Hyppää sisältöön

Viranomaiset pulassa palavien ja villiintyneiden tuulivoimaloiden kanssa – eivät pysty tekemään mitään

Onnettomuustutkintakeskuksen mielestä tuulivoimaloihin tarvitaan sammutusjärjestelmät ja selvät varoetäisyydet.

Kuva: Mikko-Pekka Purho
Minna Kaipainen

Onnettomuustutkintakeskus vaatii tuulivoimaloihin sammutusjärjestelmiä. Onnettomuustutkintakeskus perehtyi Haminassa loppiaisyönä tapahtuneeseen tuulivoimalapaloon, jossa korkealla konehuoneessa syttyneen palon sammuttaminen oli pelastuslaitokselle käytännössä mahdotonta. Sammutusjärjestelmää voimalassa ei ollut.

Haminassa palaneen tuulivoimalan läheisyydessä on teollisuutta ja palavien nesteiden säiliöitä. Tällä kertaa tuulivoimala saatiin pysäytettyä, jonka ansiosta lapoja putosi maahan vasta myöhemmin palon jo sammuttua.

Merkittävä ongelma tuulivoimalapaloissa ja konehuoneiden muissa konflikteissa on suurien lapojen irtoaminen ja lentäminen satojen metrien päähän voimalasta. Tästä aiheutuu vaaraa esimerkiksi lähellä olevalle asutukselle, teollisuudelle, tieliikenteelle ja pelastustoiminnalle. Sammutusjärjestelmien lisäksi selkeät varoetäisyydet olisivat tarpeen.

Vuonna 2014 Yle kertoi villiintyneestä tuulivoimalasta, joka alkoi pyöriä liian nopeasti Porin Reposaaressa. Lapojen kappaleita lensi maantielle, joka oli ehditty sulkea.

Onnettomuustutkintakeskus ei käynnistä Haminan tulipalosta tutkintaa, mutta nostaa esille huolen tuulivoimaloiden turvallisuudesta.

Huolensa tuulivoimaloiden turvallisuudesta on esittänyt myös pelastuslaitosten kumppanuusverkosto (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2014.

Riittävä turvallisuustaso on varmistettava

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan ympäristöministeriön ja muiden alan toimijoiden tulisi yhdessä määrittää periaatteet, joiden mukaan varmistetaan riittävä olemassa olevien ja uusien tuulivoimaloiden turvallisuustaso.

Tällä hetkellä tuulivoimaloiden rakentamista ohjeistetaan julkaisussa Ympäristöhallinnon ohjeita 5/2016 Tuulivoimarakentamisen suunnittelu (siirryt toiseen palveluun).

Tuulivoimalaonnettomuuksia on sattunut muuallakin kuin Haminassa ja Porissa. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi Pyhäjoella katkenneesta tuulivoimalan siivestä keväällä 2015. Lisäksi viiden muun voimalan siivistä löytyi valmistusvika.

Tulipaloja on tapahtunut ainakin Uudessakaupungissa vuonna 2004 ja Virossa vuonna 2015. Onnettomuustutkintakeskus viittaa tiedotteessaan lehtitietoihin, jonka mukaan Virossa lensi palavaa materiaalia 400 metrin päähän ja maastoa syttyi palamaan.

Suosittelemme sinulle