Hyppää sisältöön

Yle Romaniassa: Mielenosoittajat vaativat nyt hallituksen eroa

Kiistelty korruptiolaki peruttiin, mutta se ollaan tuomassa uudelleen parlamentin käsittelyyn.

Mielenosoittajat kokoontuvat Victoriein aukiolle Bukarestissa.
Mielenosoittajat kokoontuivat Victoriein aukiolle Bukarestissa sunnuntaina. Kuva: Dan Balanescu / EPA
Petri Burtsov

Hallituksenvastaiset mielenosoitukset jatkuvat eri puolilla Romaniaa, vaikka maan hallitus päätti eilen sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolakiasetuksensa. Asetus olisi antanut armahduksen korruptiosta, mikäli siitä saatu hyöty olisi olllut alle 44 000 euroa.

– Mielenosoittajat vaativat nyt hallituksen eroa. Eri puolilla maata mielenosoittajia on puolisen miljoonaa, täällä Bukarestissa kolmisensataatuhatta, raportoi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio Romaniasta.

Romanian sosiaalidemokraattinen hallitus nousi valtaan joulukuussa 2016. Mielenosoituksista huolimatta hallituksen eroaminen on epätodennäköistä.

– Pääministeri Sorin Grindeanu on sanonut hallituksen olevan vastuussa äänestäjilleen, eikä se tästä syystä ole aikomuksissa erota, Vaarakallio kertoo.

Hän arvioi, että mielenosoitukset aikaansaanutta korruptiolakia ei ole vielä kokonaan kuopattu, ja hallitus aikoo tuoda sen uudelleen maan parlamentin käsittelyyn. Todennäköistä kuitenkin on, että lakia valmistellut oikeusministeri Florin Iordache joutuu eroamaan.

Suosittelemme sinulle