Pienten lasten vanhemmilla on ollut tänä vuonna erityisen paljon haasteita lasten pukemisessa päiväkotia varten. Ongelmia on tuonut vaihteleva sää.
– Joudumme viikoittain pyytämään vanhempia tuomaan uusia varusteita. Kuravaatteet ovat olleet käytössä koko ajan ja ne ratkaisevat monta ongelmaa, koska ne pitävät tuulta. Kumisaappaissa villasukka on tosi tärkeä talvella, kertoo Metsolan päiväkodin johtaja Anu Korjus Kotkasta.
Vantaalla huomattu, että osa vanhemmista reagoi muutenkin vuodenaikojen muuttumiseen hitaasti. Jotkut myös ylireagoivat.
– Kun pukeutumisen pitäisi muuttua, pyydämme vanhempia tuomaan paksumpia rukkasia ja ohuempia lapasia väliin. Toisilla taas on isot nivaskat vaatteita heti. Sekin on tärkeää, ettei lasta pueta liian lämpimästi, sanoo Vantaan Urheilupuiston päiväkodin johtaja Kristina Hakola.
Pakkasmittari opastaa pukemaan oikein
Vantaan kaupunki on lisännyt viime aikoina kuvien käyttöä varhaiskasvatuksessa. Urheilupuiston päiväkodissa on ollut jo muutaman vuoden ajan käytössä seinälle kiinnitetty, piirretty pakkasmittari. Se opastaa paitsi vanhempia pukemaan lapsensa oikein, myös lapsia opettelemaan omatoimista pukeutumista kaikkina vuodenaikoina.
Hakolan mukaan mittarista on ollut hyötyä etenkin perheille, jotka ovat muuttaneet Suomeen vasta hiljattain.
– Kuravaatteet voivat olla heille ihan käsittämätön ajatus, ja ylipäänsä se että meillä ulkoillaan kylmemmilläkin ilmoilla. Suomea toisena kielenä puhuvat lapset ja perheet ymmärtävät symbolit hyvin helposti.
Mittari on tuttu myös neuvoloille ja muille varhaiskasvattajille, mutta läheskään kaikissa päiväkodeissa sitä ei tunneta, vaikka kuva on alun perin otettu käyttöön jo 1980-luvulla nimenomaan maahanmuuttajien tarpeita ajatellen. Nyt mittarin viesti on löydetty uudelleen.
– Meillä ei ole tätä ohjeistusta käytössä, mutta se kuulostaa ihan mahdottoman hienolta ratkaisulta, sanoo lastentarhanopettaja Saija Lantta Mielakan päiväkodista Kouvolasta.
Pakkasella jarrusukat kannattaa jättää kotiin
Lähipäiviksi on luvattu kovaa pakkasta. Monelle vanhemmalle tulee yllätyksenä, että etenkin jarrusukat kannattaa jättää kotiin. Useissa päiväkodeissa on huomattu, että jarrusukat eivät suojaa kylmältä.
– Jarrunypyköiden materiaali on ehkä sellaista, että se kovettuu ja jäätyy nopeammin. Emme laita jarrusukkia sen takia lapsille ollenkaan ulos mennessä vaan vaihdamme toiset. Niitä on myös vaikea saada kenkään, kertoo Saija Lantta.
Duodecimin mukaan jarrusukat lisäävät jalkojen hikoilua ja kosteutta, joten jalat voivat palella. Päiväkotien mukaan paras vaihtoehto jalkojen lämmikkeeksi ovat perinteiset villasukat, jotka puetaan ulos mennessä tavallisten sukkien päälle.
– Nykyään käytetään paljon teknisiä villapohjasukkia, mutta silti se mummon kutoma villasukka on paras. Jarrusukkien sijaan kannattaa muutenkin ennemmin hankkia vanhanajan jumppatossut, Lantta toteaa.
Osalla lapsista liian pienet vaatteet
Rukkasten alle kannattaa pukea ohuet villalapaset lukuun ottamatta paksuja nahkarukkasia, jotka ovat jo yksinään tarpeeksi lämpimät.
– Käsineiden olisi hyvä olla nimenomaan rukkaset, ei sormikkaat. Toppasormikkaatkaan eivät lämmitä yhtä hyvin kuin rukkaset, sanoo Anu Korjus Metsolan päiväkodista.
Liian pieni vaate ei lämmitä, eikä alle mahdu lisäkerroksia. Ja jos lapsella on liian pieni takki ja housut, napa voi jäädä näkyviin.
Anu Korjus
Myös lapsen kaula pitäisi suojata mahdollisimman hyvin kunnollisella kaulurilla.
– Kypärämyssyn kauluri on usein lyhyt ja nousee helposti toppapuvun kaula-aukosta niin, että kaula jää paljaaksi. Paras vaihtoehto on kypärämyssyn ja kaulurin yhdistelmä, Anu Korjus toteaa.
Joskus päiväkodissa huomataan, että lapsen talvivaatteet ovat liian pienet.
– Liian pieni vaate ei lämmitä, eikä alle mahdu lisäkerroksia. Ja jos lapsella on liian pieni takki ja housut, napa voi jäädä näkyviin.
Lapsi ei aina huomaa kylmettyvänsä
Lastenlääkärin mukaan yleisin virhe pienten lasten pukemisessa pakkasella ei ole suinkaan liian vähäinen vaatetus, vaan se, että vaatetta pistetään päälle liikaa.
– Jos tulee oikein hiki, voi tulla myös kylmä. Jos pieni lapsi ei itse tajua riisua vaatetta, vanhemman tulee se katsoa, sanoo lastenlääkäri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Eero Kajantie.
Vaikka vaatetus olisi säänmukainen, ulkona pakkasessa temmeltävät lapsi ei välttämättä huomaa kylmettyvänsä. THL:n mukaan aikuisten tehtävänä onkin seurata lapsen vointia. Vaikka lasten pihaleikeistä saamat paleltumat eivät ole yleisiä, voi kylmä yllättää etenkin, jos vaatteet pääsevät kastumaan.
– Lapsen kohdalla kylmettymisen huomaa kokeilemalla jaloista ja käsistä. Jos ne ovat kylmät, niin lisää päälle tai sisälle, sanoo Kajantie.
Jos pakkaslukema lähentelee 20 astetta, monissa päiväkodeissa pidetään sisäpäivä. Mielakan päiväkodissa Kouvolassa isommat lapset saattavat tosin pyörähtää pihalla kovillakin pakkasilla.
– Voi olla, että he menevät näyttämään nenänpäätä ulos noin 20 minuutiksi. Silloin seuraamme tosi tarkasti, alkavatko posket punoittaa. Jos näin käy, niin tullaan äkkiä sisään, kertoo lastentarhanopettaja Saija Lantta.