Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

4 444 uhria – Australian katolisen kirkon lastenhyväksikäytön laajuus paljastui

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä on tapahtunut kuudella vuosikymmenellä, paljastaa Australian tutkimuskomissio.

Rukousnauha miehen kädessä.
Kuva: John Taggart / EPA
Salla Vuolteenaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Australian tutkimuskomission uusien tietojen mukaan seitsemän prosenttia Australian katolisen kirkon papeista on hyväksikäyttänyt lapsia kuuden vuosikymmenen ajan, vuodesta 1950 lähtien, kirjoittaa The Guardian -lehti.

Komissio julkaisi maanantaina tilastoja, jotka osoittavat kriisin mittavuutta katolisen kirkon sisällä.

Joissakin hiippakunnissa jopa 15 prosenttia papeista on väitetty hyväksikäyttäneen lapsia vuosina 1950-2015. Pahimmassa tapauksessa hiippakunnan papeista jopa 40 prosenttia oli hyväksikäyttänyt lapsia.

Vuosien 1890-2015 välillä hyväksikäytettyjä uhreja on kaiken kaikkiaan 4 444. Hyväksikäyttöä väitetään tapahtuneen yli tuhannessa laitoksessa. Uhrien keski-ikä tytöillä oli 10,5 vuotta ja pojilla 11,6 vuotta. Valtaosa uhreista oli poikia.

Lähes 1 900 hyväksikäyttäjää tunnistettiin ja 500 heistä jäi tunnistamatta. Komission mukaan tekijöistä 5 prosenttia oli naisia.

”Katolisina me painamme päämme alas häpeästä”

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä tutkivan The Truth, Justice and Healing Council -komission toimitusjohtajan Francis Sullivanin mukaan lasten hyväksikäyttötapaukset ”heikentävät pappeuden uskottavuutta”.

– Nämä luvut ovat järkyttäviä, ne ovat traagisia ja niitä ei voi puolustella, Sullivan sanoi komission julkistaessa uusia lukuja.

– Katolilaisina me painamme päämme häpeästä, Sullivan sanoi.

Komissio perustettiin auttamaan katolista kirkkoa käsittelemään traagisia lasten hyväksikäyttötapauksia sekä auttamaan uhreja.

Suosittelemme