Hyppää sisältöön

McDonald's hävisi hampurilaissodan, mutta Suomen mäkkärikuningatar pysyy tiukkana: "Kulta-ajat eivät ole ohi"

McDonald's-yrittäjä Sirpa Kela sanoo Kova talous -haastattelussa, että hyperkilpailusta huolimatta yksittäisen ravintolan voitot kasvavat. Mäkkärien määrä on pudonnut Suomessa tuntuvasti.

Kova talous: McDonald's kutistuu Suomessa, ruokakaupatkin pikaruuan apajilla
Kova talous: McDonald's kutistuu Suomessa, ruokakaupatkin pikaruuan apajilla
Antti Parviala

Hampurilaisjätti McDonald’s on ollut viime vuodet ahdingossa, kun pikanälkäbisnekseen tungeksii lisää kokkeja. Suomessa "Mäkkärien" määrä on pudonnut parissa vuodessa entisestä 80 kappaleesta 65 ravintolaan.

Ensi kuussa on määrä lyödä lukkoon kaupat, jossa amerikkalainen McDonald's myy Suomen ja Pohjoismaiden ravintolansa brittisijoittajalle.

Suomessa viisi ravintolaa on suoraan McDonald's-yhtiön omistuksessa, mutta loput 60 ovat viidentoista suomalaisen yrittäjän omistamia. Sirpa Kela omistaa niistä kolme: Helsingin Töölön ja Hakaniemen sekä Helsingin Ala-Tikkurilan.

Hänen mukaansa bisnes sujuu hyvin, ketjun haasteista huolimatta. Ravintoloiden hupeneminen on ”toiminnan järkeistämistä ja keskittymistä kannattaviin kohteisiin”.

– Oma liiketoimintani ja asiakasmäärät kasvoivat viime ja sitä edellisenä vuonna. Menestys on paljon liikepaikoista kiinni.

Ruokakaupatkin apajilla

Liikepaikoista kilpaillaan yhä useampien ketjujen kanssa. Hampurilaiskisassa suomalainen Hesburger on jo isoin, mutta Restelin operoima Burger King -ketju haukkaa markkinoista yhä tuhdimman palan. Eikä siinä kaikki.

Pizzeriat, etniset ravintolat, kahvilat ja jopa ruokakauppojen salaattipöydät tunkevat burger-kuninkaiden ja -kuningattarien valtakuntaan.

Haastajista huolimatta Kela sanoo, että ainakin kannattavissa paikoissa Mäkkärit pysyvät.

– Mitään suurta romahdusta ei ole nähtävissä, hän vahvistaa.

McDonald's on Suomen ensimmäisiä ja suurimpia franchise-periaatteella toimivia ketjuja. Siinä merkin ja tuotteen omistaja myy yrittäjälle oikeuden käyttää niitä. Käyttöoikeudesta maksetaan brändin omistajalle hinta, jonka suuruus on jauhelihapihvin reseptiäkin suurempi salaisuus.

Ainakaan tähän mennessä McDonald's ei ole halunnut imeä yrittäjiään kuiviin. Suurimpia mäkkäriyrittäjiä on nähty verolistoilla yli 400 000 euron vuosituloilla yhdentoista ravintolan voimin.

Kuinka monta ravintolaa tarvitaan yrittäjän elättämiseen?

– Kolme on ihan hyvä määrä, mutta millä vaan määrällä voi tulla toimeen, Kela hymyilee.

_Korjattu klo 11.50. Ala-Tikkurila kuuluu Helsinkiin, ei Vantaaseen. _

Suosittelemme sinulle