Hyppää sisältöön

Ari Savikko perusti 22 000 kalajulkaisun yksityiskirjaston – "Harrastus lähti lapasesta"

Lappilainen kirjaharrastaja on antanut kodin yli 22 000 kalajulkaisulle. Seuraavaksi tarkoitus on rakentaa kirjoille oma, sadan neliön kirjastorakennus.

Yksityisen kirjaston perustaminen on Suomessa harvinaista. Kuva: Ari Savikko
Riikka Rautiainen

Kolmen vuosikymmenen jälkeen harrastusmielessä kerättyä kalakirjallisuutta oli lappilaisella kirjaharrastajalla käytännössä joka paikka täynnä. Tämä johti siihen, että tilat Inarin kodissa loppuivat ja tilalle piti keksiä jotain muuta.

Samaan aikaan tieto erikoisesta kirjaharrastajasta oli kiirinyt ja yhteydenottoja tuli eri puolilta Suomea. Monissa viesteissä toistui sama pyyntö: Voisiko kalastuskirjojen keräilijä ja innokas vapaa-ajankalastaja Ari Savikko tulla pelastamaan aineiston, joka saattaisi päätyä muuten roskalavalle?

Vähitellen Ari Savikon mielessä alkoi itää ajatus yksityisen kalakirjaston (siirryt toiseen palveluun) perustamisesta.

– Harrastus lähti lapasesta. Kirjojen hävittäminen tuntuu vastenmieliseltä, lähes rikolliselta toiminnalta, toteaa Savikko.

Luonnonvarakeskuksessa tutkimusmestarina työskentelevälle Savikolle on tehty lahjoituksia omasta talosta, mutta myös muista valtion laitoksista ja yliopistoista. Suurimman osan kirjoista ja muusta aineistosta hän on hankkinut omalla kustannuksella.

– Esimerkiksi valtion tutkimuslaitosten toimipaikkoja on lakkautettu, eikä näille kokoelmille ole ollut välttämättä ottajia. Osa ihmisistä on lahjoittanut kokoelmansa kalakirjastolle eläköitymisen yhteydessä, luonnehtii Savikko.

Kalakirjoja vuodesta 1730 lähtien

Tällä hetkellä Ari Savikon perustama Suomen kalakirjaston tietokanta käsittää yli 22 000 titteliä. Yli 200 hyllymetrin kokoelmassa on sulassa sovussa kirjoja, lehtiartikkeleita ja tieteellisiä julkaisuja.

Se sisältää lähes kaikki Suomessa ilmestyneet kalakirjat vuodesta 1730 lähtien. Lisäksi mukana on ruotsalaisia kalakirjoja, englanninkielistä kalastuskirjallisuutta sekä Suomessa ilmestyneitä kala-aiheisia lehtiä.

Ari Savikon perustama Suomen kalakirjaston tietokanta käsittää yli 22 000 teosta. Kuva: Ari Savikon kotialbumi

Osa aineistosta on luetteloitu tietokantaan, mutta urakka on vielä kesken. Kalakirjaston perustajan toiveissa on saada tietokannasta yhteensopiva yleisten kirjastojen kanssa siten, että teoksia voitaisiin kaukolainata mistä päin maata tahansa.

– Kirjaston kaksoiskappaleista tulee lainakirjasto, kunhan toiminta saadaan kunnolla käyntiin ja lainaustoiminta hoidetaan yhteistyössä Muonion kirjaston kanssa, kertoo Savikko.

Kokoelma osaksi suurempaa kokonaisuutta

Suomen kirjastoseuran mukaan yksityisen kirjaston perustaminen on harvinaista, mutta ei ennenkuulumatonta.

– Usein ajatus yksityisen kirjaston perustamisesta syntyy siinä vaiheessa, kun lähikirjasto lakkautetaan. Näin tehtiin muun muassa Tampereella Pispalassa, luonnehtii kirjastoseuran tiedottaja Titta Baer.

Yksityinen kirjasto on perustettu myös Helsinkiin Kulosaaren yhteiskoulun yhteyteen. Yksityisiä kirjastoja on syntynyt myös tieteellisten kokoelmien ympärille.

Usein ajatus yksityisen kirjaston perustamisesta syntyy siinä vaiheessa, kun lähikirjasto lakkautetaan.

Titta Baer

Tavanomaisempaa on kuitenkin, että aineisto luovutetaan esimerkiksi Kansalliskirjastolle, joka on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto. Yksityisen kirjaston suurimpia haasteita ovat sen pyörittämiseen kuluva työmäärä ja kokoelman löytäminen.

Baerin mukaan on tärkeä selvittää jo kirjaston perustamisvaiheessa, miten oman kokoelman saa kytkettyä osaksi suurempaa kokonaisuutta, jos kokoelmasta haluaa tiedottaa ja saada kirjoille lähialuetta laajempaa käyttöä.

Seuraavaksi oma sadan neliön kirjastorakennus

Koska Ari Savikon koti Inarissa pullistelee kirjoja ja niitä on varastoituna myös muualle, on suunnitelmissa rakentaa niille oma kirjasto.

Tontti on katsottuna Muonion Kemiläisenvaarasta, jonne Ari Savikko aikoo muuttaa eläkepäivien viettoon yhdessä vaimonsa kanssa.

Kirjaston rakentamiseen on haettu Leader-rahoitusta, jonka kohtalo ratkeaa tänä keväänä. Kirjaston koko olisi sata neliötä ja sen yhteyteen tulisivat myös työskentely- ja yöpymistilat esimerkiksi tutkijoita varten.

Kaiken muun ohella Savikko on ollut kokoamassa myös kalabibliografiaa, josta on tähän mennessä julkaistu kaksi osaa. Suomalaisesta kala- ja kalastuskirjallisuudesta ei ole tiettävästi aikaisemmin julkaistu kattavaa kirja- ja julkaisuluetteloa.

Suosittelemme sinulle