Hyppää sisältöön

Pohjois-Suomen sähköä siirretään etelään uudella järeällä siirtolinjalla

Metsälinjaksi ristitty 700:n megawatin siirtoyhteys tarvitaan pohjoiseen rakennettavan sähköntuotannon siirtämiseksi eteläisen Suomen markkinoille.

Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö, joka huolehtii sähkönsiirrosta kantaverkossa. Kuva: Fingrid

Oulusta etelään rakennetaan järeä sähkönsiirtolinja. Fingridin varatoimitusjohtaja Kari Kuusela perustelee uutta suurhanketta sähkön tuotantokapasiteetin kasvulla pohjoisessa.

– Metsälinjaa tarvitaan, sillä tuulivoimaa ja ydinvoimaa on tulossa markkinoille. Rannikkolinja on hyvä apu, mutta nyt myös Ruotsiin on tulossa lisää tuulivoimaa.

Metsälinjan kustannusarvio on 85 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus on 500 henkilötyövuotta.

Metsälinjaa tarvitaan, sillä tuulivoimaa ja ydinvoimaa on tulossa markkinoille.

Kari Kuusela, Fingrid

Parin vuoden sisällä käynnistyvä rakennushanke on Suomen kaikkiaan neljäs kantaverkkoyhteys.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj on vastikään saanut rakennetuksi uuden Rannikkolinjan Pori-Oulu -välille. Se on Fingridin kaikkien aikojen suurin investointi, 260 miljoonaa euroa. Vanhempia runkoverkkoja ovat Helsinki-Alajärvi-Oulu -Jokilinja ja Lappeenranta-Oulu -Järvilinja.

Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö, joka huolehtii sähkönsiirrosta kantaverkossa. Yhtiö siirtää sähköä jatkuvasti tuottajilta jakeluverkko- ja teollisuusyrityksille. Yhtiö vastaa myös sähkönsiirron ulkomaanyhteyksistä.

Metsälinja siirtää myös Ruotsin tuulisähköä Suomeen

Suomen ja Ruotsin väliset sähkön siirtoyhteydet ovat nykyisin tukkoiset, sillä Suomi pyörii paljolti tuontisähkön varassa.

Fingrid suunnittelee parhaillaan kolmatta siirtoyhteyttä Pohjois-Suomen ja Ruotsin välille. Se tuo valtioiden välille lisää siirtokapasiteettia noin 800 megawattia, mikä myös pitäisi tarvittaessa siirtää Etelä-Suomeen.

– Siirtoyhteydestä on tehty jo esisopimus ruotsalaisen Svensk Kraftnät:n kanssa. Sen pohjalta uusi yhteys rakennettaisiin vuoteen 2025 mennessä.

Metsälinjan suunnittelu on jo pitkällä. Sen ympäristövaikutusten arviointi on valmistunut. Parhaillaan aloitellaan yksityiskohtaisempaa suunnittelua, jossa myös pylväiden paikat lyödään lukkoon, Kuusela kertoo.

– Uusi linja tulee valtaosin vanhan 200:n kilovoltin johdon paikalle, joten emme tarvitse kovinkaan paljon uutta maata, Kuusela toteaa. 

Suosittelemme sinulle