Hyppää sisältöön

Apple, Facebook, Google ja yli 90 muuta suuryhtiötä tukevat oikeusjuttua Trumpin määräystä vastaan

Monet yhdysvaltalaiset suuryhtiöt katsovat, että Donald Trumpin antama maahanmuuttokielto haittaa liiketoimintaa ja uusien työntekijöiden palkkaamista.

mielenosoittaja pitelee kylttiä
Protestoija osoittaa mieltään maahantulokieltoa vastaan. Kuva: Eugene Garcia / EPA
Yrjö Kokkonen

Noin sata yhdysvaltalaista suuryritystä on lähettänyt San Franciscon vetoomustuomioistuimelle yhteisen muistion, jossa ne vastustavat presidentti Donald Trumpin määräämää maahantulokieltoa seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille.

Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan mukana on 97 firmaa. Muistion takana ovat esimerkiksi Apple, Google, Microsoft, Levi Strauss, Facebook, eBAy, Netflix ja Uber.

Yhtiöiden muistion mukaan maahantulokielto aiheuttaa amerikkalaisille yrityksille merkittävää haittaa. Uusien työntekijöiden palkkaaminen hankaloituu. Maahantulokielto myös kannustaa yrityksiä laajentamaan toimintaansa Yhdysvaltain ulkopuolella.

Muistiossa todetaan, että Yhdysvaltain suurimpien yritysten Fortune 500 -listalla on yli 200 yritystä, jotka ovat maahanmuuttajien tai heidän lastensa perustamia.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän mukaan varsinaisen oikeusjutun ulkopuoliset tahot voivat ottaa kantaa tukeakseen toista osapuolta.

Valkoisen talon mielestä vetoomustuomioistuimen pitäisi hyväksyä presidentin päätös, koska hänen antamansa asetus koskee kansallista turvallisuutta. Presidentillä on siltä osin laajat valtaoikeudet.

Kiista siirtyy suurella todennäköisyydellä korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Lähteet: Reuters, AP

Suosittelemme sinulle