Hyppää sisältöön

Duudsonit sen tietävät – suomalaiset ovat luultua parempia ilakoimaan: "Kaikista löytyy heittäytyjä"

Jarppi, HP ja Jukka muistuttavat, että jännittäminen on luonnollista ja he kokevat sitä itsekin heittäytymistä vaativissa tilanteissa. Jos sitä ei esiintyisi, ei antaisi parastaan.

Iso osa ammattiheittäytyjienkin työstä on rutiinia. Hannu-Pekka, "HP" , Parviainen ohjeistaa opettajia Pudasjärven hirsikoulukampuksella Duudsonien ja koululuokkien yhteiskuvauksissa. Jarno, "Jarppi", Leppälä on ryhmittymässä seuraavaksi kuvattavan luokan kanssa yhteispotrettiin. Kuva: Timo Sipola / Yle

PUDASJÄRVI Hillitön naurunremakka on spontaani vastaus. Kysyin, mitä Duudsonit mieltävät tekevänsä työkseen?

Ala-asteikäiset ovat erityisen avoimia, mutta Duudsoneiden mielestä iällä ei ole paljonkaan vaikutusta suomalaisten heittäytymiskykyyn.

– Kaikista meistä se heittäytyjä löytyy, kun vain on tarpeeksi hyvä motivaattori. HP:kin juoksi yllättävän lujaa karkuun, kun takana oli tiikerii - oli pakko juosta, sanoo Jarno "Jarppi" Leppälä ja nauru jatkuu.

Aikuisenkin on hyvä antautua leikkiin

Duudsonit Amerikassa -sarjassa tiikeriä paennut HP eli Hannu-Pekka Parviainen sanoo, että juuri näin se on.

– Possen Suihkuralli on hyvä esimerkki siitä, että suomalaiset osaavat kyllä heittäytyä. On käyty monennäköisissä perheissä ja taloissa, ja hyvin on heittäydytty vauvasta vaariin. Mummot tulevat ja auttavat selän pesussa. Me olemme oikeasti valoisaa kansaa ja osaamme heittäytyä, sanoo HP.

Duudsonien perussanoma on, että aikuisten olisi hyvä heittäytyä.

Positiivista anarkiaa. Ei oteta itseämme liian vakavasti. Pidetään pilke silmäkulmassa ja pidetään kiinni siitä lapsenmielisyydestä mikä meillä jokaisella on sisällä.

HP

– Positiivista anarkiaa. Ei oteta itseämme liian vakavasti. Pidetään pilke silmäkulmassa ja pidetään kiinni siitä lapsenmielisyydestä, mikä meillä jokaisella on sisällä. Positiivisuudesta lähtee liikkeelle positiivisuuden lumipalloefekti, hehkuttaa HP.

Mainettaan paremmat suomalaiset

Duudsoneiden mielestä suomalaiset ovat paljon mainettaan parempi kansa. Kaikki eivät ole sisäänpäin kääntyneitä mököttäjiä. Suomessa ja Suomesta on paljon hienoja tarinoita ja onnistumisia.

– Jos joku onnistuu, niin  sehän tarkoittaa pelkästään sitä, että itsekin voin onnistua, sanoo Jarppi.

Kun ei ole koskaan itse kokenut, että pitäisi jotenkin määritellä sitä omaa tekemistä, kun koko homma on lähtenyt siitä, että tehdään sitä mistä nautitaan. Ja sitä se on edelleenkin.

Jarppi

Kukaan lapsista ei ollut vielä syntynytkään, kun seinäjokelaismiesten kokoonpano otti ensiaskeleitaan julkisuudessa vuosituhannen alussa. Jokainen salissa oleva opettaja haluaisi takuulla saada samanlaisen jakamattoman huomion ja herkeämättömän kiinnostuksen kuin nämä kaksi äärimmäisen tavallisen näköistä miestä.

Mystiset sekatyömiehet

Duudsonit ovat olleet ilmiö suomalaisessa showbisneksessä käytännössä koko 2000-luvun ajan. Silti heille itselleenkin tuottaa haastetta muotoilla mitä he oikeastaan tekevät.

– Sekatyömiehiä me kai olemme, nauraa Jarppi ja jatkaa pohtimalla, että kuudentoista vuoden aikana on tullut tehtyä kaikkea "äxästä perämoottoriin".

Molempien mielestä asia on vähän vaikea määritellä.

Ainahan sitä oppii ja kehittyy. Mutta heittäytyminen on aina uusi tilanne ja jännittää.

Jarppi

– Kun ei ole koskaan itse kokenut, että pitäisi jotenkin määritellä sitä omaa tekemistä, kun koko homma on lähtenyt siitä että tehdään sitä mistä nautitaan. Ja sitä se on edelleenkin, kertoo HP.

He tuntuvat nauttivan heittäytymisestä ja ovat onnistuneet kehittämään siitä sinnikkäällä työllä itselleen bisneksen.

Voiko heittäytymiseen leipääntyä

– Ollaan sillä lailla mahtavassa tilanteessa, että on pystytty kasvattamaan harrastuksesta leipätyö, sanoo Jarppi.

Kysymys kuuluu voiko heittäytymiseen leipääntyä ?

Monesti alkaa se kateellinen panettelu. Voisihan sitä innostua, jos naapuri onnistuu.

HP

– Ainahan sitä oppii ja kehittyy, mutta heittäytyminen on aina uusi tilanne ja jännittää. Jos jännittäminen loppuu, niin silloin on aika siirtyä sivuun, arvioi HP ja ottaa Jarppi kopin.

– Ja keksiä jotain muuta. Kun vähän jännittää, niin silloin tietää, että antaa itsestään parhaan suorituksen. 

Miten pitää mieli avoimena, ettei heittäydy vain vanhojen heittäytymisten varaan?

– Pitää hymyillä, nauraa Jarppi.

Mitäpä se hyvejää

Pohjois-Amerikassakin uraa luoneiden Duudsoneiden Jukka Hilden on asunut Yhdysvalloissa jo pari vuotta. Duudsonin poikien mielestä molemmilla puolin Atlanttia heidän touhuissaan naurattavat samat asiat. Suomella ja Yhdysvalloilla on kuitenkin yksi olennainen ero.

– Siellä vallitseva positiivinen ajatusmaailma oli yksi syy miksi Jukka halusi sinne muuttaa. Jos siellä esittää jonkun idean, niin lähtökohtaisesti kaikki innostuvat siitä, sanoo Jarppi.

Tätä ei pidä sekoittaa amerikkalaisille niin tyypilliseen small talkiin, joka ei läheskään aina tarkoita mitään. Amerikan innostuvasta ilmapiiristä on kuitenkin aika pitkä matka Puolangan Pessimismipäiviltä tuttuun hokemaan. Mitäpä se hyvejää, on Kainuun ulkopuolellakin usein se suomalainen lähtökohta toisen ideoihin.

– Monesti alkaa se kateellinen panettelu. Voisihan sitä innostua, jos naapuri onnistuu. Sehän tarkoittaa että minäkin voin onnistua, jatkaa HP.

Suosittelemme sinulle