Hyppää sisältöön

Romanivitsit satuttavat lapsia: "Äärimmäisen harmillisia ja vahingoittavia"

Romanit saavat osakseen vihapuhetta. Heitä nimitellään rosvoiksi ja työn vieroksujiksi. Ajan kuluminen ei ole helpottanut romanien tilannetta.

Kajaanin romanityöryhmän varapuheenjohtaja, yrittäjä Timi Långströmin mielestä romanivitsit vahingoittavat erityisesti lapsia. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Romanit suhtautuvat romanivitseihin eri tavoilla tilanteesta riippuen. Henkilökemiat ja tilanne vaikuttavat siihen, miten romani vitsailun kokee.

Kajaanin romanityöryhmän varapuheenjohtaja, yrittäjä Timi Långström kertoo, että huumori on vaikea laji eikä siihen voi laittaa raameja. Huumoria on monenlaista.

– Itselleen ja omalle historialleen nauraminen on sopivaa, ja jotta vitsi on toimiva, niin siinä on oltava totuusperää. Romanilasten ja -nuorten kanssa koen, että romanivitsit ovat kuitenkin äärimmäisen harmillisia ja vahingoittavia, Långström sanoo.

Romanin nimittäminen mustalaiseksi ei ole välttämättä loukkaavaa.

Timi Långström

Hän sanoo, että koska lapset ovat herkempiä eivätkä osaa suodattaa tai käsitellä asioita, vitsien kanssa pitää olla varovainen. Koulumaailmassa lapset voivat olla toisilleen todella julmia, vaikka he eivät sitä tietoisesti tahtoisikaan. Kiusaaminen voi olla hänestä pahimmillaan jopa vihapuheen alku.

– Olen opettanut omille lapsilleni, että sellaista ei olekaan kuin leikillään kiusaaminen. Jos on paikalla eikä puutu kiusaamiseen, on sama kuin olisi ollut itse kiusaamassa, Långström sanoo.

Ihmisten erotteleminen etnisen taustan perusteella ei ole Kajaanin romanityöryhmän varapuheenjohtajan mielestä hyväksyttävää.

– Toisaalta romanin nimittäminen mustalaiseksi ei ole välttämättä loukkaavaa. Aika, paikka, henkilöt, äänensävy ja asiayhteys ratkaisevat, Timi Långström sanoo.

Muukalaisvihaa ja negatiivista asennetta

Romaneihin liittyvä vihapuhe on Kajaanin romanityöryhmän varapuheenjohtaja, yrittäjä Timi Långströmin mielestä yhä todellisuutta.

Se on muukalaisvihaa. Se on aggressiivista eikä siinä jää sijaa epäilyille.

Hän kertoo, että jotkut ihmiset niputtavat romanit nyt samaan ryhmään maahanmuuttajien kanssa.

– He olisivat valmiita laittamaan meidät kaikki samalla kyydillä eteenpäin. Valitettavasti, Långström murehtii.

Stereotypiat romaneista rosvoina ja työtä vieroksuvina istuvat syvässä.

Timi Långström

Långstömin teini-ikäiset lapsensa kokevat vihapuhetta koulussa ja vapaa-ajalla. Hän itsekin on kohdannut yrittäjänä asenteita ja ennakkoluuloja.

– 1950–70-luvuilla luodut stereotypiat romaneista rosvoina ja työtä vieroksuvina istuvat syvässä, vaikka romanit ovat olleet suomalaisia ja Suomen kansalaisia yli 500 vuoden ajan.

Romani uhkaa jäädä ulos koulutuksesta

Kajaanissa romanityöryhmässä mukana olevan Långströmin mukaan päättävät tahot karsivat yhä romanitaustaisia henkilöitä pois koulutuksesta ja sitä kautta työelämästä. Långströmin mielestä Suomessa olisi työvälineet integroida maan romaniväestö osaksi nyky-yhteiskuntaa, mutta niitä ei käytetä.

– Värväystilaisuuksissa haastattelijat olisivat olleet valmiita suosittelemaan henkilöä koulutukseen, mutta heidän yläpuoleltaan on tullut kieltäviä vastauksia. Tämä on tosi ikävää, Långström harmittelee.

Koulutukseen ja työhön pääsyn hitaus turhauttaa romaneja. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Kehitystä romanien pääsemisestä koulutukseen ja töihin on toki tapahtunut, mutta asiat etenevät hitaasti.

– Löytyykö näiden organisaatioiden takana olevilta ihmisiltä vilpitön halu tähän? Laki ja pykälät antaisivat mahdollisuudet, mutta ihmisten pitäisi olla valmiita antamaan hieman enemmän itsestään, Långström sanoo.

Muutos lähtee jokaisesta romanista.

Timi Långström

Långström uskoo, että ihmiset, jotka kokevat voivansa tehdä yhteistyötä romanin kanssa, muuttavat aika pian mielipiteensä romaneista.

– Jokainen romani, joka murtautuu työmarkkinoille tai koulumaailmaan, on lähettiläs murtamaan ennakkoluuloja. Muutos lähtee jokaisesta romanista, Långström sanoo.

Suosittelemme sinulle