellä paikkakunnalla muuttotappioalueella tuoton täytyykin olla kova, koska vuokraa maksetaan tavallaan tästä päivästä ja tämän hetken työpaikkojen mukaan. Mutta asunnon arvon kehitys on kiinni siitä, mitä tulevaisuudessa on edessä, Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo.
Piensijoittajan kannattaa varoa "korkean riskin" alueita
Metsolan mielestä "korkean riskin kohteet" kuten Kajaani eivät sovi piensijoittajalle.
– Jos pienen paikkakunnan sijoitusasunto tuntuu houkuttelevalta kovan tuoton takia, niin korkea vuokrataso kertoo valitettavasti myös siitä, että riskit ovat erittäin korkeat.
Samaa mieltä on Jarmo Leppiniemi.
– Uusikaupunki käytä tästä hyväksi esimerkiksi; välillä menee lujaa, välillä asunnosta ei saa mitään.
Osa asuntorahastoista on huonosti hallinnoituja
Asuntorahasto sopii sijoituskohteeksi, jos sijoittajalla ei ole aikaa tai halua perehtyä sijoittamiseen.
– Silloin matalan riskin ja matalien kulujen asuntorahasto voi olla hyvä vaihtoehto, Metsola sanoo.
Asuntosijoittamisen ammattilaiset varoittavat myös asuntorahastoihin liittyvistä riskeistä. Niistä on tullut suosittuja sijoituskohteita viime vuosina.
– Asuntorahastoja on markkinoilla hyvin monenlaisia. Siellä on sellaisia rahastoja, jotka hoitavat asiansa hyvin. Mutta sitten on myös toisenlaisia rahastoja, joissa tuotto maksetaan sellaisista varoista, joita ei oikeasti ole vielä olemassa, esimerkiksi oletetusta asuntojen arvonnoususta, Hypo-pankin riskienhallintajohtaja Mikko Huopio sanoo.
Hälytyskellojen pitää soida, jos sijoittaja ei itse ymmärrä, miten rahaston tuotot kertyvät.
– On hyvin tärkeää ymmärtää tapa, jolla asuntorahasto kerryttää tuottonsa ja jakaa sijoittajille, Huopio painottaa.
Timo Metsola kuvailee osaa asuntorahastoista "äärimmäisen huonoiksi".
– Voi sanoa suoraan, että joskus ollaan jopa huijauksen rajamailla, Metsola sanoo.