Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vain joka kolmas mobiililaite kierrätetään turvallisesti – laitteet jäävät laatikoihin lojumaan

Yleisin syy jättää vanha kännykkä tai tabletti kierrättämättä on huoli tietoturvasta.

Ylen aamu-tv: Uusi datalaitteiden kierrätyspalvelu
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Vanhoja kännyköitä, navigaattoreita, kannettavia tietokoneita sun muuta elektroniikkaromua lojuu lähes joka kodissa. Laatikoiden täyttymisen lisäksi niissä piilee tietoturvariski, jos ne varastetaan.

Silti vain joka kolmas laite viedään viralliseen järjestelmään kierrätettäväksi esimerkiksi Sortti-asemille.

– Tietoturvakysymys saattaa pohdituttaa kansalaisia. Sitten tilanne voi olla se, että laitteet jäävät odottamaan huomista, arvioi palveluyhtiö Elkerin toimitusjohtaja Sakari Hietala Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Ajatus laitteeseen mahdollisesti tallentuneen luottokortin numeron tai muun henkilökohtaisen tiedon joutumisesta kierrätyksen yhteydessä vääriin käsiin pelottaa.

Yhtenä ratkaisuna markkinoille on tullut uusi Seiffi-niminen palvelu. Se on SER-kierrätyksen, Postin ja Kuusakosken yhteinen palvelu, joka takaa datalaitteen kierrättämisen tietoturvallisesti.

Seiffin toimintaidea on, että laitteiden sisältämä data ylikirjataan tietoturvaohjelmistolla. Ylikirjaaminen tarkoittaa, että laitteen tietojen päälle kirjoitetaan ykkösiä ja nollia, jolloin alkuperäinen tieto tuhoutuu.

Ne osat, joita ei voi ylikirjata, tuhotaan mekaanisesti. Laitteen omistaja pidetään ajantasalla tuhoamisprosessista.

– Hänelle kuittautuu, kuka ja missä tuhosi sinun datasi, Sakari Hietala kertoo.

Kierrätys säästää myös luontoa. Laitteista saadaan talteen jalometalleja, joita voi käyttää uudelleen. Tällöin niitä ei tarvitse kaivaa luonnosta yhtä paljon.

Myös muita materiaaleja voidaan käyttää uudestaan. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen materiaaleista yli 99 prosenttia voidaan kierrättää.

Suosittelemme sinulle