Hyppää sisältöön

Valeuutisia vastaan nousi liittouma – toimittajat ja nettijätit seulovat sisältöä Ranskassa

Presidentinvaaleihin valmistautuvassa Ranskassa etsitään keinoja valheiden torjumiseksi.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Ranskalaiset mediatalot yrittävät torjua propagandaa ja valeuutisia yhdessä hakukoneyhtiö Googlen ja sosiaalisen median sivusto Facebookin kanssa.

Tarve luotettavalle tiedolle on tavallistakin suurempi, sillä Ranskassa järjestetään huhti–toukokuussa presidentinvaalit.

Kaikkiaan kahdeksan ranskalaista media-alan yritystä aikoo seuloa yhdessä Facebookin kanssa valheellista sisältöä vaalien alla. Mukana ovat muun muassa uutistoimisto AFP, Le Monde ja Liberation.

Kokeilussa Facebook antaa käyttäjille mahdollisuuden ilmoittaa tiedosta, jota he epäilevät valheelliseksi. Samalla Facebook tarjoaa perinteisille mediataloille mahdollisuuden tutkia tietoja, jotka leviävät verkossa, kertoo sanomalehti Politico (siirryt toiseen palveluun).

Jos kaksi mediaa toteaa tiedon vääräksi, saavat Facebookin käyttäjät tästä varoituksen. Lisäksi Facebookin algoritmit alkavat hylkiä valheellista tietoa. Näin ollen harvemmat ihmiset näkevät valheellisen uutisen Facebookin uutissyötteessä.

Myös First Draft News -järjestö ilmoitti (siirryt toiseen palveluun)aloittavansa faktantarkistusprojektin auttaakseen ranskalaisia äänestäjiä hahmottamaan, millaiseen tietoon verkossa voi luottaa. Kansalaiset voivat lähettää palveluun kysymyksiä ja linkkejä erilaisten sivustojen tai tietojen todenperäisyydestä.

Hankkeessa mukana olevat toimittajat auttavat tutkimaan kuvien, videoiden, kommenttien ja uutisten todenperäisyyttä. Mukana ovat Google News Lab, Facebook ja seitsemäntoista perinteistä mediaa.

Facebook ja Google ovat olleet kasvavan paineen alla, sillä valeuutiset leviävät usein niiden kautta. Internetin jättiläisiä on vaadittu tekemään enemmän valheellisen tiedon levittämisen suitsemiseksi. Vastaavanlaisia hankkeita on nähty myös Saksassa ja Yhdysvalloissa.
_
Lähteet: AFP, Politico_

Suosittelemme sinulle