Öljynviejämaiden järjestö Opec on toistaiseksi onnistunut tavoitteessaan nostaa raakaöljyn hintaa tuotantorajoituksilla. Tynnyrillinen Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi tiistaina puoliltapäivin 56 dollaria.
Opecin marraskuisen kokouksen alla hinta oli vielä 47 dollaria, joten öljy on kallistunut viidenneksellä sen jälkeen. Toraisa Opec onnistui vuosien kinastelun jälkeen sopimaan marraskuussa tuotannon leikkaamisesta.
Öljy on ollut kolmen vuoden ajan suhteellisen halpaa, sillä markkinoilla on ollut kysyntään nähden liikaa tuotantoa.
Sopimuksen mukaan Opec-maat vähentäisivät päivittäistä tuotantoaan 1,2 miljoonaa tynnyriä. Tämän lisäksi Venäjä ja kymmenen muuta Opecin ulkopuolista maata lupasivat pienentää päivätuotantoa 0,6 miljoonaa tynnyriä. Vähennykset on määrä pitää voimassa tämän vuoden puoliväliin saakka.
Moni öljymarkkinoita seuraava on kuitenkin epäillyt sopimuksen pitävyyttä, sillä historian saatossa yksittäiset maat ovat livenneet lukuisia kertoja yhteisistä linjauksista muun muassa pitääkseen kiinni markkinaosuuksistaan.
Tähän mennessä sopimus näyttää pitäneen melko hyvin. Uutistoimisto Reutersin mukaan sovituista leikkauksista on toteutettu jo liki 90 prosenttia.
– Muutama vuosi on kulunut niin, että Opecin puheilla ei ole ollut paljoa painoarvoa. Nyt on nähty, että Opec pystyy olemaan myös yhtenäinen, sanoo Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä.
Kärnä kuitenkin huomauttaa, että Nigeria ja Libya ovat sopimuksen ulkopuolella. Myös öljymarkkinoille paluuta tekevälle Iranille tehtiin myönnytyksiä. Näiden maiden tuotanto voi siis vielä kasvaa selvästi nykyisestä, mikä heikentäisi Opecin leikkausten tehoa.
Hintojen nousu hiipuu
Raakaöljyn kallistuminen on Opec-maiden kannalta kaksipiippuinen juttu. Toisaalta kallistuva öljy tuo kassavirtaa valtiolle. Toisaalta nykyinen hintataso on jo kiihdyttänyt liuskeöljyn poraamista Yhdysvalloissa. Reutersin mukaan Yhdysvaltain öljyntuotanto on noussut 6,5 prosenttia puolessa vuodessa.
Nordea Marketsin johtava öljyanalyytikko Thina Saltvedt sanoo, että liuskeöljytuotanto pitää öljyn hinnannousun kurissa.
– Samalla kun Opec leikkaa tuotantoaan, yhdysvaltalaiset liuskeöljytuottajat lisäävät omaansa. Tämä vakauttaa öljyn hinnan melko kapeaan hintahaarukkaan. Odotan, että hinnat vakautuvat 55–60 dollarin tasolle tänä vuonna, sanoo norjalainen Saltvedt Ylelle.
Öljymarkkinat seuraavat kärppänä myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Venäjän-suhdetta ja pakotepolitiikkaa.
Öljymyönteinen Trump nosti ulkoministeriksi ExxonMobil-öljyjätin entisen toimitusjohtajan Rex Tillersonin. Hänellä kerrotaan olevan likeiset suhteet Venäjän johtoon öljybisneksien myötä.
– Jos Trump poistaa osan pakotteista, Venäjän öljyteollisuus hyötyy. Pitkällä tähtäimellä Venäjä voisi lisätä omaa tuotantoaan. Tämä hyödyttäisi myös amerikkalaisia öljy-yhtiöitä, jotka joutuivat vetäytymään Venäjältä pakotteiden myötä, Saltvedt arvioi.
Markkinoille saattaa olla tulossa siis lisää öljyntuotantoa. Hinnan kannalta onkin olennaista, miten öljyn kysyntä kehittyy. Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa öljyn päivittäisen kysynnän kasvavan 1,4 miljoonalla tynnyrillä vuonna 2017.