Hyppää sisältöön

Orpo: Ilmapiiri parantui salaperäisessä strategiakokouksessa – "Hyvää keskustelua, paljon naurua"

Valtiovarainministeri Orpo ja ulkoministeri Soini kiittelivät strategiakokouksen vaikutusta hallituksen henkeen.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiitteli tiistaina vuolaasti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) erikoispitkän strategiakokouksen kutsumisesta koolle.

– Olen tyytyväinen strategiaistuntoon. Tärkein asia on, että luotiin yhteinen tiekartta puoliväliriiheen ja siihen, miten hallituksen työllisyys- ja julkisen talouden tasapainotavoitteisiin päästään.

Hallituspuolueiden välejä on kiristänyt erityisesti riitely liikenneväylien kehittämisestä. Orpon mukaan hallitus on nyt "yhteistyökykyisempi ja paremmalla hengellä varustettu" kuin ennen kokousta.

– Hyvää keskustelua, paljon naurua, mutta paljon vakavaa otsa rypyssä tekemistä myöskin. Se oli juuri niin kuin pitääkin, istutaan alas ja ollaan yhdessä, Orpo sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) totesi myös, että hallituksen ilmapiiri tuulettui.

– Tästä liikennekaaresta on jäänyt joillekin tahoille vähän kiviä kenkään, mutta eiköhän ne sieltä ole nyt pudisteltu pois.

Hallitus tarjoaa nyt oppositiolle pääsyä mukaan liikenneuudistusten valmisteluun.

Sipilä: Yhteinen ymmärrys, että leikkaukset tehty

Keskusta ja Kokoomus ovat yksituumaisia siitä, että hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite ja julkisen talouden tasapainottaminen vaativat lisätoimia.

Pääministeri Sipilän mukaan puolueet ovat yksimielisiä myös siitä, että lisäleikkauksia ei jo tehtyjen säästöjen päälle tarvita.

– Leikkauskori, se on nyt tehty. Nyt tarvitaan rakenteellisia uudistuksia lisää ja tarvitaan työllisyyden eteen lisää toimia, Sipilä sanoi.

Lisäsopeutuksen mahdollisuutta aimmin väläytellyt valtiovarainministeri muotoili asian hieman toisin.

– Päätettin siitä, että teemme ja tarvitsemme paljon uusia toimenpiteitä, jotta hallitus pääsee työllisyys- ja taloustavoitteisiinsa, jolloin säästöjä ei tarvitse tehdä, Petteri Orpo sanoi.

Ulkoministeri Soini sanoi luottavansa hallituksen talouspolitiikkaan. Tehdyt toimenpiteet ja talouskasvu alkavat purra.

– Lisäleikkauksia ei tarvita, kun työllisyystilanteen kehitys säilyy tällaisena ja kasvu menee kohti kahta prosenttia, Soini sanoi.

Suosittelemme sinulle