Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen ambulanssisimulaattori käyttöön Suomessa – ensihoidon opetus mullistuu

Ainutlaatuinen ambulanssisimulaattori antaa mahdollisuuden ensihoidon kokonaisvaltaiseen opiskeluun turvallisesti.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Ensihoidon opetuksessa otetaan maaliskuussa käyttöön ainutlaatuinen ambulanssisimulaattori. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa käyttöön tuleva simulaattori on tehty uudesta ambulanssista ja siinä on täysi ensihoidon varustus. Lisäksi simulaattoriin on kytketty liikealusta ja ajosimulaatioympäristö.

Ensihoidon lehtori Juhani Seppälä kertoo, että ambulanssisimulaattori on kehitetty ensihoidon kokonaisvaltaiseen opetukseen, jossa koko ensihoidon tapahtumaprosessi voidaan toteuttaa turvallisesti.

– Siihen liittyy potilaan siirto ambulanssiin, ambulanssin kuljetus ja hälytysajo sekä hoito ja valvonta kuljetuksen aikana. Ajosimulaatioympäristössä tulevat myös liikevasteet, mikä vaikuttaa myös potilaan seurantaan, hän selittää.

Ambulanssisimulaattorissa harjoittelee kerrallaan muutama opiskelija, kun muut seuraavat tapahtumaa monitorilta viereisessä huoneessa. Ensihoidon lehtorit seuraavat harjoitusta ja antavat ohjeita omasta valvomostaan. Erityisen tärkeää on harjoituksen jälkeinen keskustelu opiskelijoiden kanssa.

Ambulanssisimulaattorissa on täysi ensihoin varustus. Kuva: Minna Heikura / Yle

– Itse harjoitus saattaa kestää 15 minuuttia, mutta sen jälkeinen keskustelu 45 minuuttia, Seppälä vertaa.

Runkona on potilasturvallisuus

Juhani Seppälän mukaan ambulanssisimulaattori on hyvin innovatiivinen, sillä vastaavanlaisia ei ole Suomessa eikä Euroopastakaan löydy samantasoista. Simulaattori antaa aivan uudet mahdollisuudet kehittää ensihoidon opetusta.

– Runkona on potilasturvallisuus ja sen kehittäminen. Samalla haluamme tuoda esille, että ambulanssin hälytysajoon olevat ohjeistukset ovat vielä puutteelliset. Simulaattori on yksi tapa tuoda turvallisuutta hälytysajoon.

Runkona on potilasturvallisuus ja sen kehittäminen.

Juhani Seppälä

Opetuksessa pyritään Juhani Seppälän mukaan kehittämään toimintamallia, jossa vauhdin ja ajotavan määräisikin ambulanssin takaosassa potilaan kanssa oleva ensihoitaja.

– Kuljettaja olisikin ikään kuin tämän toiveen toteuttaja. Meidän tehtävämme ei kuitenkaan ole toteuttaa ajokoulutusta vaan nimenomaan tuoda turvallista toimintamallia potilaan hoitamiseen ja kuljettamiseen.

Simulaattorin ei haluta jäävän ainoaksi

Ammattikorkeakoulun omien opiskelijoiden lisäksi on tarkoitus tarjota koulutuksia myös muille. Yhtenä esimerkkinä ensihoidon lehtori Juhani Seppälä mainitsee synnytyksen ambulanssissa.

Ajosimulaatioympäristössä harjoitellaan hälytysajoa. Kuva: Minna Heikura / Yle

– Simulaattorissa voimme harjoitella myös sitä, kun vauva alkaa tulla maailmaan ennen kuin äiti ja perhe on ehtinyt sairaalaan. Voimme tehdä ambulanssisynnytystä tukevaa opetusta niin opiskelijoille kuin työelämän ensihoitajille.

Ambulanssisimulaattoria on kehitetty kolme vuotta suomalaisin voimin. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa toivotaan, ettei simulaattori jää ainoaksi kappaleeksi.

– Toivottavasti tämän myötä voitaisi kehittää useampia kappaleita, jotta saisimme kattavasti opetusta simulaattorilla. Näyttää, että myös ulkomailla on mielenkiintoa, Seppälä sanoo.

Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä samantyyppinen ambulanssisimulaattori on ollut opetuskäytössä 2005 vuoden lopulta asti.

Klo 21:59: Otsikkoa korjattu.

Muokattu 9.2. klo 16:24: Lisätty tieto Lapin ammattikorkeakoulussa olevasta ambulanssisimulaattorista.

Suosittelemme sinulle