Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ksylitolitablettiin makua ja vientiapua mustikasta – autotalliin syntyi minitehdas

Kiteeläinen ksylitolitabletti pyrkii Suomen- ja maailmanmarkkinoille marjojen avulla. Yrittäjä Pekka Hoppu luottaa etenkin mustikkajauheella maustetun täysksylitolitabletin kiinnostavan Euroopassa.

Pekka Hoppu tablettipuristimen ääressä
Pekka Hoppu tekee ksylitolitabletteja vanhalla hollantilaisella koneella. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Tanja Perkkiö
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekka Hoppu sai sattumalta apteekin jäämistöstä 600-kiloisen vuosikymmeniä vanhan tablettipuristimen ja kehitti sille käyttöä ksylitolitablettien valmistuksesta. Minitehdas pääsi nopeasti vauhtiin ja kiteeläisestä autotallista saneeratttiin elintarviketila.

Syyskuussa aloittanut ksylitolivalmistaja myy tabletit vielä enimmäkseen tukkuerinä. Farmasian tohtori, proviisori ja yrittäjä Pekka Hoppu kertoo, että tabletit menevät suurina erinä enimmäkseen eteläsuomalaisiin päiväkoteihin, joissa tarjotaan ksylitolia lapsille ruokailujen jälkeen.

Mustikka-ksylitolitabletti kädessä.
Ksylitolitabletteja tulee puristimesta maksimissaan 10 kiloa tunnissa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Suomen markkinoilla Hoppu on pohtinut uutta kohderyhmää vanhuksista ja on kehitellyt kahvinmakuisen ksylitolitabletin.

Hoppu valmistaa myös vähittäiskauppaan, mutta tuotantotilat ovat niin pienet, että kyseessä ovat vasta koe-erät apteekeille ja verkkokaupan asiakkaille.

Metsämustikka kiinnostaa maailmalla

Ksylitolitabletit ovat melkein "sitä itseään" - ksylitolipitoisuus on 95 prosenttia. Esimerkiksi mustikkajauheen avulla tuotteeseen tulee vahva mustikan maku ja lisäarvoa pohjoismaisen marjan terveellisyydestä.

– Metsämarjat kiinnostavat Keski-Euroopassa. Meillä taas takuumaku on jostain syystä päärynä, siitä minunkin lapseni pitävät. Mustikalla yritän kuitenkin maailmalle ja sinne on yhteyksiä aukeamassa, kertoo itse tuotekehityksen tehnyt Hoppu.

Mistä mausta vanhukset voisivat pitää?

Kahvinmakuiset ksylitolitabletit Pekka Hoppu kehitti mielessään suomalaiset ja seniori-ikäiset asiakkaat. Suurin osa myynnissä olevista ksylitolivalmisteista on purukumia, jonka jauhaminen ei välttämättä miellytä vanhuksia.

– Ksylitolista olisi kuitenkin heidänkin suuterveydelleen hyötyä, sanoo farmasian tohtori Pekka Hoppu.

Hammaslääkäriliiton suositus ksylitolilla on Euroopassa mm. Pohjoismaissa. Suomessa on joka vuosi viikolla 6 Ksylitoliviikko ja meillä ksylitolin hyödyt ovat hyvin ihmisten tiedossa. Suomessa on myös useita ksylitolituotteita valmistavia yrityksiä, suurimpina makeistehtaat.

Mustikka-ksylitolitabletteja
Tabletit värjäytyvät ja maustuvat mustikalla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Pure jenkki on yhtäkuin haastavat markkinat

Yhdysvalloissa markkinat terveydelle hyödylliselle tuotteelle olisivat laajat, mutta siellä pitäisi saada vakuutussyhtiöt suosittelemaan tuotetta.

Hoppu on asunut ja työskennellyt lääketeollisuudessa myös Yhdysvalloissa, joten hän tuntee sikäläisiä markkinoita.

– Hammaslääkärien etu on siellä, että ihmisten hampaat eivät pysy terveinä, sanoo Pekka Hoppu vähän virnistäen.

Tulevaisuus näyttää hyvältä

Pekka Hopun yritys PHarm Aid paitsi tekee ksylitolitabletteja Kiteellä, myös myy verkossa hammashygieniatuotteita harjoista lankaimiin ja tahnoihin.

Aloitin vasta syyskuussa ja nyt jo näyttää, että jossain vaiheessa pitää tuotantoa laajentaa ja palkata työntekijöitäkin.

Omavalmisteisten ksylitolitablettien menestykseen hän uskoo jo alun perusteella. Täysksylitolitabletti rinnastetaan kaupassa ja lainsäädännössä elintarvikkeisiin.

– Aloitin vasta syyskuussa ja nyt jo näyttää, että jossain vaiheessa pitää tuotantoa laajentaa ja palkata työntekijöitäkin.

Vaikka ksylitolin terveysedut ovat suomalainen keksintö, on todellinen maailmanvalloitus jäänyt tekemättä. Markkinoita riittää.

Suosittelemme sinulle