Hyppää sisältöön

Yle Romaniassa: Kansaa kaduilla aamuyöhön – raivo säikähdytti hallituksen taipumaan korruptiolakikiistassa

Mielenosoittajia on vellonut kaduilla pääkaupungissa pitkälle yöhön saakka, kertoi aamulla Bukarestissa tilannetta seuraava Eurooppa-kirjeenvaihtajamme Sampo Vaarakallio.

Mielenosoittajia Bukarestissa.
Romanialaiset osoittivat mieltään Bukarestissa 4.2.2017. Kuva: Bogdan Cristel / EPA
Erja Tuomaala

Mielenosoittajia on ollut sankoin joukoin erityisesti hallituspalatsin liepeillä. Protesteihin on osalllistunut ainakin 150 000 ihmistä. Mielenosoitukset ovat levineet myös muihin kaupunkeihin. Esimerkiksi Timisoarassa, noin 250 000 asukkaan kaupungissa arviolta viidesosa ihmisistä on ollut liikkeellä. Kaupungista sai alkunsa diktaattori Nicolae Ceaucescun kaatamiseen johtanut liike vuonna 1989.

– Ihmiset laulavat yhdessä "Herätkää Romania"-kansallishymniä. Kansa näyttää todella heränneen ja hallitus säikähtäneen, kertoo Bukarestista  Sampo Vaarakallio.

Romaniassa keskipalkka 5000 euroa vuodessa

Hallitus pitää sunnuntaina iltapäivällä tiedotustilalsuuden valtaisaa vastustusta herättäneestä lakiasetuksesta, jolla osa korruptioon syyllistyneistä saisi armahduksen uusien säännösten nojalla. Iltapäivälle on suunniteltu uutta massamielenosoitusta. Asiasta keskustellaan myös parlamentissa.

– Hallituksen esityksessä vankeusrangaistus tulisi vain  yli 44 000 euron summista ja osa pääsisi korruptiota koskevista rikkeistään rikosepäilyksien ulottumattomiin. Tuohtumus ja raivo on ymmärettävää, sillä Romaniassa kansan keskipalkka on noin 5000 euroa vuodessa.

Hallituksen esityksen oli määrä tulla voimaan viikon kuluttua. Erillinen lakiesitys vapauttaisi vankiloista 2500 vankia. Tätä esitystä on perusteltu Romanian vankiloiden ahtaudella.

Suosittelemme sinulle