Hyppää sisältöön

Puolustusministeri suivaantui Ylelle: ”Haittaa Suomen julkikuvaa” – Yle seisoo uutisen takana

Puolustusministeri Jussi Niinistö on kiistänyt Ylen eilisen uutisen kaksoiskansalaisia koskevista säännöistä puolustusvoimissa kovin sanoin.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Ylen uutisointi puolustusvoimien kaksoiskansalaisia koskevista säännöistä on vahingollista Suomen julkikuvalle Venäjällä.

– Lähtökohta on se, että puolustusvoimat on toiminut lainmukaisesti ja Ylellä on uutisankka, Niinistö sanoi eduskunnassa.

– Ylen valeuutinen on levinnyt Venäjän mediassa varsin laajalti ja se osaltaan haittaa Suomen julkikuvaa. Siellä annetaan ymmärtää, että Suomessa varusmiespalveluksessa olevia kaksoiskansaisuuden omaavia henkilöitä kohdellaan, eriarvoisesti ja se ei pidä paikkaansa.

Yle seisoo uutisen takana

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläinen korostaa, että Ylen uutinen perustuu luotettaviin lähteisiin. Hänestä on tärkeää että turvallisuusasioista voidaan puhua ilman tabuja.

– Mielestäni tässä keskustelussa on kiinnostavinta itse kaksoiskansalaisuusasia ja siihen liittyvän lainsäädännön eteneminen.

– Puolustusministerin väite siitä, että uutinen olisi vaarantanut Suomen julkikuvan tai idänsuhteet, on hyvin erikoinen. Ministeri itse totesi eilen laittavansa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsyä sotilasvirkoihin rajoitetaan. Lainvalmistelu on julkinen prosessi, jonka aikana julkinen keskustelu käydään joka tapauksessa, Riikka Venäläinen sanoi.

Venäläisen mukaan puhe "informaatio-operaatiosta" ja "valeuutisista" on ministeriltä varsin voimakasta kielenkäyttöä ja väitteet kaipaavat hänen mielestään perusteluja.

Puolustusministeri ja Pääesikunta ovat todenneet, ettei Pääesikunnasta löydy mitään virallista tai salaista ohjeistusta.

– Yle ei ole koskaan väittänyt, että ohjeistus on annettu Pääesikunnasta. Se on selvää, ettei tämä ole mikään virallinen normi, jossa kehotetaan toimimaan vastoin kansalaisuuslakia. Kyse on linjauksesta, joka on annettu Puolustusvoimissa, Venäläinen totesi.

Lainsäädäntöä aiotaan muuttaa

Puolustusministeri Niinistön mukaan on olemassa ”teoreettinen tilanne”, jossa puolustusvoimien tehtävään hakenut henkilö ei ole tullut valituksi, ja syyttänyt tästä kaksoiskansalaisuutta.

– Silloin hakija on voinut keksiä syyksi, että se varmaan johtuu tästä minun kaksoiskansalaisuudestani, mutta Puolustusvoimissa ei edes turvaselvityksen yhteydessä kysytä kaksoiskansalaisuudesta. 

Niinistön mukaan tämä on vallitseva tilanne kaksoiskansalaisuuden suhteen puolustusvoimissa, mutta hänen mukaansa asiaan on saatava muutos.

Puolustusministeriö tiedotti tänään (siirryt toiseen palveluun) Niinistön asettaneen hankkeen tarkentamaan kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä puolustushallinnossa.

Suosittelemme sinulle