Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Niinistö: Kaksoiskansalaisuuden poissulkemiselle sotilasviroissa on painavat perusteet

Puolustusministeri Jussi Niinistö aikoo laittaa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsyä Puolustusvoimien sotilasvirkoihin estetään.

Jussi Niinistö Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Päivi Happonen,
Anne Orjala

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoo Ylelle, että hän aikoo laittaa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin voitaisiin estää.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kun puhutaan sotilasviroista, niin kaksoiskansalaisuuden poissulkemiselle on painavat perusteet. Tätä tullaan nyt hankkeen kautta selvittämään. Puolustusvoimia koskevaan lainsäädäntöön valmistellaan tarvittavat ehdotukset, miten kansallista turvallisuutta parannettaisiin sotilasvirkoihin nimitettäessä ja silloin kun henkilö hakeutuu upseerivirkaan johtaviin opintoihin, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo Ylelle.

Yle kertoi tänään, että Puolustusvoimat on alkanut kohdella Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia eri tavoin kuin aiemmin.

Kaksoiskansalaisuudesta on tullut este päästä työskentelemään Puolustusvoimiin. Ylen tietojen mukaan Puolustusvoimissa on myös annettu ohjeistus, jonka mukaan varusmiespalvelukseen tulevien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten tehtäviä on alettu rajoittaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo Ylelle, ettei Puolustusvoimissa ole salaista eikä virallista ohjeistusta, jolla Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia kohdeltaisiin eri tavalla kuin muita.

Toisistaan riippumattomat lähteet ovat kuitenkin kertoneet Ylelle, että varusmiespalveluksessa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten koulutusta on muutettu. Heitä ei enää kouluteta tehtäviin, joissa heillä on pääsy turvallisuuden kannalta merkittäviin tietoihin.

Yle on nähnyt dokumentin, jolla ohjeistus annettiin

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus on ollut myös este päästä Puolustusvoimien virkoihin. Puolustusvoimat teki muutamia kuukausia sitten turvallisuusselvityksen henkilölle, jonka piti työssään käyttää tietojärjetelmää, joissa hän olisi päässyt käviksi Puolustusvoimien henkilökunnan tietoihin. Kun turvallisuusselvitykesssä paljastui henkilön kaksoiskansalaisuus, häneltä evättiin pääsy tehtävään, josta aiemmin oli jo hänen kanssaan puhuttu.

Ylen toimittaja on nähnyt myös dokumentin, jossa varusmieskoulutukseen liittyvistä muutoksista on ohjeistettu.

Suosittelemme sinulle