Hyppää sisältöön

Emmat jaetaan tänään – Cheek kertoo elämäkerrasta pois jääneen tarinan palkintopatsaasta

Mitä tarinoita Emma-patsaat kantavat mukanaan? Soitimme 11 kertaa palkitulle Jare Tiihoselle ja kysyimme. Tänä vuonna Cheek ei ole ehdolla Emma-palkinnon saajaksi, mutta hän esiintyy gaalassa yhdessä Elastisen kanssa. Emma-ehdokkaita on listattuna jutun lopussa.

. Kuva: Joni Tammela / Yle

Jare Tiihonen eli Cheek säilyttää Emma-palkintojaan kotinsa sikarihuoneen perällä. Yksitoista sarvipäistä patsasta pönöttää taka-alalle sijoitetulla hyllyllä.

– Tahallani olen laittanut ne vähän peremmälle, etteivät osu ensimmäisenä kylässä käyvien silmään. Kun sitten sinne huoneeseen eksytään, niin tuleehan niistä juteltua, Tiihonen sanoo.

Uransa alkupuolella Tiihonen oli niitä artisteja, jotka ajattelivat, että hällä väliä palkinnoista. Tärkeintä oli tehdä musiikkia. Lopulta ääni muuttui kellossa.

– Kun se tunnustus sitten annetaan, niin kyllä se hyvältä tuntuu, hän myöntää.

– Olen voittanut kuusi eli yli puolet Emmoistani yleisöltä. Se tuntuu ekstrahyvältä.

Emmat muuttuvat teollisuuden mukana

Cheek ei ole tällä kertaa ehdolla yhdessäkään kategoriassa, sillä räppäri julkaisi viime vuonna vain yhden kappaleen. Tänä päivänä monet artistit sen sijaan julkaisevat useita yksittäisiä kappaleita toistensa perään tai muutaman kappaleen minialbumeita. Vuoden onnistumista ei mitata enää albumien menestyksellä.

– Koska artisteilta ei suoratoistovetoisessa ajassa tule välttämättä edes hyvänä vuonna kokonaista albumia, niin systeemiä on uudistettu.

Tiihonen kertoo käyneensä viime aikoina keskusteluita musiikkiteollisuuden murroksesta, jonka perässä Emma-palkinnotkin pyristelevät. Kun aiemmin ehdolle pääsi vain, jos oli julkaissut edeltävänä vuonna kokonaisen albumin, nyt ehdokkuus irtoaa vähintään kolme biisiä julkaisemalla.

Hyvänä esimerkkinä uudistuksesta on monissa sarjoissa tänä vuonna ehdolla oleva Alma, joka julkaisi viime vuonna kolme kappaletta sisältävän Dye My Hair -EP:n.

– Levy-yhtiöt ja tuomarit tietävät varmasti hyvin, missä mennään, mutta yleisölle nämä uudistukset tuskin ovat selviä. Itse arvostan albumia työnäytteenä, mutta ymmärrän senkin, mihin musakenttä on menossa, Tiihonen sanoo.

Cheekin Emma-tarina

Cheekin Emma-patsaat ovat säästyneet suuremmilta seikkailuilta. Yksikään ei ole hukkunut matkan varrella tai joutunut ryöstetyksi. Maailmalta tutuista raflaavista tarinoista poiketen Tiihosen hauskin Emma-tarina liittyy patsaaseen, jota hän ei koskaan saanut.

– Ehkä mä sitten kerron tämän. Tarinan piti tulla elämäkertaani, mutta se jäi monien muiden ohella pois kirjaa tiivistäessä.

– Olin hyvässä fiiliksessä ison kesäkeikan keskellä ja saanut juuri valmiiksi biisin Timantit on ikuisia, mutta kukaan ulkopuolinen ei ollut vielä kuullut sitä. Löin Mikael Gabrielin kanssa vetoa, että voitan sillä Vuoden biisi -Emman. Olin niin varma itsestäni ja siitä biisistä, että annoin hänelle kertoimeksi viiden suhde yhteen.

Vedosta tekee erikoisen se, että aiemmin Cheek oli voittanut vasta yhden Emman.

– Lähdin haastamaan takki täysin auki.

Esiintymiset erilaisissa gaaloissa ovat Cheekille tuttua. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Yle

Syytä itseluottamukseen oli, sillä vuoden 2013 gaalasta tuli Cheekille tähän mennessä voitokkain. Tiihonen kävi pokkaamassa yhteensä viisi patsasta. Räppäri palkittiin vuoden miessolistina, yleisöäänestyksellä vuoden artistina, vuoden hiphop-albumista (Kuka muu muka), vuoden musiikkivideosta (Timantit on ikuisia) ja vuoden myydyimmästä albumista.

Yksi puuttuu joukosta: Vuoden biisi. Sen jakamista Cheek seurasi kärpäsenä katossa.

– Gaala päättyi minun ja Robinin show'hun. Sitä varten minut oltiin hilattu katonrajaan, josta sitten laskeutuisin vaijereilla alas. Olin siellä ylhäällä, kun lavalla kuulutettiin, että seuraavaksi julistamme Vuoden biisi -Emman. Tajusin, että helvetti, olen täällä ylhäällä.

Jännitys tapansa mukaan tiivistyi, kun lopulta Tiihosen korviin kantautuivat sanat "J. Karjalainen: Mennyt mies". Räppärin katse kohdistui ensin Karjalaiseen ja sitten lavan edessä bailaavaan Mikael Gabrieliin.

– Sitten minua laskettiinkin jo alas, kun samalla räppäsin Timantit on ikuisia -biisiä. Sain seurata aitiopaikalta, kun Mikael Gabriel juhli kädet ilmassa voittoaan. Se oli huvittavaa.

Emma-gaala 4. helmikuuta klo 20.

Vuoden albumi -ehdokkaat

Evelina: 24K

Lauri Tähkä: Vien sut täältä kotiin

Sanni: Sanni

Stam1na: Elokuutio

Vesala: Vesala

Vuoden biisi -ehdokkaat

Alma: Karma

Ellinoora: Leijonakuningas

JVG: Hehkuu

Lauri Tähkä: Morsian

Sanni: Että mitähän vittua

Vesala: Tequila

Vuoden naissolisti

Erin

Kaija Koo

Sanni

Suvi Teräsniska

Vesala

Vuoden miessolisti

Elastinen

Lauri Tähkä

Mikael Gabriel

Nikke Ankara

Olavi Uusivirta

Vuoden tulokas

Alma

Arttu Lindeman

Ellinoora

Evelina

Lucas

Töölön Ketterä

Vuoden yhtye

JVG

Roope Salminen ja Koirat

Stam1na

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani

Suosittelemme sinulle