Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Norjan rannikolle ajautui kuoleva valas – vatsa täynnä muovia

Valaan mahalaukusta löytyi kymmeniä muovipusseja, joista osan mainosteksti oli yhä luettavissa.

Bergenin alueella viikonloppuna lopetetun hanhennokkavalaan mahalaukku oli täynnä muoviroskaa.
Bergenin alueella viikonloppuna lopetetun hanhennokkavalaan mahalaukku oli täynnä muoviroskaa. Kuva: Terje Lislevand / Universitetsmuseet i Bergen
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjassa Bergenin kaupungin edustalla ihmeteltiin viikonloppuna valasta, joka pyrki yhä uudelleen rantaan, vaikka palomiehet yrittivät toistuvasti käännyttää sitä merelle.

Valasta seuranneet palomiehet päättelivät lopulta, että eläin oli niin huonokuntoinen, että se pitää lopettaa. Näin myös tapahtui.

Hanhennokkavalaaksi tunnistettu eläin siirrettiin tutkimusasemalle, missä sitä ryhdyttiin tiistaina avaamaan. Mukana työssä oli myös Bergenin luonnonhistoriallisessa projektityössä oleva Helsingin luonnontieteellisen museon eli LUOMUS:in ylikonservaattori Ari Puolakoski.

Tutkijat löysivät valaan mahalaukusta peräti kolmisenkymmentä erilaista muovipussia ja runsaasti mikromuovia. Puolakosken mukaan joistain pusseista pystyi vielä erottamaan niihin painettuja tekstejä: "Whole Chicken", "Dajm"...

– Muovipussit olivat varmaan syy eläimen huonoon vointiin, sanoo Puolakoski.

Hanhennokkavalas jouduttiin lopettamaan Bergenissä Norjassa.
Kuva: Associate Professor Hanneke J.M.Meijer / University of Bergen

Valaan arvioitiin olleen epätavallisen köykäinen. Puolakoski uskoo muoviroskan tukkineen valaan suolistoa niin, että sille tuli täyteläinen olo. Suoli oli hänen mukaansa kuitenkin käytännössä tyhjä, eikä siellä ei ollut mitään ruokaa.

Harvinainen vieras Norjassa

Hanhennokkavalas viihtyy yleensä lämpimämmissä vesissä ja se on epätavallinen vieras näinkin pohjoisessa. Aiemmin Norjassa on tehty vain yksi epävarma havainto.

Mahdollinen ensivierailu tapahtui kuitenkin surullisissa merkeissä, kun valas jouduttiin lopettamaan, Puolakoski sanoo.

– Varmaan siinä jokainen mietti osaltaan, onko tarpeeksi varovainen, kun käsittelee jätteitä. On pysäyttävää, kun miettii mitä kaikkea roskaa merissä liikkuu.

Valaan mahasta löytynyttä muovijätettä.
Valaan mahasta löytynyttä muovijätettä. Kuva: Chief Engineer Katrine Kongshavn / University of Bergen

Puolakoski pohtii, että hanhennokkavalas voi syödä planktonin lisäksi myös esimerkiksi mustekaloja. Muovipussi saattaa valaan mielestä hyvinkin näyttää tällaiselta helpolta saaliilta.

Hän kertoo myös, että valaan kohtalo on kiinnostanut kovasti tiedotusvälineitä, ja Bergenin luonnonhistoriallisen museon väkeä on käyty tiuhaan haastattelemassa. 

Puolakoski on toiminut pitkään LUOMUS:in ylikonservaattorina. Helsingin lailla Bergenissä on nyt laitettu luonnonhistoriallisen museon rakenteet uudelleen kuntoon ja sinne aletaan rakentaa näyttelyitä. Museo avataan yleisölle kesällä 2019.

Myös epäonninen hanhennokkavalas pääsee osaksi museon näyttelyä.

– Museossa on 1900-luvun alussa rakennettu iso valassali, jonne valaan luusto asetetaan näytteille. Tarkoitus on, että myös muovipussit päätyvät sinne.

– Se varmaan herättää ihmisiä miettimään tekemisiään, Puolakoski sanoo.

Suosittelemme