Hyppää sisältöön

Romaniassa mielenosoitukset jatkuvat, hallitus selvisi luottamusäänestyksestä

Romanian hallitus on selvinnyt luottamusäänestyksestä parlamentissa. Mielenosoitusten odotetaan kuitenkin jatkuvan Romaniassa viikonloppuun.

Romanian parlamentin istunto tiistaina 7.2.2017
Sosiaalidemokraatit protestoivat tiistaina parlamentin istunnossa presidentti Klaus Iohannisin puhetta poistumalla istuntosalista. Keskiviikkona parlamentti äänestää hallituksen luottamuksesta. Kuva: Robert Ghement/EPA
Minna Pärssinen

Romanian sisäpoliiittinen kriisi ei osoita hellittämisen merkkejä. Keskiviikkona Romanian parlamentissa äänestettiin pääministeri Sorin Grindeanun hallituksen luottamuksesta.

– Romanialaiset eivät halua, että korruptoituneita poliitikkoja armahdetaan ja suojellaan oikeudelta. Haluamme teidän lopettavan lainvastaisen toiminnan, keskustaoikeistolaisen opposition epäluottamuslauseessa luki.

Sosiaalidemokraattien johtama hallitus selvisi kuitenkin äänestyksestä.

Romaniassa on järjestetty jo toista viikkoa laajoja mielenosoituksia, joissa ensin vaadittiin hallitusta perumaan 31. tammikuuta antamansa asetuksen, joka olisi nostanut rangaistuskynnystä korruptiorikoksissa.

Hallitus perui sunnuntaina asetuksen, muttei erillistä asetusta, jolla armahdettaisiin noin 2 500 vankia, jotka on tuomittu alle viiden vankeuteen. Heidän joukossaan on lahjonnasta tuomittuja.

Korruptioasetuksen peruminen ei lopettanut mielensoituksia

Mielensoituksiin on tällä viikolla kokoontunut aiempaa vähemmän väkeä, mutta kokonaan ne eivät ole päättyneet. Vielä sunnuntaina Bukarestissa marssi arviolta neljännesmiljoona mielenosoittajaa, maanantaina enää kymmenesosa siitä ja tiistaina viitisen tuhatta.

Marsseilla vaaditaan nyt hallituksen eroa.

Tiistaina presidentti Klaus Iohannis – puoluetaustaltaan liberaali – vihjaisi, että hallituksen olisi syytä ehkä erota:

– Asetuksen peruminen ja yhden ministerin mahdollinen erottaminen ovat liian vähän. Vaalien aikaistaminen taas on liikaa, sanoi Iohannis kansanedustajille parlamentissa.

Sekä EU että Yhdysvallat on varoittanut Romaniaa ottamasta taka-askelia korruption vastaisessa taistelussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Suosittelemme sinulle