Hyppää sisältöön

Suomen ratsastusmaailma saa tähtensä takaisin! Anna-Julia Kontio palaa kisaradoille

Ratsastuspiirit järkyttyivät viime lokakuussa, kun Anna-Julia Kontio ilmoitti lopettavansa menestyksekkään kilpauransa. Nyt Kontio on löytänyt uuden työpaikan Saksasta.

Anna-Julia Kontio ja Fardon. Kuva: SRL / Satu Pirinen

Anna-Julia Kontio vastaa puhelimeen heleällä äänellä Tampereelta. Hän on hevosten kuorma-autokuljettamista käsittelevällä kurssilla, mutta nyt on hetki aikaa puhua aiheesta, jota on odotettu jo pitkään. Suomen tämän hetken kansainvälisesti menestynein esteratsastaja Anna-Julia Kontio palaa kilparadoille. Kontio solmi sopimuksen saksalaisen J.S. Sportpferde -tallin kanssa.

– Tallilta otettiin jo syksyllä yhteyttä, mutta siinä vaiheessa minua ei kiinnostanut ottaa mitään työtä vastaan. Nyt olen sulatellut asioita muutaman kuukauden. Minulle tuli vahva tunne, että haluan palata nyt. Otin talliin uudestaan yhteyttä ja sitten sovimme heti tapaamisesta. Työt alkavat jo kahden viikon päästä, Anna-Julia Kontio kertoo.

Kontion uusi työpaikka on arvostettu kilpa- ja myyntitalli, jota johtaa Jochen Scherer. Scherer on Kontiolle tuttu kisapaikoilta.

– Hän oli kiinnittänyt huomiota minun ratsastukseeni ja piti tyylistäni. Nyt jännittää hyvällä tavalla. Aivan varmasti eteen tulee paljon uusia asioita, mutta olo on hyvä. Saan seitsemän omaa treenattavaa ja kisattavaa hevosta. Urheilulliset tavoitteet ovat korkealla.

"Minä olen tarvinnut tämän ajan"

Kontio kuulostaa puhelimessa helpottuneelta. Viime kuukaudet eivät ole olleet hänelle helppoja, sillä takana on pitkä pohdiskelu uran jatkosta.

– Olen mennyt päivä kerrallaan itseäni kuunnellen ja odottanut sitä omaa fiilistä, että se palautuu. Että tulee tunne ja halu jatkaa. Nyt ajatus ja tunne kehittyi siihen vaiheeseen, että haluan palata. Olo on helpottunut.

Kontio ilmoitti viime lokakuussa, että hän lopettaa kilpauransa henkilökohtaisista syistä johtuen. Päätös oli suuri yllätys, sillä Kontio oli noussut keväällä maailmanlistalla sadan parhaan esteratsastajan joukkoon. Menestystä oli tullut jo vuosien ajan kansainvälisillä kentillä. Kovan työn tuloksena hän oli nostanut ykkösratsunsa Fardonin ja Pacific des Essartsin taistelemaan maailmancupissa ja tasoikkaimmissa viiden tähden kilpailuissa kärkisijoista.

Ulkopuolelta on tullut todella paljon kommentteja, että mikset sinä palaa ratsastukseen ja tee sitä heti.

Anna-Julia Kontio

Kontio palasi Suomeen jättäen taakseen kilpatallin Sveitsissä, jota hän oli pyörittänyt EM-kultamitalisti Martin Fuchsin kanssa. Suomalaistähti vetäytyi julkisuudesta ja antoi vain harvoja haastatteluja uransa äkillisestä päättymisestä.

– Ulkopuolelta on tullut todella paljon kommentteja, että mikset sinä palaa ratsastukseen ja tee sitä heti. Mutta minä olen tarvinnut tämän ajan ja ottanut ihan rauhallisesti. Ratsastus on minulle niin iso intohimo. Kaikkea mitä lähden tekemään, niin annan sille myös kaikkeni. Ei tuntunut yhtään oikealta, että lähtisin puolittaisella fiiliksellä tekemään väkisin ja vain ratsastamaan.

– Pitkästä aikaa moneen vuoteen olen ehtinyt olemaan perheen kanssa. Olen pitänyt jonkun verran valmennuksia ja harrastanut muuta urheilua. Tällaista normaalia, Kontio naurahtaa.

Kisakiertueelle jo maaliskuussa

Kontio sijoitus maailmanlistalla on nyt 143:s, vaikka hän ei ole kisannut kuukausiin. Urheilulliset tavoitteet ovat uudessa tallissa korkealla ja Kontio pääsee kisaamaan koviin luokkiin.

Vielä hän ei osaa vastuullaan olevista hevosistaan paljoa sanoa, sillä ensin on päästävä niiden selkään.

– En ole vielä asettanut konkreettisia tavoitteita. Lähden työstämään hevosia ja omaa ratsastusta. Siitä hiljakseen eteenpäin. Tavoitteena on nousta takaisin maailmancupiin ja arvokisatasolle.

– Alustavasti olemme suunnitelleet, että lähdemme maaliskuun puolivälissä Italiaan muutaman viikon kisakiertueelle. Siinä tulisi muutamat kilpailut peräkkäin ja pääsisin hyvin vauhtiin uusien hevosten kanssa.

On tullut aika päättää puhelu, sillä kurssi jatkuu. Anna-Julia Kontiolla on selkeästi hyvä mieli. Edessä odottaa uudet tuulet ja suomalainen ratsastusmaailma on saanut tähtensä takaisin.

Suosittelemme sinulle