Hyppää sisältöön

Tornion Panimo panostaa paikalliseen energiaosaamiseen

Kemiläinen yritys tuottaa jatkossa Tornion panimolle kaiken tarvittavan lämpö- ja jäähdytysenergian, sekä paineilman ja typen.

Tornio Panimo sijaitsee elämystehdas Lapparin tiloissa, Tornionjoen varrella. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Risto Koskinen

Tornion Panimo Oy on solminut kemiläisen Biotermo Oy:n kanssa pitkän palvelusopimuksen energiatoimitusten kokonaisratkaisusta. Biotermo rakentaa entisen Lapin Kullan tehtaan sisätiloihin laitteiston, jolla se tuottaa panimolle kaiken tarvittavan lämpö- ja jäähdytysenergian, sekä paineilman ja typen.

Paikallisten yritysten yhteistyö luo mahdollisesti jopa uusia työpaikkoja, kertoo Biotermon toimitusjohtaja Petri Hietala.

– Kunnossapitopuolelle ja laitoksen valvontaan sekä prosessin valvontaa tulee mahdollisesti uusi työpari, Hietala sanoo.

Myös Tornion Panimossa ollaan tyytyväisiä tilanteeseen.

– Kapasiteettimme kasvaessa ja laajentuessa haluamme keskittyä entistä enemmän omien tuotteidemme tekemiseen. Biotermo on luotettava kumppani, joka vapauttaa meidät huolehtimasta energia-asioista, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

– Lämpö- ja kylmäratkaisut sitovat paljon pääomia ja vaatimat erikoisosaamista. Kun koko tarvitsemamme infra tulee yhdeltä toimittajalta, ovat vastuukysymykset selviä, jatkaa Tornion Panimon hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Panimon tilat lämpiävät jo nyt ympäristöystävällisesti maa- ja vesilämmöllä, jonka toimittaa Adven Oy. Tätä energiaa myös Biotermo voi hyödyntää osana energiaratkaisuaan.

Biotermo toimittaa kaiken panimossa tarvittavan energian ja siihen liittyvän laitteiston. Ratkaisu on teollisuuden energiapalveluiden ensimmäisiä näin monipuolisia kokonaispalveluratkaisuja Suomessa.

Suosittelemme sinulle